Boek ons
Denk mee

Treuzelen

24-08-2015

Wauw, wat een hoop reacties zijn er binnen gekomen op de vraag van Brenda. Zij mailde ons een tijdje geleden over haar ‘treuzelaar’ en de onhandige consequenties daarvan. Fantastisch dat er zo wordt meegedacht. Tijd om deze meedenker af te ronden.

Dit was Brenda's probleem:

Mijn zoon van 7 wil zich wel aankleden ,maar treuzelt zo verschrikkelijk. Hij staat minuten lang te douchen zonder zich echt te wassen, blijft vervolgens staan en doet de douche niet uit. Gaat zich uiteindelijk (nadat ik het meerdere keren gezegd heb) toch afdrogen, treuzelt dan weer met aankleden (gaat bijvoorbeeld spelen of naar buiten kijken). Om vervolgens weer haastig te moeten eten. Ik heb al geprobeerd er een wedstrijd van te maken, dat werkt een paar keer maar daarna is de lol er wel af. Ik heb ook al een beloning gegeven: dat als er tijd over is hij nog op de iPad mag of even tv-kijken. Dat is pas echt een drama, want daar wil hij vervolgens niet mee stoppen en dan moet ik daar weer iets voor verzinnen. Ik hoop dat jullie tips hebben.

Er kwamen veel tips binnen over hoe je over het algemeen het beste met (kinderen met) ADHD om kunt gaan. Deze tips zijn natuurlijk erg nuttig want van daaruit kun je beoordelen wat het kind nodig heeft. Ook kregen we een heleboel hele goede reacties met echte omdenkers.

Omgaan met ADHD

In de reacties werden een aantal tips gegeven over hoe je met ADHD om moet gaan bij kinderen. Zo werd genoemd dat het belangrijk is de kinderen structuur te bieden. Voorbeelden hiervan waren het ophangen van pictogrammen in de douche van alle taken die je 's ochtends moet doen, je kind precies vertellen wat er van hem verwacht wordt en hoeveel tijd hiervoor staat of taken verplaatsen naar de vorige avond zodat er meer tijd overblijft en er meer ruimte is om te treuzelen.

Wat is het probleem?

Daarnaast vroegen de meedenkers zich vaak af wat nou de kern van het probleem was. Het kind treuzelt, is dat erg? Wat gebeurt er als het kind treuzelt? Moeten we het eigenlijk wel treuzelen noemen? Wordt dit probleem opgelost door te hameren op het feit dat het kind treuzelt of kan er beter ergens anders op gefocust worden? Of kan het treuzelen ook op een andere manier benaderd worden of juist dienen voor iets positiefs?

Mogelijkheden

In lijn van het omdenken werden een heleboel goede mogelijkheden genoemd. Allereerst vonden veel meedenkers dat het woord treuzelen een negatieve lading heeft. Vaak werd juist de positieve kant van het treuzelen belicht: dankzij haar treuzelaar zou Brenda haar eigen leven eens lekker kunnen onthaasten. ‘’Relax lekker mee met je kind’’ en ‘’geniet van het treuzelen en de tijd die jullie samen hebben’’, werden vaak als tip gegeven. Haar kind geniet van de dingen die hij doet en leeft in het nu. Dat zou ze volgens onze meedenkers zelf ook eens kunnen proberen.

Verder stelden een aantal meedenkers dat Brenda misschien kon proberen haar zoontje de verantwoordelijkheid te geven. Dit houdt dus in dat ze met hem gaat meebewegen en dus lekker ‘mee-treuzelt’. Alles lekker rustig aan of juist nóg meer te treuzelen dan je kind.

Reactie Brenda

Uiteraard hebben we ook aan Brenda gevraagd of ze iets aan het meedenken gehad heeft en hoe het nu met haar treuzelaar is. Ze mailde ons het volgende:

Na het lezen van alle reacties kwam ik tot de conclusie dat ik gewoon eerder op moet staan, hem de tijd moet geven en hem positief moet stimuleren. Hij is inderdaad pas 8 en niet al 8. Ik heb mij dus een vriendelijkere manier van benaderen aangemeten en dat maakt het vooral veel gezelliger. Ik was bang dat hij het dan nooit leert, maar dat zal wel meevallen. En trouwens: hij kan rustig zijn hele leven treuzelen, mits hij er op tijd mee begint!

De ochtenden gaan hier steeds minder gepaard met gemopper en geschreeuw. We zitten gezellig aan tafel en ik zeg ruim van te voren "doe je schoenen aan", dan heeft hij nog tijd om het nog drie keer van mij te horen. Ook het wedstrijdje treuzelen heb ik al eens geprobeerd. Dat lukte maar 30 seconden ofzo en toen ging hij automatisch sneller aankleden!

Alle meedenkers weer bedankt voor de bijdrage. Heb je zin in meer meedenkers? Zeer binnenkort vind je op onze website weer een paar kersverse problemen. Alle lopende casussen vind je hier. Schroom je ook vooral niet om je eigen meedenkverhaal in te sturen.

Noot van de redactie: de jongen op de foto is niet de zoon van Brenda, maar een mooie stockfoto van een dromerige jongen.

103 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
24-08-2015

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
A
Annemieke
25-08-2015
Treuzel mee. Ben je zelf gehaast? Waarom? Relax. Neem die tijd met je kind. Ga mee in zijn flow. treuzelen is fijn.
I
Ineke
25-08-2015
Wil je graag op de ochtend douchen of kun je ook een andere tijd bedenken waar minder tijdsdruk op zit? Misschien is ergens op de dag wel een favoriet tv programma op een bepaalde tijd.. als je wilt dat er bijvoorbeeld in 7 minuten alles gedaan is dan start je 7 mi uren voordat het programma begint. Je kent vast al wel een kleurenklok of een time timer. Die kun je er bij zetten om de tijd inzichtelijk te maken. Geplastificeerde pictogrammen op volgorde van wat je moet doen zijn misschien ook handig. Kunnen op de tegels in de douche. Dan kan je zien wat je moet doen en hoef je de volgorde niet te onthouden.
L
Lizanne
25-08-2015
Lieve Brenda, je zoon Is authentiek: hij volgt de lijnen die voor hem uitgezet zijn in zijn eigen tempo en droomt straks zijn eigen paden te kunnen lopen.
M
Marijke
25-08-2015
Duidelijk zeggen wat je van hem verwacht, desnoods ondersteun je het met pictogrammen: dus uit bed, pyjama uit, plassen, douche aan, zeep op het washandje, wassen (desnoods de volgorde ook in picto's aangeven) de kookwekker erbij om de tijd aan te geven. Daarna de volgorde van afdrogen aangeven, net als de volgorde waarin hij zich aan moet kleden.
Kortom: treuzelen is niet treuzelen maar niet precies weten wat er van je wordt verwacht.
Belonen voor dingen die normaal zijn, is niet een keuze die ik zou maken. Ik zou de verwachting duidelijker maken zodat hij nadien een beetje tijd over heeft om bijvoorbeeld op de laptop iets te doen en ook daarin zou ik de tijd aangeven...
Op een gegeven moment weet hij wat er van hem verwacht wordt en daarmee wordt hij steeds meer zelfredzaam.
M
Marc Scheffer
25-08-2015
Lieve Brenda, herkenbaar. 7 is een leeftijd waar je nog best dromerig mag zijn, maar dat komt ons niet altijd goed uit. Als je contact houdt met je kind, juist ook opzo'n moment, kun jeje samen verwonderen, en blijkt misschien dat hij niet treuzelt, maar dat jij te snel ging! Succes met de rust in jezelf blijven voelen. Geniet van elkaar! Groet, Marc
K
Karen
25-08-2015
Wat Brenda haar zoon doet is nou werkelijk omdenken van tijd, wat is tijd en wat vinden we daar toch allemaal van ,Op tijd, in het NU..... Wil je meer inzicht krijgen in het fantastische Gave vermogen van de wondere wereld van AD(H)D, orienteer je dan bij een Davis counselor
V
Vera-Linde van Hese
25-08-2015
Ik zelf, heb ADD.
Ik was vroeger een dromer, een vlindertje noemde mijn juf mij ook wel eens.

Nu ik ouder ben, en medicatie gebruik zodat ik meer bewust bezig ben en veeel meer concentratie heb, begrijp ik mijn kinder jaren steeds meer.
Het is niet bewust.... je gedachten maken over uren. Non stop! Ik denk dat je veel samen moet doen om hem niet te laten treuzelen. Zodra je alleen bent ga je dromen. En heeft hij er zélf last van? Dan zou ik toch snel hulp gaan zoeken als dat hrt geval is! Groetjes!


"Met mijn gedachtes ergens anders, ben jk altijd overal!"
F
Fenny Heeren
25-08-2015
@omdenken: treuzelen is jezelf de tijd geven om langer over iets te mogen doen
F
Fenny Heeren
25-08-2015
Treuzelen is jezelf de tijd geven om langer over iets te mogen doen
L
Linda
25-08-2015
zoonlief is gewoon lekker aan het genieten, dagdromen. Zet de wekker eerder en geef hem die tijd.
(een time timer kan ook helpen)