Boek ons
Denk mee

Omdenkwedstrijd: vuilnis in het Vondelpark

07-08-2013

Stadsdeel Amsterdam Zuid roept een prijsvraag uit voor het beste idee om het Vondelpark schoon te houden. Met dit zomerweer is het park in trek en dit zorgt voor veel zwerfafval. Dit kost het stadsdeel steeds meer personeel en meer geld en dat is een probleem. Wij houden natuurlijk niet van oplossen maar wel van omdenken. Daarom vroegen we onze Twitter volgers en Facebook fans afgelopen dinsdag om dit probleem om te denken. En dat hebben jullie massaal gedaan.

Het was geweldig om te zien hoeveel originele, grappige en mooie reacties er op onze oproep binnen kwamen. Klik hier voor een overzicht van de leukste reacties.

Er waren weer een aantal rode lijnen te vinden in de reacties. Zo waren velen van jullie van mening dat dit probleem door de Efteling al zeer effectief omgedacht is met hun Holle Bolle Gijs prullenbakken. "Papier hier, papier hier", roepen ze je gulzig toe. En met veel plezier gooit iedereen zijn afval netjes weg.

Het idee dat hier aan ten grondslag ligt is natuurlijk: maak afval opruimen leuk. Hiervan kwamen vele variaties voorbij. Je doet mee in een loterij als een zak vuilnis inlevert. Vuilnisbakken met basketbal netten erboven. Een grote opruimwedstrijd. Prullenbakken maken die zo mooi zijn dat je er graag iets in doet. Picknickkleden die ook een vuilniszak zijn. En zelfs een vuilnisflashmob organiseren werd geopperd. Het leukst vonden wij het idee om er een sportactiviteit van te maken. Troeptrimmen, noemde iemand op Facebook het. Dit is mooi omdenken omdat het schoner worden van het park eigenlijk maar een bijproduct is. Je lost het probleem dus niet op, maar doet iets met het afval dat er is. Hoe meer afval, hoe beter! Dit idee levert Annemiek Snoodijk en @167Carolina een prijs op. Gefeliciteerd!

Er werd ook opgemerkt dat mensen het vuilnis nu laten liggen omdat het niets waard is. Stel er iets tegenover, gebruik het als ruilmiddel en beloon gasten die opruimen. Een greep uit de ideeën: per kilo opgehaald vuilnis geld doneren voor een goed doel, gratis naar het toilet, een kopje thee of koffie, een hotdog, een exit-fee. Originele ideeën genoeg, maar helaas is het niet echt omdenken. Je probeert nog steeds het probleem op te lossen.

Wat gebeurt er als je het probleem niet oplost? Dan ligt er veel afval. Is dat erg? Nee, want het creëert werkgelegenheid, zeiden een aantal van jullie. Schoonmakers, daklozen, jongeren van Bureau Halt, lesuren van middelbare scholieren vullen, er is van alles mogelijk.

We moesten heel erg lachen om het filmpje `No Such Thing As Waste` dat Maarten Nijman ons toestuurde:

Afval bestaat niet; alleen spullen op de verkeerde plek. Wie zou die spullen willen? - @PureandLean

https://youtu.be/mgZkn56dpk8

Een mooie gedachte. (En een pakkend liedje!) Maar ligt dat vuilnis in het Vondelpark dan op de verkeerde plek? Nee hoor, zeiden een heleboel van jullie. Het ligt daar prima. Maak er gewoon een kunstwerk van! Geweldig idee. Bekijk bijvoorbeeld eens dit voorbeeld om te zien hoe mooi kunst gemaakt van afval kan zijn. Dit idee werd heel vaak ingestuurd. We hebben geloot en @RobPresenteert kwam met onderstaande tweet als winnaar uit de bus.

Creëer "De Vondelbelt". Een educatief kunstwerk waaraan alle bezoekers hun actieve en creatieve bijdragen kunnen leveren. - @RobPresenteert

Tot slot kunnen we ook Robert Lentelink feliciteren met een prijs. Ook bij zijn idee geldt namelijk: hoe meer afval hoe beter! De vuilverbranding in Twente koopt namelijk afval op uit het buitenland omdat ze te weinig hebben. We sturen het vuil uit het Vondelpark dus die kant op. Gemeente Amsterdam verdient eraan, in Twente besparen ze geld en de bezoekers van het Vondelpark kunnen hun troep lekker laten slingeren.

Nogmaals bedankt voor al jullie inzendingen. Kun je er geen genoeg van krijgen? We hebben ook een overzicht gemaakt van de leukste reacties. Tot de volgende keer!

2 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
07-08-2013

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
K
Kaatje
30-10-2013
Geen afvalbakken schijnt te helpen: althans in Londen, op stations etc.
Wel eerst even opruimen want troep trekt nog steeds troep aan.
M
Marc
16-08-2013
Kernafval?