Boek ons
Denk mee

Stadstuin

16-11-2014

Hajo mailde ons over een heel vervelende situatie. Hij is samen met zijn vrouw als vrijwilliger betrokken bij een stadstuin in Doetinchem, maar die is inmiddels gesloten vanwege vernielingen en overlast. Hij is zelf al tot de conclusie gekomen dat ze met hard optreden en meer verbieden niet opschieten. Maar wat dan wel? Kunnen we dit probleem omdenken? Die vraag stelden we aan jullie en ontvingen tientallen reacties.

We vroegen Hajo of hij iets aan jullie omdenkers heeft gehad en hoe het nu gesteld is met de stadstuin. Hij antwoordde ons het volgende:

Ik ben blij met de reacties. De meesten liggen in de lijn die ik zelf ook voor ogen heb. De reacties van Riemer en Jose zijn erg praktisch en haalbaar. De combinatie van openheid, uitnodigend karakter en met elkaar in gesprek gaan. Mensen het gevoel geven welkom te zijn.

Inmiddels gaat het een stuk beter in de tuin. De tuin is weer dagelijks open. Doordat het hek nu om 19 uur dicht gaat, is de overlast fors teruggelopen. De meeste overlast ontstond in de avond en schemering, als jongeren en zwervers met andere bedoelingen de tuin inkwamen. 

Ook is er intensief contact met de organisatie voor verslavingszorg en daklozen, en komt de wijkagent regelmatig buurten. Helaas is er nog wel eens een incident, maar dit krijgt gelukkig niet meer de volle aandacht. Het plezier en het genieten staat nu veel meer op de voorgrond.

Je ziet dat bij deze meedenker de focus waarschijnlijk verkeerd lag. Veel aandacht voor alles wat ongewenst was en daardoor raakte het plezier en genieten ondergesneeuwd. Zowel de reactie van Riemer als van Jose gaan uit van het benadrukken van het positieve. De strategie van het focussen: richt je op wat je wèl wilt in plaats van wat je niet wilt. Goed om te horen dat dit, samen met een concrete maatregel voor Hajo heeft geholpen.

Alle meedenkers bedankt voor de waardevolle reacties. Heb je zin in meer meedenkers? Alle lopende casussen vind je hier!

Bron foto: Theo Kock.

30 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
16-11-2014

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
I
Irmaelle
09-07-2015
Het gaat om het begin-idee: Stadstuin.
Een stad wordt bewoond door een diversiteit aan mensen.
Je Maakt een probleem door onderscheid te maken binnen deze diversiteit.
Het " Wij-Zij " gevoel naar voren te schuiven. (hek en 'mensen die 'wij' liever niet zien)
Een hokje te plaatsen om mensen zoals [zwervers] [hangjongeren] [druggebruikers].
Ooit iemand gevraagd wat de achtergrond van zijn/haar leven is zodat je zelf de hokjes(hekjes) kan laten verdwijnen, herkenning voelt en bewondering en liefde de ruimte geeft?
Begin met het onderricht van jezelf en leer accepteren dat niet iedereen naar jouw idee is en leeft en hoeft te zijn.
Zoals een tuin ook is, schaduw en zon plekjes, brandnetels, distels, vruchtbomen en bloemperken, kale rommelhoekjes en aangeharkte delen . Ook onkruid (=kruid wat in het denken on-wenselijk is) geeft prachtige bloemen en bladeren :-D
Omarm het onkruid in de stadstuin en geeft met liefde en mededogen daar ruimte voor.
Er is geen probleem totdat je tegen eigen onvermogen aanloopt, 'je eigen hekje'..en tracht die te vermijden door het te projecteren naar een 'ander'.

Riemer beschrijft het mooi op een praktische manier.
r
roely anema
22-05-2015
het doet me denken aan perma cultuur tuinen. In deze tuinen worden de dieren niet geweerd, in tegendeel ze worden zelfs meegenomen in de opbouw van hun tuin plan. Dat wat men graag voor eigen gebruik wil behouden, wordt in het centrum gepland/gezaaid.Alles daar buitenom heeft zeker zoveel ruimte voor de dieren uit de omgeving. Hier staan gewassen die speciaal gezaaid/gepland worden voor hun consumptie. De dieren zijn er nl niet op uit om de tuin te vernielen, ze komen enkel af op dat paradijsje aan voedsel.
Zo is het ook met mensen. Daklozen, drugsgebruikers, hangjongeren komen (on)bewust af op een aangename/geborgen en toegankelijke sfeer. De sfeer die ze in het dagelijks leven misschien wel veel gemist hebben of nog hebben. Creëer ( ook innerlijk) voor deze mensen ruimte....Vul de tuin aan met meer vuilbakken, bankjes en bezems voor algemeen gebruik.
M
Maarten
02-04-2015
Iedereen heeft recht om zo'n tuin te gebruiken. Ook om even rustig te zitten en kletsen. Een biertje drinken moet kunnen, dat mag in elk park. Gedrag dat sociaal niet wenselijk is kan daarbij optreden, maar daarvoor moeten deze mensen zich onbespied voelen. Een open inzichtelijke plaats nodigt daar niet toe uit. Ik ken de stadstuin niet en kan niet goed bedenken welke elementen 'asociaal hangen' uitlokken (blijkbaar is het daar nu aanlokkelijker dan de hangplekken in de buurt, Olivia, waarom zijn die niet geschikt genoeg om anoniem rond te hangen?), en hoe het precies ingericht zou kunnen worden om het overzichtelijk en toegankelijk te maken. Veel inloop door sociale gebruikers helpt, 's avonds zijn dat bijvoorbeeld mensen die de hond uitlaten. Een mooie uitlaatstrook die uitzicht biedt over de hele tuin? Goede verlichting tegen anonimiteit? Ik denk ook aan lage beplanting, brede paden zonder overhangende planten, een bankje / picknicktafel aan de makkelijkst bereikbare rand van de tuin, dus een duidelijke hangplek op een plaats waar veel mensen langs komen. De 'hangers' die zich sociaal gedragen serieus nemen en daarbij betrekken (degenen die je al gesproken hebt lijken me geschikt), die komen wellicht vaker langs en nemen waarschijnlijk verantwoordelijkheid als ze betrokkenheid voelen.
M
Maarten
26-03-2015
Uit het verhaal lijkt het een stadstuin te zijn die voor omwonenden is en ook door omwonenden in gebruik is genomen. Waarom niet proberen er een "samentuin" van te maken, waardoor iedere bezoeker betrokken wordt in de tuin.
S
Sara
28-01-2015
plaats een bord voor wie het terrein speciaal bedoeld is: Hangjongeren, zitouderen, vervelende kinderen, rokers en drinkers.

plaats een prullenbak 'a la Bolle Gijs (Efteling) - wanneer je er wat ingooit kan je op een knop duwen die je in 1 van deze doelgroepen plaatst en dan zegt Gijs telkens iets verschillend. Bijvoorbeeld: "Zeg euh, in ruil voor 10 peuken kunnen we ... euh, ja..." (wedden dat jeugd peuken gaat zoeken om te zien wat ie dan zegt :P)

Of maak een soort van kunstwerk waar flessen of blikjes in gegooid / opgehangen kunnen worden (met je naam / tel erop) dat er jaarlijks een prijs valt op 1 blikje/ flesje ...

als er een tegelpad is: schilder er een stel breinbrekers op : leidt de aandacht van de omgeving naar het pad en is de neiging om buiten de paden te treden minder...
M
Maartje Berens
30-12-2014
Mensen die bij de voedselbank lopen, bijstand betrekken als vrijwilligers in het project, zorg dat het bewoont wordt door locale mensen op veel uren per dag, die er direct baat bij hebben, zij "eten" uit de tuin....daarnaast de overlastgevenrs uitnodigen en samen met hun bekijken wie zij, in hun omgeving, wat groente cadeau willen doen, hun oma, zichzelf of de buurman, zorg dat je elkaar kent....
L
Lily Benjamin
30-11-2014
De drugsgebruikers en zwervers zijn vast wel geïnteresseerd in een stukje tuin voor eigen teelt van (de toegestane 5) planten of groenten. Benader hen vanuit dat uitgangspunt.
A
Alex
21-11-2014
De stadstuin is blijkbaar een fijne plek om te zijn, het trekt immers publiek (druggebruikers, zwervers). Zorg ervoor dat er nog veeeel meer publiek komt, zorg ervoor dat het altijd druk is. Nodig groepen uit om in de stadstuin hun yogaclubje, jeu-de-boule of 70+ middagpraatje te houden. De huidige "ongewenste gasten" willen rust en trekken weg. De stadstuin heeft aangenaam publiek.
N
Niek
20-11-2014
Beste Hajo,

Misschien is het een idee om samen met de Doetinchemse organisaties uit te zoeken wie precies de overlastgevers zijn. Wanneer jullie hier de kennis van hebben probeer de sociale omgeving van hen (ouders, vrienden, familie etc) uit te nodig in jullie tuin. Probeer hen er vervolgens, op een laagdrempelige en leuke manier, ervan te overtuigen dat ook zij verantwoordelijk zijn voor de tuin. Probeer in te spelen op het gevoel van betrokkenheid, hoe klein of groot deze ook mag zijn.
Dit alles met het uiteindelijk doel dat de drempel om overlast te veroorzaken groter word omdat bekende betrokken zijn.

Een andere manier is om meer naar buiten te treden met de tuin. Maak groente mandjes en deel deze uit aan omwonende en overlastgevers. Creëer goodwill, meer bekendheid en compassie met de tuin.
A
Anoniem
20-11-2014
Is het een idee om de vervuilers en overlast gevers te vragen wat ze zouden willen?