Boek ons
Denk mee

Omdenkwedstrijd: wildplassen tegen het Paleis op de Dam

07-08-2013

De Rijksgebouwendienst schrijft een wedstrijd uit voor het beste idee om wildplassen tegen het Paleis op de Dam tegen te gaan. Maar dat valt toch ook om te denken? Daarom vroegen we jullie afgelopen vrijdag op Twitter om met ons mee te denken. De beste omdenker mag een boek van Berthold Gunster uitzoeken.

We werden overspoeld met reacties! Allemaal bedankt voor het meedenken, we hebben ons goed vermaakt met alle creatieve en grappige oplossingen en goede omdenksels. Hier vind je een overzicht van de leukste reacties.

Er waren een aantal rode lijnen in de reacties te vinden. Veel mensen concludeerden dat we blijkbaar graag tegen een paleis aan plassen. Dus waarom maken we niet van alle urinors paleisjes? Of naast het `echte` paleis een prachtige plas-maquette?

En wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat een wildplasser niet nog een keer tegen het Paleis aan zal plassen? Bijvoorbeeld door te veel aandacht te geven. Spiegels, schijnwerpers, keiharde blowers, portretten van de koninklijke familie, een fanfare, onze omdenkers waren behoorlijk creatief.

Een andere benadering was die van als-ze-er-toch-staan-te-plassen-dan-kunnen-we-er-maar-beter-iets-leuks-van-maken. Een wedstrijdje binnen de lijntjes plassen. Met je straal een balletje in een gat schieten. Een plaskleurplaat volplassen. De Fun Theory toepassen. Waterorgels, kunst, belonen met Manneke Pis drop, muziekjes, lichteffecten, een gat in de Dam of het Paleis omplassen. Allemaal mooie manieren om wildplassen leuk te maken of `correct wildplassen` te belonen.

Maar omdenken is het probleem omarmen. Niet oplossen, maar nieuwe mogelijkheden zien. En die zagen een aantal omdenkers zeker in het wildplassen. Want ze besparen liters water doordat ze niet hoeven door te trekken. En we kunnen natuurlijk ook plantjes planten en die besproeien. Ook waren veel omdenkers van mening dat er bij een echt Paleis een slotgracht hoort. Nog een paar pareltjes:

Gewoon lekker laten plassen want muggen en vliegen blijven weg en mos en onkruid krijgen geen kans - @maartjewijnker

Alle zeikerds verzamelen voor onze eigen Hollandse klaagmuur - @Keldermannetje

De ultieme gelegenheid voor grootschalig volksgezondheidsonderzoek: de urine direct laten onderzoeken op suikerziekte en prostaatproblemen - @DennisTijsen

De omdenkstrategie van het ontregelen: verander de regels en maak het legaal, dan heb je nooit meer last van wildplassen - @JanWillemKommer

Maar de mooiste reacties vonden wij degenen over het opwekken van energie met urine of het winnen van grondstoffen uit de plas van de wildplassers. Hoe meer wildplassers, hoe beter. Dan wordt het probleem echt de bedoeling. De wildplassers de energievoorziening voor het Paleis laten worden. Of er elektrische auto`s mee opladen. En wat dacht je van het winnen van grondstoffen voor kunstmest?

Meerdere omdenkers kwamen met deze suggesties en een aantal lieten zelfs voorbeelden zien van plekken waar dit nu al succesvol gebeurt. Dus hebben we geloot en @joekiejoekie kwam als winnaar uit de bus. Gefeliciteerd! Voor de overige inzenders hebben we echter wel een troostprijs. De redactie neemt contact met jullie op.

Nogmaals bedankt voor alle inzendingen en vergeet niet hier te kijken voor een overzicht van de leukste reacties.

maart 2013 

2 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
07-08-2013

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
B
Barry Voeten
18-10-2013
zijdeur in het paleis open zetten en ze binnen laten plassen.
J
John Sonnemans
05-03-2013
Maak er een sport van. Wie kan het wildst plassen? Regenpak verplicht. Of zet aan tot synchroon- of figuurplassen