Boek ons
Denk mee

Treuzelen

24-08-2015

Wauw, wat een hoop reacties zijn er binnen gekomen op de vraag van Brenda. Zij mailde ons een tijdje geleden over haar ‘treuzelaar’ en de onhandige consequenties daarvan. Fantastisch dat er zo wordt meegedacht. Tijd om deze meedenker af te ronden.

Dit was Brenda's probleem:

Mijn zoon van 7 wil zich wel aankleden ,maar treuzelt zo verschrikkelijk. Hij staat minuten lang te douchen zonder zich echt te wassen, blijft vervolgens staan en doet de douche niet uit. Gaat zich uiteindelijk (nadat ik het meerdere keren gezegd heb) toch afdrogen, treuzelt dan weer met aankleden (gaat bijvoorbeeld spelen of naar buiten kijken). Om vervolgens weer haastig te moeten eten. Ik heb al geprobeerd er een wedstrijd van te maken, dat werkt een paar keer maar daarna is de lol er wel af. Ik heb ook al een beloning gegeven: dat als er tijd over is hij nog op de iPad mag of even tv-kijken. Dat is pas echt een drama, want daar wil hij vervolgens niet mee stoppen en dan moet ik daar weer iets voor verzinnen. Ik hoop dat jullie tips hebben.

Er kwamen veel tips binnen over hoe je over het algemeen het beste met (kinderen met) ADHD om kunt gaan. Deze tips zijn natuurlijk erg nuttig want van daaruit kun je beoordelen wat het kind nodig heeft. Ook kregen we een heleboel hele goede reacties met echte omdenkers.

Omgaan met ADHD

In de reacties werden een aantal tips gegeven over hoe je met ADHD om moet gaan bij kinderen. Zo werd genoemd dat het belangrijk is de kinderen structuur te bieden. Voorbeelden hiervan waren het ophangen van pictogrammen in de douche van alle taken die je 's ochtends moet doen, je kind precies vertellen wat er van hem verwacht wordt en hoeveel tijd hiervoor staat of taken verplaatsen naar de vorige avond zodat er meer tijd overblijft en er meer ruimte is om te treuzelen.

Wat is het probleem?

Daarnaast vroegen de meedenkers zich vaak af wat nou de kern van het probleem was. Het kind treuzelt, is dat erg? Wat gebeurt er als het kind treuzelt? Moeten we het eigenlijk wel treuzelen noemen? Wordt dit probleem opgelost door te hameren op het feit dat het kind treuzelt of kan er beter ergens anders op gefocust worden? Of kan het treuzelen ook op een andere manier benaderd worden of juist dienen voor iets positiefs?

Mogelijkheden

In lijn van het omdenken werden een heleboel goede mogelijkheden genoemd. Allereerst vonden veel meedenkers dat het woord treuzelen een negatieve lading heeft. Vaak werd juist de positieve kant van het treuzelen belicht: dankzij haar treuzelaar zou Brenda haar eigen leven eens lekker kunnen onthaasten. ‘’Relax lekker mee met je kind’’ en ‘’geniet van het treuzelen en de tijd die jullie samen hebben’’, werden vaak als tip gegeven. Haar kind geniet van de dingen die hij doet en leeft in het nu. Dat zou ze volgens onze meedenkers zelf ook eens kunnen proberen.

Verder stelden een aantal meedenkers dat Brenda misschien kon proberen haar zoontje de verantwoordelijkheid te geven. Dit houdt dus in dat ze met hem gaat meebewegen en dus lekker ‘mee-treuzelt’. Alles lekker rustig aan of juist nóg meer te treuzelen dan je kind.

Reactie Brenda

Uiteraard hebben we ook aan Brenda gevraagd of ze iets aan het meedenken gehad heeft en hoe het nu met haar treuzelaar is. Ze mailde ons het volgende:

Na het lezen van alle reacties kwam ik tot de conclusie dat ik gewoon eerder op moet staan, hem de tijd moet geven en hem positief moet stimuleren. Hij is inderdaad pas 8 en niet al 8. Ik heb mij dus een vriendelijkere manier van benaderen aangemeten en dat maakt het vooral veel gezelliger. Ik was bang dat hij het dan nooit leert, maar dat zal wel meevallen. En trouwens: hij kan rustig zijn hele leven treuzelen, mits hij er op tijd mee begint!

De ochtenden gaan hier steeds minder gepaard met gemopper en geschreeuw. We zitten gezellig aan tafel en ik zeg ruim van te voren "doe je schoenen aan", dan heeft hij nog tijd om het nog drie keer van mij te horen. Ook het wedstrijdje treuzelen heb ik al eens geprobeerd. Dat lukte maar 30 seconden ofzo en toen ging hij automatisch sneller aankleden!

Alle meedenkers weer bedankt voor de bijdrage. Heb je zin in meer meedenkers? Zeer binnenkort vind je op onze website weer een paar kersverse problemen. Alle lopende casussen vind je hier. Schroom je ook vooral niet om je eigen meedenkverhaal in te sturen.

Noot van de redactie: de jongen op de foto is niet de zoon van Brenda, maar een mooie stockfoto van een dromerige jongen.

103 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
24-08-2015

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
D
Doors
25-08-2015
Ik ben gewoon: "die moeder die altijd te laat is"
Gelukkig zijn onze kinderen de helft van de week wél op tijd dankzij de oppas.
Mijn zoon van 7 is de laatste tijd "spontaan" gegroeid in zijn ochtendritueel. Hij neemt nu zelf verantwoordelijkheid en is meestal als eerste klaar. Het lijkt er op dat alle vaste gewoontes rondom het ochtendschema er na 3 jaar ongeveer wel ingeslepen zijn bij hem.... (broer van 5 en zuslief van 3 saboteren de boel nog wel helaas). Dus dan herhalen we maar weer de mantra van mijn moeder: kalmte kan je redden! En een hoop creativiteit ook! We hebben een tijdje Tsjoe tsjoewa gezongen en dan met alle kleding om aan te trekken. Op je plaats, trek je sok aan enz. En als dat weer verwatert verzinnen we weer iets nieuws.

Over omdenken gesproken??? In het weekend zijn bij ons de rollen omgekeerd. Heel apart... de kids zijn doorgaans eerder uit de veren dan op schooldagen ha ha.
Wanneer gaat het onderwijs eindelijk eens op de schop? Zodat de kinderen 's morgens enthousiast hun bed uit springen, omdat ze niet kunnen wachten om naar school te gaan? (dat is dan weer mijn eigen mantra)
Succes met je zoon, alles komt goed
H
Hennie
25-08-2015
Treuzelen noemen wij het. Hij neemt de tijd om zijn draai te vinden, waarschijnlijk. Begrijpt misschien niet waar wij ons druk over maken. Geef hem de tijd, zonder beloning. Maar beloon zijn treuzelen. "Wat ben jij goed bezig zeg, zal mama jou even verder helpen?, want je moet ook nog naar school, vandaag, begrijp je?" Morgen gaan we weer verder met waar je nu mee bezig was, zo leuk, heb je weer nieuwe tijd om je weer verder te douchen, ok?
a
anoniem
25-08-2015
Mijn eerste tip is al eerder gegeven: ' s avonds douchen , inderdaad fijn voor het slapen en scheelt 's ochtends weer. En daarnaast, bij mijn kind hielpen pictogrammen goed. Althans, ik tekende in stripvorm heel simpel alle stapjes (hoef je echt niet heel goed voor te kunnen tekenen hoor!). Samen doornemen en ophangen op z'n kamer, naast de plek waar je zn kleding klaar legt. Kleding niet op eens stapel maar in volgorde van aandoen. En als mijn kind weer treuzelde dan zei ik letterlijk: trek je pyjama uit en doe je hemd aan, dus niet 'ga je nou aankleden'. In stukjes hakken. Ander voorbeeld 'ga je tandenpoetsen': pak je tandenborstel en doe er tandpasta op. Bij mijn kind zijn opdrachten als 'opschieten' te abstract. De pictogrammen gaven een houvast en na een week hoefde ze al niet meer naar de plaatjes te kijken! Succes!
s
sanne
25-08-2015
Sta eerder met je zoon op en geniet van de extra tijd die je zoon voor jouw creëert.Ga lekker de krant lezen of neem nog een kopje thee. Mogelijk blokkeert hij doordat de moeder meer nadrukt legt op dat alles binnen een bepaalde tijd te moet doen. Wat als het kind niet anders kan ?
P
Paula
25-08-2015
Geen van mijn kinderen weten wat doorwerken is. Alleen heeft die van 10 sinds een half jaar wel in de gaten wat te laat komen (plus straf daarvoor) is. Maar waarom ga je niet lekker samen douchen? Houd je de tijd en de hygiëne in de gaten, en heb je nog eens een goed gesprek als bonus.... Wel je tijd nemen dan!
Y
Y.
25-08-2015
+31356913235
a
anoniem
24-08-2015
Wij als ouders plakken het label "treuzelen" erop. Misschien ervaart hij het heel anders. Vraag naar zijn beleving van de tijd en tijdsinvulling. Wat kun je daar als ouder van leren. Ik vind/vond ook vaak dat mijn zoon liep te treuzelen, maar dat zei meer over mijn gehaast. Hij geeft mij de kans om te onthaasten. Zo ben ik het gaan zien. En ja, misschien moeten we dan iets eerder opstaan om het in zijn tempo te doen en kan ik onthaasten. Heel mindful :-)
a
anoniem
24-08-2015
Wij als ouders plakken het label "treuzelen" erop. Misschien ervaart hij het heel anders. Vraag naar zijn beleving van de tijd en tijdsinvulling. Wat kun je daar als ouder van leren. Ik vind/vond ook vask dat mijn zoon liep te treuzelen, maar dat zei meer over mijn gehaast. Hij geeft mij de kans om te onthaasten. Zo ben ik het gaan zien. En ja, misschien moeten we dan iets eerder opstaan om het in zijn tempo te doen en kan im onthaasten. Heel mindful :-)
M
Mariël
24-08-2015
Hoi!
Ik zou, in verband met zijn ADHD en het snel afgeleid zijn, vooral een aantal afleidingen weghalen, zoals bijvoorbeeld de tv. Ook zou ik, om alle handelingen overzichtelijk te maken, zijn kleren in de juiste volgorde klaar leggen, afbeeldingen voor onder de douche lamineren en daar ophangen o.i.d. zodat hij weet wat hij in welke volgorde moet doen. Dit kan eventueel met een tijd erbij, wassen 1 minuut, afspoelen 2 minuten, haren wassen 2 minuten etc. Eerder opstaan kan mogelijk helpen, kinderen kunnen soms tijd nodig hebben om wakker te worden. Succes!
D
Dirk
24-08-2015
Doe 'm eens na. Ervaar het eens zelf. Misschien dat je er dan achter komt wat je zoontje beweegt en hij erachter komt wat jouw beweegt. Learning by doing, on both sides. Wellicht dat "maatregelen" dan helemaal niet meer nodig zijn.