Boek ons
Omge- dacht

Ouderbijdrage

18-05-2016

Het is tijd om de meedenker van Anke af te ronden. Anke is lerares op een basisschool waar ze een probleem hebben met de ouderbijdrage en de gevolgen van het feit dat die vaak niet meer betaald wordt. Wij vroegen jullie om een scenario te bedenken waarin het niet betalen van de ouderbijdrage de bedoeling is, zonder dat de kinderen daar de dupe van worden. Maar ook om ideeën om de ouderbijdrage toch binnen te halen.

Dit was het probleem waar Anke mee zat:

Ik ben lerares op een kleine basisschool in een wijk met laag opgeleide ouders waar de financiële situaties vaak ingewikkeld zijn. Juist deze kinderen krijgen van huis uit weinig excursies mee en cadeaus zijn ook niet altijd vanzelfsprekend. Wij als school vinden dit dus een belangrijk punt. Excursies en presentjes worden betaald uit de ouderbijdrage. Denk aan de schoolreis, cadeautjes met Sinterklaas, het afscheidsfeest van groep 8, sportdag, etc.
Nu hebben wij grote moeite om de ouderbijdrage binnen te halen. Weinig ouders betalen de (vrijwillige) bijdrage, waardoor we de activiteiten al enorm terug hebben moeten schroeven. De school heeft zelf geen geld om dit soort zaken te betalen, we kunnen het hoofd net zelf boven water houden.
Nu gaan we de kinderen voor wie geen bijdrage is betaald, niet meenemen op schoolreis. Dit doet pijn in ons hart, maar de betalende ouders wilden ook niet meer betalen omdat er geen schoolreis kwam (vanwege te weinig betaalde ouderbijdrage). Waarom zouden zij dan nog wel betalen? En voor de schoolreis apart laten betalen heeft waarschijnlijk tot gevolg dat er alleen nog daar voor betaald wordt.
Een school zonder activiteiten wil niemand. Hoe kun je aan de kinderen verantwoorden dat Sinterklaas dit jaar niet komt? Wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat de ouderbijdrage betaald gaat worden, zonder de kinderen de dupe te laten worden? Overigens wordt er voor de kinderen die niet op schoolreis gaan dit jaar, wel een superleuke dag op school georganiseerd. Zij hebben natuurlijk ook recht op een verwendag.
Overigens; sommige ouders kunnen bij Stichting Leergeld aankloppen voor een bijdrage. Dit is voor ons voldoende, ook al krijgen we dan niet het gehele bedrag. Hier maken helaas toch niet alle ouders gebruik van. Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties!

Veel ideeën

Er werd enthousiast gereageerd op Ankes verhaal: ruim 150 reacties hier op de website en 125 comments op Facebook! In veel van de reacties wordt een oplossing voor het probleem gegeven. Er wordt bijvoorbeeld regelmatig geopperd om een stichting Vrienden van de school op te richten. Ook het bedrag opdelen in kleinere bedragen is veel genoemd, net als een meer persoonlijke benadering in brieven naar de ouders en een automatische incasso. Onder andere Ilse en Gio gaven Anke de tip om kinderen klusjes te laten doen en op deze manier het geld bij elkaar te sprokkelen. Dit kan de kinderen ook meer leren over geld, solidariteit en daagt de kinderen creatief uit.

Accepteren

Wij konden ons vooral vinden in reacties die het geld loslieten: dit is er namelijk niet. Accepteer dit en kom met nieuwe ideeën. Niet het zoveelste schoolreisje naar een duur pretpark, maar bijvoorbeeld een bezoek aan het werk van een van de ouders? Een hondenclub demonstraties laten geven? Zandkastelen bouwen of een spannende voetbalwedstrijd tussen groep 8 en het lerarenteam? Een nachtje slapen in de school? Meerdere mensen gaven aan dat hun meest memorabele klassenuitje van vroeger eigenlijk iets heel goedkoops was.

Opvallende reacties

Een heel creatieve reactie kwam van Janita: een omgekeerde ouderbijdrage. Geef aan het begin van het schooljaar alle ouders 25 euro en daag ze uit om dit bedrag te verdubbelen of te verviervoudigen voor de herfstvakantie. Stimuleer ondernemerschap bij zowel het kind als het gezin. Als er teveel geld opgehaald wordt, kan het gedoneerd worden aan een goed doel.

Of, zoals Iris tipte: stuur alle ouders een Hele Belangrijke Brief van de directeur. "Vanuit de overheid is bepaald dat de school verplicht is buitenschoolse uitjes en vieringen toe te voegen aan het lesrooster, welke bekostigd dienen te worden vanuit de ouderbijdrage. De school heeft echter een probleem: er is niet genoeg personeel om schoolreisjes te kunnen plannen, voorbereiden en uitvoeren. De school wil de discussie niet aan over welke vieringen wel of niet moeten worden gehouden en op welke manier. De school verzoekt ouders dus met klem de ouderbijdrage NIET te voldoen, omdat als in oktober niet genoeg ouderbijdrage is binnengekomen, de school alle buitenschoolse excursies en vieringen mag schrappen. Ouders die dan toch betaald hebben zullen het geld terug ontvangen." Stel dat dit zou kunnen... Wij zijn benieuwd naar het effect!

Reactie van Anke

Anke heeft ons laten weten dat ze samen met de directie van haar school gaat kijken welke van jullie wilde en creatieve ideeën ze in de praktijk kunnen brengen. Daarna hebben we helaas niets meer gehoord. Dus Anke, als je dit leest: we zijn heel benieuwd hoe het jullie dit schooljaar is vergaan!

Bedankt weer voor het meedenken allemaal. Heb je zin in meer meedenkers? Je vindt op onze website weer een paar kersverse problemen. Alle casussen vind je hier. Schroom je ook vooral niet om je eigen meedenkverhaal in te sturen.

153 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
Nelleke Poorthuis
18-05-2016

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
L
Linda
24-05-2016
Kunnen de kinderen niet elke week een euro meebrengen naar school om in een spaarpottje te doen voor het uitje en presentje? Een euro per week komt voor veel menen niet zo hard aan als ineens 50 euro.
E
Eline
24-05-2016
Laat kinderen of ouders zelf geld inzamelen voor de school! Bijvoorbeeld via een rommelmarkt of sponsorloop ten behoeve van de school. Mensen vinden het vaak niet erg om zich fysiek in te zetten en zo kan er mogelijk toch wat geld binnengehaald worden voor de school.
Ook is het misschien mogelijk om sponsoren te regelen voor bepaalde activiteiten?

Ik hoop dat er mogelijkheid gevonden wordt om de kinderen toch een compleet pakket aan mooie en leerzame activiteiten aan te bieden!
M
Marga Vis
24-05-2016
Lege flessen inzamelen en samen met de kinderen een dagje flessen inleveren? Zo sparen voor leuke dingen. 2 lege flessen per keer worden financieel minder gemist dan ineens de bijdrage.
Zo leren de kinderen ook dat je kunt werken om leuke dingen te doen.
A
Annette
24-05-2016
Het is al meer genoemd maar waarom moeten schooluitjes duur zijn?
Weet je hoe leuk het is om met de kinderen zelf wat te organiseren wat goedkoop is! er zijn hier al wat dingen genoemd. Ik kan mij herinneren dat wij met de basisschool vaak naar het militair museum in soesterberg gingen dat is gratis! (doet dit niet altijd voor mij was het op gegeven moment geen uitje meer omdat we met bijna elke schoolreis er al heen gingen) Maar je kan de kinderen er ook bij betrekken hoe kunnen we supergaaf feestje/uitje organiseren wat binnen ons budget valt? Zo leren kinderen ook met geld omgaan en zien krijgen ze een idee wat het allemaal kost. Voor de kinderen en de ouders is het waardevol om zo te leren hoe ze geld kunnen besparen terwijl het nog steeds erg leuk is.

Ik denk dat het sowieso goed is al Nederland leert hoe dingen goedkoper kunnen
dure feestjes hoeven niet direct leuker te zijn. Zoals low-budget bruiloften zijn ook leuk alleen het organiseren kan wel meer tijd kosten.
R
Richard
24-05-2016
Het is een bekend probleem, waar alle scholen -ook in de betere wijken- mee worstelen.
Participatie van alle kinderen, en zeker van kinderen uit een sociaal lager milieu is heel belangrijk voor de ontwikkeling en het gevoel van eigenwaarde van deze kinderen. Er zijn verschillende mogelijkheden die jullie wellicht op weg kunnen helpen:
1. Ga eens in gesprek met serviceclubs in jullie regio. Deze zijn regelmatig op zoek naar projecten die zij financieel of met inzet kunnen ondersteunen. Dit kan waardevolle samenwerking opleveren;
2. Sponsoring op scholen is vaak 'vloeken in de kerk', maar ik zou dit zeker niet uitsluiten. Met sponsoring van het lokale bedrijfsleven, zeker als je hun vraagt om bij te dragen in de lijn met hun producten/diensten, kan ervoor zorgen dat de activiteiten op jullie school fors minder kosten;
3. Probeer de ouders te betrekken bij de projecten en laat ze een persoonlijke, niet-financiële-, bijdrage leveren, ook dit kan weer bijdragen aan het omlaag brengen van de kosten;
4. Misschien is het mogelijk om samen met ouders project op te pakken waar geld mee verdiend kan worden. Hiermee betrek je de ouders bij het oplossen van het probleem en voelen de ouders die wel willen, maar niet kunnen bijdragen, zich ook minder bezwaard zowel tegenover de school als hun kinderen.
M
Marianne
24-05-2016
Ik heb 19 jaar de financiën gedaan voor de ouderraad op de basisschool van mijn kinderen. Ook wij konden niet al het geld binnen halen. Wij hadden iedere twee jaar een zomerfeest met activiteiten waarvoor tegen een schappelijke prijs een strippenkaart kon worden gekocht. De opbrengst hiervan was enorm en werd gebruikt als reserve pot zodat iedereen de rest van het jaar mee kon doen aan alle activiteiten. Daar waar vaak geen geld was voor de ouderbijdrage was dit er vaak wel voor een zomerfeest. En elk kind kreeg 2 gratis strippen zodat ook kinderen zonder geld konden genieten.
R
Rik lichtenberg
24-05-2016
Een lastige situatie. De school zou bijvoorbeeld een beroep kunnen doen op plaatselijke ondernemers voor een bijdrage of gratis goederen/speelruimtes beschikbaar kunnen stellen. Waarschijnlijke hebben jullie dit al gedaan. Ik weet dat de Rabobank ook initiatieven steunt.
De school zou er ook een groot feest van kunnen maken door een braderie te organiseren. Met eten drinken en een kleedjesmarkt. 10% van alle opbrengsten gaat naar de vrijwillige bijdrage kas van de school. Een win win situatie.
Een dagje samenkomen en feest met een financiële bijdrage.
Succes met het omdenken. Ik hoop dat jullie veel mooie ideeën mogen ontvangen.

Een initiatief hier in de buurt:
E
E
24-05-2016
De bedoeling is het organiseren van leuke extra's voor de kinderen. En dat hoeft niet veel te kosten, maar vraagt ook tijd. Een schoolreisje kan gewoon op fietsafstand. Maar dan is er wel meer begeleiding nodig, tijdens het fietsen maar ook voor bv de vossenjacht in het bos/park, in de speeltuin etc.
Maak een keuze-lijst voor de ouderbijdrage. Die kan worden voldaan in geld, tijd of bv zelfgemaakte cadeautjes en hapjes/drankjes voor bij de activiteiten.
Iedere ouder kan zelf aangeven hoe hij/zij bijdraagt, de kinderen blijven leuke dingen doen en de school hoeft niet steeds opnieuw te zoeken naar voldoende ouders voor de begeleiding.
Veel plezier met het uitzetten van alle speurtochten, het gemaskerd bal voor de 8e groepers (maskers versieren kan in de klas), enz enz
M
Martijn
24-05-2016
Hallo Anke,

Ik denk dat je moet accepteren dat die eigen bijdrage nooit door iedereen betaald zeal worden. Ik zou op zoek gaan naar alternatieven. Organiseer een sponsorloop, rommelmarkt, kledingmarkt, waarbij je duidelijk aangeeft wat het doel is van de opbrengst. Misschien kan je sponsoren zoeken voor het schoolreisje. Alle beetjes helpen hierin.
C
Cynthia Geerts
24-05-2016
Wat als de kinderen (ouders) elke week 50 cent meenemen naar school en zo sparen. Dan heb je ongemerkt 20,00 per kind in de jaar. Ja, het is wat administratie, het levert alleen wel geld op. En uiteindelijk betalen dan toch de ouders zelf. Kunnen ze trots op zijn!
C
Anoniem
25-05-2016
Zo hebben wij bijv een boekenspaarsysteem op school. Elke maandag mag een kind geld meenemen wat opgehaald word door de biebmama. Als dan in oktober de kinderboekenweek is krijgt ieder kind een waardebon met het gespaarde bedrag. Ideaal
C
Kitty
24-05-2016
Wat een top idee!