Boek ons
Omge- dacht

Ouderbijdrage

18-05-2016

Het is tijd om de meedenker van Anke af te ronden. Anke is lerares op een basisschool waar ze een probleem hebben met de ouderbijdrage en de gevolgen van het feit dat die vaak niet meer betaald wordt. Wij vroegen jullie om een scenario te bedenken waarin het niet betalen van de ouderbijdrage de bedoeling is, zonder dat de kinderen daar de dupe van worden. Maar ook om ideeën om de ouderbijdrage toch binnen te halen.

Dit was het probleem waar Anke mee zat:

Ik ben lerares op een kleine basisschool in een wijk met laag opgeleide ouders waar de financiële situaties vaak ingewikkeld zijn. Juist deze kinderen krijgen van huis uit weinig excursies mee en cadeaus zijn ook niet altijd vanzelfsprekend. Wij als school vinden dit dus een belangrijk punt. Excursies en presentjes worden betaald uit de ouderbijdrage. Denk aan de schoolreis, cadeautjes met Sinterklaas, het afscheidsfeest van groep 8, sportdag, etc.
Nu hebben wij grote moeite om de ouderbijdrage binnen te halen. Weinig ouders betalen de (vrijwillige) bijdrage, waardoor we de activiteiten al enorm terug hebben moeten schroeven. De school heeft zelf geen geld om dit soort zaken te betalen, we kunnen het hoofd net zelf boven water houden.
Nu gaan we de kinderen voor wie geen bijdrage is betaald, niet meenemen op schoolreis. Dit doet pijn in ons hart, maar de betalende ouders wilden ook niet meer betalen omdat er geen schoolreis kwam (vanwege te weinig betaalde ouderbijdrage). Waarom zouden zij dan nog wel betalen? En voor de schoolreis apart laten betalen heeft waarschijnlijk tot gevolg dat er alleen nog daar voor betaald wordt.
Een school zonder activiteiten wil niemand. Hoe kun je aan de kinderen verantwoorden dat Sinterklaas dit jaar niet komt? Wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat de ouderbijdrage betaald gaat worden, zonder de kinderen de dupe te laten worden? Overigens wordt er voor de kinderen die niet op schoolreis gaan dit jaar, wel een superleuke dag op school georganiseerd. Zij hebben natuurlijk ook recht op een verwendag.
Overigens; sommige ouders kunnen bij Stichting Leergeld aankloppen voor een bijdrage. Dit is voor ons voldoende, ook al krijgen we dan niet het gehele bedrag. Hier maken helaas toch niet alle ouders gebruik van. Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties!

Veel ideeën

Er werd enthousiast gereageerd op Ankes verhaal: ruim 150 reacties hier op de website en 125 comments op Facebook! In veel van de reacties wordt een oplossing voor het probleem gegeven. Er wordt bijvoorbeeld regelmatig geopperd om een stichting Vrienden van de school op te richten. Ook het bedrag opdelen in kleinere bedragen is veel genoemd, net als een meer persoonlijke benadering in brieven naar de ouders en een automatische incasso. Onder andere Ilse en Gio gaven Anke de tip om kinderen klusjes te laten doen en op deze manier het geld bij elkaar te sprokkelen. Dit kan de kinderen ook meer leren over geld, solidariteit en daagt de kinderen creatief uit.

Accepteren

Wij konden ons vooral vinden in reacties die het geld loslieten: dit is er namelijk niet. Accepteer dit en kom met nieuwe ideeën. Niet het zoveelste schoolreisje naar een duur pretpark, maar bijvoorbeeld een bezoek aan het werk van een van de ouders? Een hondenclub demonstraties laten geven? Zandkastelen bouwen of een spannende voetbalwedstrijd tussen groep 8 en het lerarenteam? Een nachtje slapen in de school? Meerdere mensen gaven aan dat hun meest memorabele klassenuitje van vroeger eigenlijk iets heel goedkoops was.

Opvallende reacties

Een heel creatieve reactie kwam van Janita: een omgekeerde ouderbijdrage. Geef aan het begin van het schooljaar alle ouders 25 euro en daag ze uit om dit bedrag te verdubbelen of te verviervoudigen voor de herfstvakantie. Stimuleer ondernemerschap bij zowel het kind als het gezin. Als er teveel geld opgehaald wordt, kan het gedoneerd worden aan een goed doel.

Of, zoals Iris tipte: stuur alle ouders een Hele Belangrijke Brief van de directeur. "Vanuit de overheid is bepaald dat de school verplicht is buitenschoolse uitjes en vieringen toe te voegen aan het lesrooster, welke bekostigd dienen te worden vanuit de ouderbijdrage. De school heeft echter een probleem: er is niet genoeg personeel om schoolreisjes te kunnen plannen, voorbereiden en uitvoeren. De school wil de discussie niet aan over welke vieringen wel of niet moeten worden gehouden en op welke manier. De school verzoekt ouders dus met klem de ouderbijdrage NIET te voldoen, omdat als in oktober niet genoeg ouderbijdrage is binnengekomen, de school alle buitenschoolse excursies en vieringen mag schrappen. Ouders die dan toch betaald hebben zullen het geld terug ontvangen." Stel dat dit zou kunnen... Wij zijn benieuwd naar het effect!

Reactie van Anke

Anke heeft ons laten weten dat ze samen met de directie van haar school gaat kijken welke van jullie wilde en creatieve ideeën ze in de praktijk kunnen brengen. Daarna hebben we helaas niets meer gehoord. Dus Anke, als je dit leest: we zijn heel benieuwd hoe het jullie dit schooljaar is vergaan!

Bedankt weer voor het meedenken allemaal. Heb je zin in meer meedenkers? Je vindt op onze website weer een paar kersverse problemen. Alle casussen vind je hier. Schroom je ook vooral niet om je eigen meedenkverhaal in te sturen.

153 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
Nelleke Poorthuis
18-05-2016

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
C
Corine
25-05-2016
Laat ouders op zoek naar sponsoren? Of geld inzamelen door ludieke acties...
N
Nienke
25-05-2016
Er wordt idd vanuit gegaan dat het een financieel probleem is. Is het een idee om dat uitgangspunt eens te gaan etaleren? Dus alle ouders die niet betalen een brief sturen met a) een uitleg over stichting leergeld en b) de mededeling dat er een mastschappelijk werkster (in opleiding) iedere x ochtend in dat en dat kamertje zal zitten om ouders te helpen met de aanvraag? Nodig het wijkteam uit, of vraag een opleiding in de buurt om een goede student.
Daarnaast kan ik me ook voorstellen dat het voor verl ouders onduidelijk is waar het geld naartoe gaat bij zo'n schoolreis. De ouders uitnodigen, het bedrag uitleggen (dit is het totaalbedrag, en daarvan gaat er x naar dit en y naar dat) en dan vragen hoe zij de kosten graag verdeeld zouden zien. Derde optie is om de ouders uit te nodigen en simpelweg te zeggen 'we willen op schoolreis dit jaar, maar er is bijna geen budget. Kunnen we met z'n allen een leuke schoolreis voor weinig verzinnen?'
Tenslotte: ik zie echt wel wat in de oud-papier opties en de statiegeld-flessen-opties. Al was het maar om een spaarpotje aan te leggen voor hen die het echt echt echt niet kunnen betalen.
E
Elize dB
25-05-2016
Misschien een spaarsysteem invoeren door vanaf september elke maand een paar euro in te laten leggen. Dan worden de lasten uitgesmeerd over gehele jaar. En een leuk prijsje uitreiken aan 1 vd ouders die volgens dit systeem mee gaan doen.
E
Ellen Grotendorst
25-05-2016
Dit is voor een vrijwillige penningmeester van de oudervereniging niet te doen, ook bij de welgestelden moet je namelijk achter je geld aan. Alle bonnetjes van de activiteiten verwerken en het hele jaar de ouderbijdrage bijhouden. Onze penningmeester zit ook in de oudervereniging en helpt ook bij activiteiten organiseren.
A
Annemiek
25-05-2016
Hebben de ouders een optie om in plaats van geld hun tijd te geven? Bijvoorbeeld dat ze rijden naar het schoolreisje (zonder entree natuurlijk)? Of dat er een ouder vrijwillig andere ouders wil helpen met de aanvraag bij Stichting Leergeld? Of een sponsoractiviteit? De school van onze dochter organiseert een festival, bijvoorbeeld.
A
Anita
25-05-2016
Herkenbaar in het onderwijs. Misschien moet je kijken wat wel kan. Een sportdag hoeft geen geld te kosten, met Sinterklaas kun je ouders een surprise laten maken met een kleinigheidje ipv een cadeautje.
Misschien wil de supermarkt in de buurt een feest sponsoren. Of de pepernootjes met Sinterklaas betalen.
Een Kerstversiering waarin iedereen iets te eten of te drinken meeneemt?
Geen schoolreis maar voor alle kinderen een leuke dag in de buurt van school? Speurtocht of vossenjacht?
Met ouders bespreken welke bijdrage wel lukt!
Een sponsorloop of rommelmarkt kost de ouders ook altijd geld (want wie koopt anders die zelf geknutselde werkjes?).
A
Anoniem
25-05-2016
Niet echt omdenken maar meer een praktische oplossing die wij op school ook gebruiken. Op de avonden dat we 10 minuten gesprekken voeren en dus alle ouders op school komen. Zit de ouderhulpcommissie bij de ingang met een pin apparaat. En vraagt vriendelijk: heeft u al betaald?
A
Anoniem
25-05-2016
ik vind dit echt bruut, sommige mensen hebben het geld gewoon écht niet.
A
Remco
25-05-2016
Serieus, ouders hebben geen geld voor ouderbijdrage en jij zet ze onder druk met een pinautomaat
A
Anoniem
25-05-2016
Bij ons kan je de ouderbijdrage in 3x betalen meestal rond de tijd van de kinderbijslag. Waar ik het dus van betaal. En zoals gezegd mensen die minder te besteden hebben kunnen verschillende fondsen aanvragen.
F
Fien
25-05-2016
Moet die ouderbijdrage in 1x betaald worden of mag het bijv met 2 euro per week??

Mss kun je een rommelmarkt / vrijmarkt houden waarbij spullen van de mensen zelf of knutsel van de kinderen verkocht worden waarbij de opbrengst gebruikt wordt voor de leuke dingen.
E
Eva
24-05-2016
Beste Anke,
Ik ben sinds dit jaar penningmeester van de ouderraad en heb het voor elkaar gekregen om alle betalingen binnen te krijgen. Communicatie en enthousiasme is dus heel belangrijk. Ga in gesprek met de ouders die niet betalen. Vaak weten ze niet hoe ze het voor elkaar moeten krijgen, maar laat ze zien dat er opties zijn. Mag ik vragen hoeveel de ouderbijdrage is? Want ik krijg namelijk wel het volledige bedrag van stichting leerhulp. Ook een tip is om 2 acties per schooljaar te organiseren met 2 doelen voor school: bijvoorbeeld schoolreisje en afsluitfeest. Denk hierbij aan: sponsorloop of sponsorsport, tekenfund, kunstveiling, speelgoedmarkt, paaseieren actie. Succes en heb je hulp nodig dan hoor ik het graag. Succes!
P
Petra
24-05-2016
Een tip hoe de ouderbijdrage binnen te krijgen heb ik niet. Wat betreft de schoolreisjes deel ik graag de ervaring die ik op de school van onze kinderen heb. Daar geen dure schoolreisjes naar een of ander pretpark, supersonische speeltuin of wat dan ook. Met zijn allen naar het park (de kleintjes) of de lokale recreatieplas (de groteren op de fiets) en daar spelletjes doen. De ouders maken allemaal iets lekkers voor de picknick en de kinderen hebben een heerlijke dag. Daarnaast probeert school aan te sluiten bij allerlei gesponsorde activiteiten zoals het Nederlands Dans Theater in de klas, naar het museum, naar de imker op de kinderboerderij. Kost niet veel en vinden de kinderen hartstikke leuk.
Tot slot toch nog iets over de ouderbijdrage, misschien kunnen ouders die het niet kunnen betalen op een andere manier een bijdrage leveren aan school. Denk aan schoonmaken, schilderen, kleine klusjes etc.