Boek ons
Denk mee

Treuzelen

24-08-2015

Wauw, wat een hoop reacties zijn er binnen gekomen op de vraag van Brenda. Zij mailde ons een tijdje geleden over haar ‘treuzelaar’ en de onhandige consequenties daarvan. Fantastisch dat er zo wordt meegedacht. Tijd om deze meedenker af te ronden.

Dit was Brenda's probleem:

Mijn zoon van 7 wil zich wel aankleden ,maar treuzelt zo verschrikkelijk. Hij staat minuten lang te douchen zonder zich echt te wassen, blijft vervolgens staan en doet de douche niet uit. Gaat zich uiteindelijk (nadat ik het meerdere keren gezegd heb) toch afdrogen, treuzelt dan weer met aankleden (gaat bijvoorbeeld spelen of naar buiten kijken). Om vervolgens weer haastig te moeten eten. Ik heb al geprobeerd er een wedstrijd van te maken, dat werkt een paar keer maar daarna is de lol er wel af. Ik heb ook al een beloning gegeven: dat als er tijd over is hij nog op de iPad mag of even tv-kijken. Dat is pas echt een drama, want daar wil hij vervolgens niet mee stoppen en dan moet ik daar weer iets voor verzinnen. Ik hoop dat jullie tips hebben.

Er kwamen veel tips binnen over hoe je over het algemeen het beste met (kinderen met) ADHD om kunt gaan. Deze tips zijn natuurlijk erg nuttig want van daaruit kun je beoordelen wat het kind nodig heeft. Ook kregen we een heleboel hele goede reacties met echte omdenkers.

Omgaan met ADHD

In de reacties werden een aantal tips gegeven over hoe je met ADHD om moet gaan bij kinderen. Zo werd genoemd dat het belangrijk is de kinderen structuur te bieden. Voorbeelden hiervan waren het ophangen van pictogrammen in de douche van alle taken die je 's ochtends moet doen, je kind precies vertellen wat er van hem verwacht wordt en hoeveel tijd hiervoor staat of taken verplaatsen naar de vorige avond zodat er meer tijd overblijft en er meer ruimte is om te treuzelen.

Wat is het probleem?

Daarnaast vroegen de meedenkers zich vaak af wat nou de kern van het probleem was. Het kind treuzelt, is dat erg? Wat gebeurt er als het kind treuzelt? Moeten we het eigenlijk wel treuzelen noemen? Wordt dit probleem opgelost door te hameren op het feit dat het kind treuzelt of kan er beter ergens anders op gefocust worden? Of kan het treuzelen ook op een andere manier benaderd worden of juist dienen voor iets positiefs?

Mogelijkheden

In lijn van het omdenken werden een heleboel goede mogelijkheden genoemd. Allereerst vonden veel meedenkers dat het woord treuzelen een negatieve lading heeft. Vaak werd juist de positieve kant van het treuzelen belicht: dankzij haar treuzelaar zou Brenda haar eigen leven eens lekker kunnen onthaasten. ‘’Relax lekker mee met je kind’’ en ‘’geniet van het treuzelen en de tijd die jullie samen hebben’’, werden vaak als tip gegeven. Haar kind geniet van de dingen die hij doet en leeft in het nu. Dat zou ze volgens onze meedenkers zelf ook eens kunnen proberen.

Verder stelden een aantal meedenkers dat Brenda misschien kon proberen haar zoontje de verantwoordelijkheid te geven. Dit houdt dus in dat ze met hem gaat meebewegen en dus lekker ‘mee-treuzelt’. Alles lekker rustig aan of juist nóg meer te treuzelen dan je kind.

Reactie Brenda

Uiteraard hebben we ook aan Brenda gevraagd of ze iets aan het meedenken gehad heeft en hoe het nu met haar treuzelaar is. Ze mailde ons het volgende:

Na het lezen van alle reacties kwam ik tot de conclusie dat ik gewoon eerder op moet staan, hem de tijd moet geven en hem positief moet stimuleren. Hij is inderdaad pas 8 en niet al 8. Ik heb mij dus een vriendelijkere manier van benaderen aangemeten en dat maakt het vooral veel gezelliger. Ik was bang dat hij het dan nooit leert, maar dat zal wel meevallen. En trouwens: hij kan rustig zijn hele leven treuzelen, mits hij er op tijd mee begint!

De ochtenden gaan hier steeds minder gepaard met gemopper en geschreeuw. We zitten gezellig aan tafel en ik zeg ruim van te voren "doe je schoenen aan", dan heeft hij nog tijd om het nog drie keer van mij te horen. Ook het wedstrijdje treuzelen heb ik al eens geprobeerd. Dat lukte maar 30 seconden ofzo en toen ging hij automatisch sneller aankleden!

Alle meedenkers weer bedankt voor de bijdrage. Heb je zin in meer meedenkers? Zeer binnenkort vind je op onze website weer een paar kersverse problemen. Alle lopende casussen vind je hier. Schroom je ook vooral niet om je eigen meedenkverhaal in te sturen.

Noot van de redactie: de jongen op de foto is niet de zoon van Brenda, maar een mooie stockfoto van een dromerige jongen.

103 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
24-08-2015

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
P
Pauline
24-08-2015
Vroeger was ik ook een treuzel en beheers dat nog steeds erg goed. Ik wou altijd nog even nagenieten van de slaap en dromen , net zo goed als dat ik van dat gevoel van in slaap vallen hield, wat ik liever meer dan 1x per dag ervoer. Dat geldt nog steeds voor mij.
Mijn oplossing was een wakeup licht en een half uur snoozen als zelf opgelegd maximum. Daarna in een sneltreinvaart de rest met tijdslimieten (zoveel voor douchen, zoveel brood smeren en eten)
Sindsdien kom ik op tijd en kreeg op mijn werk laatst onbedoeld het compliment dat ik altijd netjes op tijd ben. Én kan ik nagenieten van mijn dromen.
L
Leontine
24-08-2015
Jouw kind geniet! Leeft in het moment & houdt van dagdromen! Wie wil dat nou niet?! Wij als grote mensen willen controle, tijdsplanningen en structuur. Als een kind nu eenmaal tijd nodig heeft om wakker te worden om daarbij lekker weg te dromen? Lekker laten genieten. Ik zou een radiootje aanschaffen voor in de douche, gun hem 2 of 3 liedjes in zijn eigen bubble, zingend/ lachend en fluitend. Om na die liedjes de volgende stap te zetten. Geen strakke tijden of klokken, maar extra genieten. Van elkaar en van het gekraai onder de douche vandaan. Ik ben 35 en dagdromen vind ik nog steeds heerlijk ;). Mijn man lacht soms aandoenlijk en vraagt hoe het ervoor staat in mijn bubble. Om vervolgens de radio wat harder te zetten en mee te dansen in mijn dagdroom! Love it...geniet van je jongen! En stap af en toe in zijn dagdroom, dans mee & geniet!
L
Anoniem
08-09-2015
Het probleem van het treuzelen is niet het genieten, maar de dreiging van het te laat komen op school en op je werk.
O
Origanum
24-08-2015
Volgens mij heeft deze 7 jarige heel goed door wat zijn mama nu mag leren :) Hoe is het met jou mama? ben je gestrest, gehaast, geïrriteerd misschien omdat het niet zo snel gaat als het moet (moet? van wie?) Probeer je alles in je eigen tempo te doen, maar voel je daarbij weerstand van een 7 jarige? Wat laat hij zien? Kan het ook langzamer? Mag het ook minder? Is iets uitstellen tot morgen echt een ramp? Jouw 7 jarige heeft het al prima onder de knie. Geniet en leer van dit prachtige voorbeeld! Het mag écht allemaal langzamer dan je denkt.
O
Freja
28-10-2015
Gelukkig las ik net het berichtje van Origanum. Er is niets mis met die zoon van je! Het is de rennende, over zichzelf struikelende maatschappij die moet veranderen! Jouw zoon heeft (net als mijn ADHE-er en autist) de essentie helemaal begrepen. Dus, slow down, haal je schouders op, want hoe gestresster jij rondloopt, hoe meer je zoon "treuzelt", omdat zijn behoefte aan rust groter wordt naarmate jij het drukker maakt. En kijk, door de dingen te organiseren in functie van wat zoonlief voor zichzelf belangrijk vindt, kom je zelf tot rust en kom je echt niet zoveel tijd tekort als je denkt.
Mijn ervaring is dat dingen thuis op hun beloop laten, werkt. De sfeer is erop vooruit gegaan, we kunnen weer van elkaar genieten. En de rest is bijzaak.
Wij hebben een jaar in wat ik toen de "bejaardenhuismodus" geleefd, met rustige muziek (prachtige dingen ontdekt) of gewoon stilte. En ik heb geleerd m'n ogen te sluiten voor de dingen die er op het einde van de dag uiteindelijk niet echt toe doen. Absolute aanrader!
B
Bernard Elshout
24-08-2015
Je zoon is je aan het vertragen en leeft in het nu! Heerlijk dat hij aan jou last zien hoe het ook kan!
En o ja, degene die minimal Brain damage onderzocht heeft t later omwille van de farmacie ADHD genoemd.
De beweeglijkheid brengt het brein aan het processen en kan zodoende beter nieuwe info opslaan. Lkkr laten bewegen dus
B
Babette
24-08-2015
Bekijk per onderdeel eens hoe belangrijk het is dat het op dit moment gebeurt. Vraag je zoon eens waar hij behoefte aan heeft en wat hij belangrijk vindt. Wat vind hij zelf van zijn getreuzel? Vraag hem ook eens hoe hij vindt dat je met het treuzelen omgaat. Vindt hij het prettig, heeft hij er moeite mee, maakt het hem verdrietig, onzeker of voelt hij zich juist geborgen. Vraag eens aan hem of hij zelf een oplossing weet. Ik kan niet in je zoons' hoofd kijken, dus weet niet wat daarin omgaat dus heb ik geen pasklaar antwoord. Wie weet wat een verrassende en simpele oplossingen dit oplevert. Maar net zo belangrijk: Accepteren dat hij nog niet bezig is met onze waan van alle dag en dat misschien ook nooit zal zijn. Succes
B
Loes
24-08-2015
Als hij moeite heeft met wakker worden is een lichtwekker een dankbare investering. Dit was echt de uitkomst. Eerder sliep hij door alle oorverdovende alarmen heen terwijl de rest van het huis stuiterde.
A
Anoniem
24-08-2015
Mijn adhd-er douchde met muziek elke dag dezelfde 2 liedjes...was de muziek voorbij het douchen ook...merk dat rituelen heel belangrijk zijn. Nu als 12 jarige zingt hij nog steeds onder de douche
l
lianne
24-08-2015
Onze zoon van bijna acht heeft hetzelfde. Pictogrammen hebben bij ons geholpen. Blijkbaar is hij met een beelddenker. Door in plaatjes te zien wat hij moet doen kan hij er zich beter op concentreren. Het ochtend ritueel bestaat uit tien plaatjes en tegenwoordig doet hij er zelfs stuk of drie, vier achter elkaar zonder tussendoor te gaan kijken. Het is niet zaligmakend maar wellicht kan het je zoon ook helpen. Succes!
b
bert
24-08-2015
Ik zeg altijd maar:

het is nog lang geen 12.00 uur.

Dat haalt behoorlijk de druk van alle ketels. En ik heb zelf een paar treuzelaars.....
J
Jacomine
24-08-2015
Kinderen van deze leeftijd hebben nog weinig besef van tijd. Heerlijk toch in een wereld die door de klok geregeerd wordt?? "Opschieten anders komen we te laat" is voor hem geen motivatie dus. Het werkt beter om hem die tijd te geven voor de dingen die hij moet doen en dat in kleine stapjes uit te breiden. Dus bijv eerst alleen het wassen/aankleden. (Douchen zou ik 's avonds doen) Als het lukt om dat binnen bijv 10 minuten te doen krijgt hij een sticker. Na 5 dagen kan hij bij 4 stickers iets verdienen, bijv het toetje kiezen of 10 minuten op de iPad. De week erna doe je hetzelfde en zo bouw je het heel langzaam op. Door voor alle stapjes een plaatje te zoeken en die in zijn slaapkamer te hangen ondersteun je hem visueel en daar is hij vast gevoelig voor. Zo maak je het leuk en dat motiveert. Hij zal ervaren dat hij het kan en dat helpt ook!
D
Daphne
24-08-2015
Ik ben de 40 gepasseerd, maar 's ochtends nog steeds een treuzelkont. Waarom? Omdat ik heel veel tijd nodig heb om wakker te worden. Ik sta vroeg op zodat ik tijdens mijn ontbijt het heel rustig aan kan doen en daarna ben ik wakker genoeg om mij enigszins met tempo aan te kleden. En wat anderen opperen, 's avonds douchen en 's ochtends koude lap even wassen. Scheelt al tijd. En wellicht samen tegelijkertijd aan kleden. Als hij wat compentatief is aangelegd wil hij vast steeds van jou (of met wie hij ook maar gelijk aankleedt) winnen. Ik hoop dat er genoeg tips komen die jullie kunnen helpen. Succes!