Boek ons
Denk mee

Treuzelen

24-08-2015

Wauw, wat een hoop reacties zijn er binnen gekomen op de vraag van Brenda. Zij mailde ons een tijdje geleden over haar ‘treuzelaar’ en de onhandige consequenties daarvan. Fantastisch dat er zo wordt meegedacht. Tijd om deze meedenker af te ronden.

Dit was Brenda's probleem:

Mijn zoon van 7 wil zich wel aankleden ,maar treuzelt zo verschrikkelijk. Hij staat minuten lang te douchen zonder zich echt te wassen, blijft vervolgens staan en doet de douche niet uit. Gaat zich uiteindelijk (nadat ik het meerdere keren gezegd heb) toch afdrogen, treuzelt dan weer met aankleden (gaat bijvoorbeeld spelen of naar buiten kijken). Om vervolgens weer haastig te moeten eten. Ik heb al geprobeerd er een wedstrijd van te maken, dat werkt een paar keer maar daarna is de lol er wel af. Ik heb ook al een beloning gegeven: dat als er tijd over is hij nog op de iPad mag of even tv-kijken. Dat is pas echt een drama, want daar wil hij vervolgens niet mee stoppen en dan moet ik daar weer iets voor verzinnen. Ik hoop dat jullie tips hebben.

Er kwamen veel tips binnen over hoe je over het algemeen het beste met (kinderen met) ADHD om kunt gaan. Deze tips zijn natuurlijk erg nuttig want van daaruit kun je beoordelen wat het kind nodig heeft. Ook kregen we een heleboel hele goede reacties met echte omdenkers.

Omgaan met ADHD

In de reacties werden een aantal tips gegeven over hoe je met ADHD om moet gaan bij kinderen. Zo werd genoemd dat het belangrijk is de kinderen structuur te bieden. Voorbeelden hiervan waren het ophangen van pictogrammen in de douche van alle taken die je 's ochtends moet doen, je kind precies vertellen wat er van hem verwacht wordt en hoeveel tijd hiervoor staat of taken verplaatsen naar de vorige avond zodat er meer tijd overblijft en er meer ruimte is om te treuzelen.

Wat is het probleem?

Daarnaast vroegen de meedenkers zich vaak af wat nou de kern van het probleem was. Het kind treuzelt, is dat erg? Wat gebeurt er als het kind treuzelt? Moeten we het eigenlijk wel treuzelen noemen? Wordt dit probleem opgelost door te hameren op het feit dat het kind treuzelt of kan er beter ergens anders op gefocust worden? Of kan het treuzelen ook op een andere manier benaderd worden of juist dienen voor iets positiefs?

Mogelijkheden

In lijn van het omdenken werden een heleboel goede mogelijkheden genoemd. Allereerst vonden veel meedenkers dat het woord treuzelen een negatieve lading heeft. Vaak werd juist de positieve kant van het treuzelen belicht: dankzij haar treuzelaar zou Brenda haar eigen leven eens lekker kunnen onthaasten. ‘’Relax lekker mee met je kind’’ en ‘’geniet van het treuzelen en de tijd die jullie samen hebben’’, werden vaak als tip gegeven. Haar kind geniet van de dingen die hij doet en leeft in het nu. Dat zou ze volgens onze meedenkers zelf ook eens kunnen proberen.

Verder stelden een aantal meedenkers dat Brenda misschien kon proberen haar zoontje de verantwoordelijkheid te geven. Dit houdt dus in dat ze met hem gaat meebewegen en dus lekker ‘mee-treuzelt’. Alles lekker rustig aan of juist nóg meer te treuzelen dan je kind.

Reactie Brenda

Uiteraard hebben we ook aan Brenda gevraagd of ze iets aan het meedenken gehad heeft en hoe het nu met haar treuzelaar is. Ze mailde ons het volgende:

Na het lezen van alle reacties kwam ik tot de conclusie dat ik gewoon eerder op moet staan, hem de tijd moet geven en hem positief moet stimuleren. Hij is inderdaad pas 8 en niet al 8. Ik heb mij dus een vriendelijkere manier van benaderen aangemeten en dat maakt het vooral veel gezelliger. Ik was bang dat hij het dan nooit leert, maar dat zal wel meevallen. En trouwens: hij kan rustig zijn hele leven treuzelen, mits hij er op tijd mee begint!

De ochtenden gaan hier steeds minder gepaard met gemopper en geschreeuw. We zitten gezellig aan tafel en ik zeg ruim van te voren "doe je schoenen aan", dan heeft hij nog tijd om het nog drie keer van mij te horen. Ook het wedstrijdje treuzelen heb ik al eens geprobeerd. Dat lukte maar 30 seconden ofzo en toen ging hij automatisch sneller aankleden!

Alle meedenkers weer bedankt voor de bijdrage. Heb je zin in meer meedenkers? Zeer binnenkort vind je op onze website weer een paar kersverse problemen. Alle lopende casussen vind je hier. Schroom je ook vooral niet om je eigen meedenkverhaal in te sturen.

Noot van de redactie: de jongen op de foto is niet de zoon van Brenda, maar een mooie stockfoto van een dromerige jongen.

103 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
24-08-2015

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
M
Marianne
24-08-2015
Treuzelen, dat kennen we hier in huis ook. Wat ik doe is alles opdelen in kleine taakjes. Onder de douche bijvoorbeeld eerst nat worden, dan inzepen, en daarna afspoelen. Afdrogen van boven naar beneden. Veel letterlijk benoemen zodat verwachtingen helder zijn. En in het begin samen oefenen zodat er een routine ontstaat. Tussendoor vragen stellen als 'ben je nog bezig met aankleden?' Laat het dan ook echt aankleden zijn, niet ook eerst kleren uitkiezen enz. Taken moeten te overzien zijn. En tenslotte van te voren laten weten dat de tijd korter wordt. Bijvoorbeeld 'over twee minuten moet je aangekleed zijn om te eten'
Gaat hier nog steeds niet soepel, maar het helpt wel.
E
Eline
24-08-2015
ADHD, iets waardoor hij snel is afgeleid. Probeer het eens op een andere manier. Laat hem vertellen wat hij fijn vindt, bijv douchen in de ochtend/avond. Vraag hem hoeveel tijd hij denkt nodig te hebben (en als dit nog lastig is maak het dan visueel middels een (kook)wekker oid). Laat hem dus eens bepalen hoe of wat en spreek dit samen af. Zo is hij verantwoordelijk voor zijn eigen ideeën en geeft het een boost aan zijn zelfvertrouwen. Als jij hem dan complimenteert als het is gegaan zoals gepland (en ook als dit niet zo is vooral benoemen wat wel goed ging) is er al een flinke stap gemaakt. Geef hem ook vooral van jouw kant het vertrouwen dat hij het zelf kan. Tip: als je al het gevoel hebt dat je moet haasten, sta dan samen 10 minuten eerder op.
J
Janneke
24-08-2015
Mijn dochter is bijna 7 en treuzelt ook makkelijk. Ik wilde af van het gemopper op de traagheid en wilde het een positieve draai geven om haar te stimuleren. Ik heb de tijd genomen om naar uit te leggen waarom het belangrijk is om op tijd te komen op school, en hoe mijn 'planning' er ongeveer uit ziet in de ochtend (bv als de wijzer op X staat gaan we wassen en aankleden, als hij op X staat wil ik aan ontbijt zitten, als hij op X staat moeten we naar school lopen, enz.). Ik heb haar vervolgens 'de belangrijke taak van tijdbewaker' gegeven. Ik hield natuurlijk zelf de tijd in de gaten, maar zij hield op haar horloge zelf bij wanneer het tijd voor de volgende stap was. Ze voelde zich daarmee heel groot en een stuk verantwoordelijker om op tijd te komen. Af en toe vroeg ik bv; "en, staat de wijzer al bijna bij de 8?", als ik aanvoelde dat ze het weer even vergat.
Ook ging ze hierdoor haar zusje motiveren om zich tijdig aan te kleden; twee vliegen in 1 klap dus.
Dit werkte dus erg goed. Door vakantie is het er nu weer bij in geschoten, maar ik ga het zeker weer proberen! Succes!
J
Anoniem
25-08-2015
Deze is herkenbaar en werkt bij ons nog steeds! Was ook het enige waarmee we op n positieve manier structuur konden geven aan het treuzelen. Boos id ongeduldig worden helpt toch niets en verziekt de sfeer alleen maar. Een paar jaar geleden wees ik m'n zoon nog op de klok ( als de grote wijzer op de x staat gaan we tandenpoetsen en schoenen aan), nu zit het in het systeem en gaat het vanzelf. Douchen doet hij savonds....
L
Leona
24-08-2015
Voor kinderen is "tijd" een lastig begrip. Ze zijn daar minder mee bezig dan wij als volwassenen. Misschien zou je een klokje neer kunnen zetten... een soort wekker waarbij je hem een bepaalde tijd geeft waar binnen hij zich bijvoorbeeld kan douchen. De tijd die hij heeft, is een rood vlak en wordt steeds kleiner. (Hoe t precies heet weet ik niet... ze gebruiken zo'n klok ook wel op kinderdagverblijven) In het begin echt de tijd nemen die hij nodig heeft en telkens in kleine stapjes de tijd korter maken. Hij moet wel positieve ervaringen blijven houden, dus houd het realistisch en haalbaar voor hem.
Verder denk ik ook dat je kind een "dromer" is, wat erg veel leuke en sterke kanten heeft. Een bijkomende valkuil voor hem is dat hij zich moeilijk concentreert. Probeer de taken samen met hem te beginnen, samen de eerste stap te zetten en hem te blijven aansporen op een positieve manier. Dus niet: stop eens met treuzelen, schiet eens op of ben je nu nog niet klaar, maar ga maar even eten, kijk eens wat er nog op je bord ligt?".
Succes!!
L
Anoniem
26-08-2015
zo iets heet een time-timer
L
Anoniem
26-08-2015
zo iets heet een time-timer
A
Anoniem
24-08-2015
Het is ook een gave om in deze wereld van haasten en doorrennen en druk zijn lekker te kunnen treuzelen! Hij pakt zijn rustmomentjes voordat hij weer in de waan van de dag mee moet in het tempo van anderen. Lastig, dat begrijp ik als moeder van de grootste treuzelaar die maar bestaat, maar zie het als onthaasten, ook voor jezelf.
A
Mil
25-08-2015
Mooie reactie, zie inderdaad het gedrag niet als treuzelen. Zie het als zijn optimale voorbereiding in lichaam en geest voor weer een dag met nieuwe indrukken en activiteiten. Geeft hem daar in overleg de tijd voor die hij zelf denkt nodig te hebben.
V
Vivian
24-08-2015
Kennelijk geniet jouw zoontje van alles om zich heen waardoor hij snel afgeleid is. Mooie eigenschap! Ik zou een kookwekker aanschaffen die bij 5 en 3 minuten te gaan al een puepsigbaal geeft zodat hij weet dat de tijd afloopt. Zo krijgt hij de ruimte om te kunnen treuzelen maar wel binnen een bepaalde tijd. Hoe liggen zijn spullen voor na het douchen klaar op de volgorde waarin hij ze nodig heeft? Misschien dat dit ook kan helpen.
V
Vivian
24-08-2015
Bedoel natuurlijk piepsignaal!!
24-08-2015
Is dit niet iets wat vanzelf goed komt? Het joch is nog maar zeven.
F
Femke
24-08-2015
Hoi Brenda,
Als ik het goed begrijp is het douchen enkel een voorbeeld en komt het treuzelgedrag in andere situaties verdeeld over de dag voor.
Ik zou met hem praten dat je dat treuzelen lastig vindt, maar dat je snapt dat het bij hem hoort. Op zich is treuzelen geen probleem. Je kunt hem zelfs uitgebreid laten treuzelen als het kan. Vraag hoe hij nog verder zou kunnen treuzelen om het nog langer te duren. Organiseer treuzelkampioenschappen, laat hem zichzelf zijn. Hij voelt zicht dan begrepen en dan kan hij vermoedelijk ook begrip opbrengen voor jou als het treuzelen niet kan. Laat hem dan met jou meedenken hoe het nog sneller zou kunnen. Zo kom je elkaar tegemoet. Ben benieuwd of je dit wat vindt.

Groeten Femke
o
olga
24-08-2015
Ik laat m'n zoon de avond ervoor douchen, en volgende dag geen probleem aangezien z'n kleding klaar ligt, TV uitblijft totdat hij ontbeten heeft.
o
Gerben
25-08-2015
dus de tv is zijn beloning?
A
Anoniem
24-08-2015
Hi,
Mijn kinderen zijn precies zo. Ik maak ze nu heel vroeg wakker zodat ze de tijd die zij nodig hebben nu ook hebben zonder al te veel te moeten haasten. Lukt nog niet altijd maar het geeft wel iets meer rust en vrede in huis. Zij zeggen dat ze niet treuzelen maar dat de tijd te snel gaat. Ze moeten de hele dag alles al snel doen, op school, sport en dat soort dingen. Mogen we als we wakker worden even rustig aan doen!? Tja eigenlijk vind ik dat ze gelijk hebben. Dus neem maar je tijd maar niet teveel
A
Een moeder met twee zoons waarvan 1 ADHD
25-08-2015
Ik neem ook meer tijd voor het aankleden en douchen. Toen mijn zoon klein was trok ik er een half uur voor uit om aan te kleden. Ik legde zijn spullen klaar en ik ging om ong om de 5 min. kijken en hem weer bij de kleren brengen. Uiteindelijk nu hij ouder is gaat het nog niet snel maar willen ze toch zeker niet meer dat je ze helpt.