Boek ons
Omge- dacht

Ouderbijdrage

18-05-2016

Het is tijd om de meedenker van Anke af te ronden. Anke is lerares op een basisschool waar ze een probleem hebben met de ouderbijdrage en de gevolgen van het feit dat die vaak niet meer betaald wordt. Wij vroegen jullie om een scenario te bedenken waarin het niet betalen van de ouderbijdrage de bedoeling is, zonder dat de kinderen daar de dupe van worden. Maar ook om ideeën om de ouderbijdrage toch binnen te halen.

Dit was het probleem waar Anke mee zat:

Ik ben lerares op een kleine basisschool in een wijk met laag opgeleide ouders waar de financiële situaties vaak ingewikkeld zijn. Juist deze kinderen krijgen van huis uit weinig excursies mee en cadeaus zijn ook niet altijd vanzelfsprekend. Wij als school vinden dit dus een belangrijk punt. Excursies en presentjes worden betaald uit de ouderbijdrage. Denk aan de schoolreis, cadeautjes met Sinterklaas, het afscheidsfeest van groep 8, sportdag, etc.
Nu hebben wij grote moeite om de ouderbijdrage binnen te halen. Weinig ouders betalen de (vrijwillige) bijdrage, waardoor we de activiteiten al enorm terug hebben moeten schroeven. De school heeft zelf geen geld om dit soort zaken te betalen, we kunnen het hoofd net zelf boven water houden.
Nu gaan we de kinderen voor wie geen bijdrage is betaald, niet meenemen op schoolreis. Dit doet pijn in ons hart, maar de betalende ouders wilden ook niet meer betalen omdat er geen schoolreis kwam (vanwege te weinig betaalde ouderbijdrage). Waarom zouden zij dan nog wel betalen? En voor de schoolreis apart laten betalen heeft waarschijnlijk tot gevolg dat er alleen nog daar voor betaald wordt.
Een school zonder activiteiten wil niemand. Hoe kun je aan de kinderen verantwoorden dat Sinterklaas dit jaar niet komt? Wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat de ouderbijdrage betaald gaat worden, zonder de kinderen de dupe te laten worden? Overigens wordt er voor de kinderen die niet op schoolreis gaan dit jaar, wel een superleuke dag op school georganiseerd. Zij hebben natuurlijk ook recht op een verwendag.
Overigens; sommige ouders kunnen bij Stichting Leergeld aankloppen voor een bijdrage. Dit is voor ons voldoende, ook al krijgen we dan niet het gehele bedrag. Hier maken helaas toch niet alle ouders gebruik van. Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties!

Veel ideeën

Er werd enthousiast gereageerd op Ankes verhaal: ruim 150 reacties hier op de website en 125 comments op Facebook! In veel van de reacties wordt een oplossing voor het probleem gegeven. Er wordt bijvoorbeeld regelmatig geopperd om een stichting Vrienden van de school op te richten. Ook het bedrag opdelen in kleinere bedragen is veel genoemd, net als een meer persoonlijke benadering in brieven naar de ouders en een automatische incasso. Onder andere Ilse en Gio gaven Anke de tip om kinderen klusjes te laten doen en op deze manier het geld bij elkaar te sprokkelen. Dit kan de kinderen ook meer leren over geld, solidariteit en daagt de kinderen creatief uit.

Accepteren

Wij konden ons vooral vinden in reacties die het geld loslieten: dit is er namelijk niet. Accepteer dit en kom met nieuwe ideeën. Niet het zoveelste schoolreisje naar een duur pretpark, maar bijvoorbeeld een bezoek aan het werk van een van de ouders? Een hondenclub demonstraties laten geven? Zandkastelen bouwen of een spannende voetbalwedstrijd tussen groep 8 en het lerarenteam? Een nachtje slapen in de school? Meerdere mensen gaven aan dat hun meest memorabele klassenuitje van vroeger eigenlijk iets heel goedkoops was.

Opvallende reacties

Een heel creatieve reactie kwam van Janita: een omgekeerde ouderbijdrage. Geef aan het begin van het schooljaar alle ouders 25 euro en daag ze uit om dit bedrag te verdubbelen of te verviervoudigen voor de herfstvakantie. Stimuleer ondernemerschap bij zowel het kind als het gezin. Als er teveel geld opgehaald wordt, kan het gedoneerd worden aan een goed doel.

Of, zoals Iris tipte: stuur alle ouders een Hele Belangrijke Brief van de directeur. "Vanuit de overheid is bepaald dat de school verplicht is buitenschoolse uitjes en vieringen toe te voegen aan het lesrooster, welke bekostigd dienen te worden vanuit de ouderbijdrage. De school heeft echter een probleem: er is niet genoeg personeel om schoolreisjes te kunnen plannen, voorbereiden en uitvoeren. De school wil de discussie niet aan over welke vieringen wel of niet moeten worden gehouden en op welke manier. De school verzoekt ouders dus met klem de ouderbijdrage NIET te voldoen, omdat als in oktober niet genoeg ouderbijdrage is binnengekomen, de school alle buitenschoolse excursies en vieringen mag schrappen. Ouders die dan toch betaald hebben zullen het geld terug ontvangen." Stel dat dit zou kunnen... Wij zijn benieuwd naar het effect!

Reactie van Anke

Anke heeft ons laten weten dat ze samen met de directie van haar school gaat kijken welke van jullie wilde en creatieve ideeën ze in de praktijk kunnen brengen. Daarna hebben we helaas niets meer gehoord. Dus Anke, als je dit leest: we zijn heel benieuwd hoe het jullie dit schooljaar is vergaan!

Bedankt weer voor het meedenken allemaal. Heb je zin in meer meedenkers? Je vindt op onze website weer een paar kersverse problemen. Alle casussen vind je hier. Schroom je ook vooral niet om je eigen meedenkverhaal in te sturen.

153 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
Nelleke Poorthuis
18-05-2016

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
T
Tamara
24-05-2016
Wij spaarden vroeger voor het schoolreisje.
We moesten bv elke week een gulden betalen, je mocht als ouder het ook in eens betalen maar als je meerdere kinderen op school hebt is sparen wel zo fijn.
A
Anoniem
24-05-2016
Laat ouders meedraaien als overblijfouder waarvoir zij een vrijwilligersvergoeding ontvangen. Spaar deze op per (half) jaar, houd de ouderbijdrage in en betaal de rest aan de mensen uit. Hebben ze bijdrage betaald en ook nog een extra zakcentje
E
Esther vd Nieuwboer
24-05-2016
Herkenbaar probleem. Communicatie helpt erg veel is mijn ervaring. Geld vragen voor kinderen is misschien gemakkelijker als kinderbijslag net binnen is ? Termijnen per schooljaar spreiden ? En die dan laten samenvallen met kinderbijslag. Dan wordt het bedrag per keer kleiner en gemakkelijker op te hoesten ? In brief aan ouders vertellen over stichting leergeld.
M
Marijn
24-05-2016
Zo maar wat ideeën die mij te binnen schieten: waarom is een vrijwillige bijdrage alleen in geld uit te drukken? En waarom kosten uitjes en activiteiten geld?
Kan je dit combineren?
Ouders die de kinderen een leuke dag bezorgen? Meelopen met ouders op hun werk. Ouders die langskomen op school voor leuke activiteiten die met hun werk te maken hebben. (De bakker komt brood bakken op school bijv ).
Ouders die komen ondersteunen als sinterklaas of zwarte piet (NIET racistisch bedoeld)!
Ga eens een middag het bos of de duinen in. Kost niets, leerzaam en echt niet minder leuk dan bijv. De dierentuin. Kijk naar leuke programma's/spellen die je na kan maken zonder grote kosten (lama's, wie is de mol, expeditie robbinson).
Ga met kinderen en hun ouders sponsoren. Leer ze dat geld soms eerst verdient moet worden voordat het uitgegeven kan worden (bijv. Heitje voor karweitje).
Doe een uitwisseling met een school waarbij dit probleem ook heerst om zo elkaar te helpen.

Ik denk dat je in deze omdenker het geld los moet laten. Dit is er namelijk niet. Dus moet je dat accepteren om met nieuwe ideeën te komen. Als er wel geld is maar ouders vinden uitjes niet belangrijk genoeg... dan ligt er een hele andere omdenker.
Kijk dan naar gemeenschappelijk belang zoals leren, ontwikkelen, plezier, sociale omgang enz. Probeer daar wat mee te organiseren. Gewaagd: kan je ouders met geld zo ver krijgen om wat voor de de kinderen van de ouders zonder geld te doen waarbij ze direct zien wat een dankbaarheid daar uit voort komt?
Ik hoop dat je hier wat mee kan!
Liefs, marijn
N
Nicky
24-05-2016
Koppel de ouderbijdrage niet alleen aan leuke uitjes voor de kinderen maar ook voor de ouders. Voor een heel klein deel van het geld kun je bijvoorbeeld een ouderfeest organiseren (er zijn vast een paar ouders die dit willen organiseren!). Alle ouders die betaald hebben, hebben recht op een kaartje. Voor de ouders die het best kunnen betalen creer je zo een beloning daarvoor. Maak het tegelijkertijd heel makkelijk en duidelijk hoe de ouders die echt geen geld hebben dit aan kunnen geven zodat zij ook aan een kaartje kunnen komen. Maak er de eerste keer een echte hapening van, met posters, thema, leuke aankleding, welkomstdrankje etc!
Voor ouders een leuk feestje en een laag drempelige manier om weer eens de school in te komen. Volgens mij wil zo geen enkele ouder de ouderbijdrage nog zomaar laten schieten.
M
Monica
24-05-2016
Hoewel ik dit bericht goed begrijp, begrijp ik ook de andere kant van het verhaal.
Ik ben zelf een alleenstaande moeder in de bijstand (niet omdat ik niet wil of niet kan werken, ik solliciteer met regelmaat maar het werk ligt niet voor het oprapen helaas). Ook ik heb dit jaar de schoolbijdrage niet betaald, het is hier zo rond de 40 euro. Mijn dochter zit op een kleine school waar veel activiteiten georganiseerd worden, het enige waar een extra bedrag voor gevraagd word is de schoolreis en (eventueel de avondvierdaagse als je daaraan mee wilt doen). Voor de schoolreis heb ik inderdaad een beroep gedaan op Stichting Leergeld maar as ik ook het schoolgeld hierdoor zou willen laten betalen, is dat even lullig gezegd best een hap uit het totale budget. Ik ben heel dankbaar dat er instanties bestaan zoals Leergeld, maar er zit natuurlijk ook een limiet aan. Mijn dochter heeft haar zwemdiploma gehaald dankzij hen en dit jaar kan ze ook weer sporten, wat ik nooit zelf voor elkaar gekregen zou kunnen hebben zonder deze stichting. Maar om even terug te komen, als ik dus ook het schoolgeld vanuit leergeld zou betalen, zou er niet genoeg over zijn om het hele jaar te kunnen sporten (incl. benodigdheden) of om mee op schoolreis te gaan.
Ik begrijp dat dit soort dingen heel lastig kunnen zijn voor scholen, maar vanuit het perspectief van een ouder met minimaal inkomen, ben ik erg blij dat deze bijdrage vrijwillig is.
M
Anne
24-05-2016
Onvergetelijke gebeurtenissen in je schooltijd zijn niet vaak verbonden aan geld en afstand maar aan iemand of iets dat het verschil weet te maken en je op kan tillen. Huur 1 heeeeeel erg creatieve verhalenbouwer in. En ga op reis of verdwaal in je eigen school. Als je die capaciteit hebt.... En aan de kinderen overbrengt... Dan kan je alles omdenken. Kosten? Vlaggetjes, gekleurd papier, goede muziek, een verwonderzoek ...!
h
harry
24-05-2016
oei, lastige omdat ik vast zit in feit dat je eigenlijk verantwoordelijkheid van eigen onkunde neer legt bij de ouders in plaats van af te vragen hoe de mogelijkheden die er wel zijn goed onderwijs kunt geven. Goede eductie is niet de extra bijdrage tekort van eigen budget. Dus ....blijf vast zitten in het oude proces, heb nog geen omdenk inzicht
J
Jolet
24-05-2016
Als leerkracht neem ik deel aan de ouderraad. Wij melden heel duidelijk waar het geld voor is, het verzoek tot betaling sturen we in de periode van de kinderbijslag. Volgens mij is er zelfs de optie om het in 2x te betalen. Schoolreis wordt apart betaald, waarheen en hoeveel bussen wordt in loop schooljaar bekend.
A
Angelique
24-05-2016
Maak dmv poster/flyers (gemaakt door de kinderen) oid duidelijk, waarvoor de ouderbijdrage allemaal gebruikt wordt. Als alles door blijft gaan, beseffen ouders niet, dat dat komt doordat zij niet bijdrage aan de school. Ik kan de ouderbijdrage wel betalen, maar heb geen idee wat daar allemaal voor gedaan wordt. Zichtbaar maken, maakt ouders betrokken. Dat is leuk! Betrokkenheid.
M
Monique
24-05-2016
Alle kleine beetjes helpen. Werk aan betrokkenheid.

Een heitje voor een karweitje, statiegeld flessen ophalen/doneren. Iedere week een klein bedrag meenemen en op school in de klas in een potje of leuke zelfgemaakte spaarpot doen. Oudere mensen helpen door oude kranten op te halen en of glas weg te brengen naar de glasbak. Voor een heitje. Win/win. Twee mensen gelukkig. Door hogere klassen een spelletjes/knutsel middag organiseren in een verzorgingstehuis. Of een krant voorlezen door leerlingen voor ouderen mensen. Hebben oudere mensen ook wat jeugd over de vloer . En de jeugd leert beter lezen. Dus participeren, zoek elkaar op. Laat kinderen taart of koekjes bakken en nodig ouderen uit om te komen proeven voor een donatie in de uitjes pot van de school. Participeer.