Boek ons
Denk mee

Mijn vriend lust geen groenten

05-02-2016

Wij kregen weer een heleboel reacties binnen over het probleem van Sara. Haar vriend eet amper groenten en dat baart haar zorgen en leidt tot ergernissen. Jullie meedenkers hadden hier wel het een en ander over te zeggen en hebben geprobeerd om Sara te helpen met haar probleem. Hieronder een samenvatting van de reacties en een reactie van Sara.

Dit is wat Sara ons mailde:

Mijn vriend is 26 jaar oud en eet het liefst geen groenten. Hij vindt ze vies, zegt hij. Bij zijn ouders hoefde hij nooit groenten te eten. Toen we gingen samenwonen had ik het idee dat mijn vriend na ongeveer een jaar al wel aardig wat groenten zou eten en er geen moeite meer mee zou hebben.

Nu, na anderhalf jaar samenwonen, vindt mijn vriend alleen ui en prei ‘oké’. De overige groenten vindt hij nog steeds vies. Ik hou van koken en lust zelf eigenlijk zo’n beetje alles wel. Omdat ik bang ben voor de gezondheid van mijn vriend en koken graag als een hobby wil behouden (een eter die nooit enthousiast is, motiveert niet), zou ik het erg fijn vinden als mijn vriend meer groenten leert eten.

Zelf heb ik al vrij veel dingen geprobeerd, denk ik. Ik heb samen met mijn vriend gerechten bedacht, zodat we beiden inspraak hadden, alleen vond hij dit niet nodig. Ik heb hem gepusht groenten te eten, geen succes. Chagrijnige hoofden en veel gezeik. Hem laten koken. Resultaat: 100 gram prei in een pan bami voor 2 personen. Ik heb het ook wel eens los gelaten, al lukt me dit niet, omdat het vol tegen mijn principes in gaat. Misschien moet ik het ook wel helemaal loslaten. Alleen zou me dat heel veel moeite en pijn doen, omdat ik mij druk maak om zijn gezondheid en me afvraag hoe het ooit zal gaan als we kinderen (mogen) hebben en papa geen groente eet.

Ik moet wel zeggen dat wanneer de groenten door het eten zitten, zoals bij pasta’s en wokgerechten, mijn vriend wel een deel van de groente eet. Al is dit deel niet gegroeid in de anderhalf jaar dat we samenwonen. Zodra we aardappels eten, wil meneer helemaal geen groenten en krijg ik hem ook niet zo ver dat hij er iets van eet.

Buiten groenten om, lust mijn vriend ook geen rijst, eet bijna geen fruit en veel sauzen en kruidenmixen vindt hij ook niet lekker. Graag zou ik willen dat mijn vriend in ieder geval de gevaren gaat inzien van het feit dat hij geen groenten eet.

Het probleem achter het probleem

Veel van jullie keken of er achter deze situatie misschien nog een dieperliggend probleem zit. Waar komt de aversie tegen groenten van Sara’s vriend vandaan? Is het gewoon omdat hij het echt niet lust of zijn er vroeger aan de eettafel dingen voorgevallen die verband houden met zijn huidige eetgewoontes. Er werd ook gezegd dat dit probleem een issue is geworden in de relatie tussen Sara en haar vriend. Waarom zou je hem dwingen? Heeft dit te maken met jullie verstandhouding? Is het een soort patroon? Er werd van alles gesuggereerd, maar de boodschap was: kijk naar het probleem achter het probleem. Misschien zit er veel meer achter dan dat hij ‘gewoon geen groente lust’.

Oplossingen

Zoals altijd werden er ook weer een heleboel oplossingen aangedragen. Deze waren aan de ene kant praktisch van aard, aan de andere kant wat meer emotioneel van aard. Zo zou Sara bijvoorbeeld gewoon een staafmixer kunnen gebruiken om de groenten fijn te malen en (stiekem) door het eten te doen. Ook zou hij bijvoorbeeld eens zelf kunnen koken. Misschien heeft hij wel hele lekkere vleesgerechten die hij jou kan laten proeven. Op die manier kun je toch lekker samen genieten van het eten en nieuwe recepten. En als hij niet wil koken, schrijf dan op wat hij allemaal wél lust en zie de mogelijkheden.

Accepteren

Is dit nou wel echt jouw probleem?, vroegen veel meedenkers zich af. Jouw vriend is een volwassen man en bepaalt dus lekker zelf wel wat hij wel of niet eet. Hij weet vast en zeker heel goed dat hij misschien niet zo gezond eet als hij zou moeten, maar blijkbaar interesseert hem dat niet zo veel. Probeer het daarom los te laten. Het is zijn eigen verantwoordelijkheid en je kunt iemand niet zomaar veranderen als hij er zelf niet achter staat. Blijf je focussen op je eigen hobby, ga lekker voor anderen koken die jouw kookkunsten, inclusief groenten, wél kunnen waarderen.

Reactie Sara

We hebben natuurlijk ook aan Sara gevraagd of ze iets met jullie reacties kon en hoe het er nu voorstaat met het eetpatroon van haar vriend. Dit is wat ze ons mailde:

In eerste instantie schrok ik van de reacties. Er was een groot deel van de mensen die met tips kwam. Helaas had ik deze tips zelf ook allemaal uitgeprobeerd, hahaha! Verder zei de ene helft dat ik het gedrag moest los laten en de andere helft zei dat ik hem moest los laten. Hem los laten zit er voor mij echt niet in, omdat wij heel veel van elkaar houden. Wel hebben de reacties over het los laten van het gedrag mij aan het denken gezet.

Met name de reactie van Ilse vond ik erg nuttig. Ik wist diep van binnen wel dat het probleem voor een groot deel bij mij ligt/lag. Dat was een goede eye-opener voor mij. Nadat ik alle reacties heb gelezen, heb ik het er met hem nog één keer over gehad. Ik heb hem verteld hoe ik erover dacht, maar dat ik ook wist dat het voor een heel groot deel bij mij ligt. Ook zei ik dat ik wou gaan proberen het los te laten en hem zijn gang te laten gaan. Dit heb ik sindsdien ook gedaan en ik merk dat het eten op zich nu veel prettiger is. Het koken is voor mij soms nog balen, maar dat zal ook wel wennen. Eigenlijk valt het los laten me nu niet eens zo zwaar. Het was denk ik met name de eye-opener die ik nodig had. Bedankt voor alle reacties!

Bedankt weer voor het meedenken allemaal. Sara heeft dus echt iets aan jullie tips gehad en het heeft haar zeker aan het denken gezet. Heb je zin in meer meedenkers? Binnenkort vind je op onze website weer een paar kersverse problemen. Alle lopende casussen vind je hier. Schroom je ook vooral niet om je eigen meedenkverhaal in te sturen.

72 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
05-02-2016

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
I
Ineke
13-02-2016
Leg voor elke weigering een euro in een potje om te sparen voor zijn toekomstige hartoperatie of andere kosten i.v.m. met zijn gezondheidsproblemen.
E
Erna
12-02-2016
Je hebt hem duidelijk gemaakt hoe je over denkt. Als hij kookt bepaalt hij en als jij kookt bepaal jij wat er op tafel komt. Wil de ander niet eten, prima, je maakt niks anders. En blijft het een probleem...zoek iemand die beter bij je past. Succes!
G
Gineke
12-02-2016
Waarom ben je überhaupt op de gedachte gekomen dat je vriend na een jaar wél groenten zou lusten? Ik weet niet hoe oud hij is, maar waarschijnlijk wel te oud om op te voeden en te kneden.
Als je je zorgen maakt om zijn gezondheid: Bonusan heeft bijvoorbeeld hele goede multivitamines. En zo snel gaat een mens niet dood.

Dat het jammer was van je kookkunsten: ja helaas, pindakaas. Manlief hier is ook nog wel een veel te kieskeurig naar mijn smaak, maar ik ga hem echt niet dwingen te eten wat hij niet lust. Als ik in een bui ben dat ik me bepaald niet inschikkelijk voel, dan maak ik iets waar hij dan de 'vieze stukjes' maar uit moet halen, omdat ik het zelf lekker vind.
Ik wil ook zéker geen gezeur over de 'vieze stukjes', maar ik zeur dan ook niet tegen hem dat hij niet alles opeet.
En als je hem laat koken, zeg je gewoon dat er bij jouw eten minimaal 250 gram groenten (ofzo) moet zitten. Ook al maakt hij die alleen voor jou klaar en ook al is het een salade. Jij wil wel groenten eten en daar moet hij niet over zeuren, maar hij wil ze niet en daar moet jij je niet mee bemoeien.
Oh en kinderen dwingen om groenten te eten is trouwens ook geen goeie hoor. Al zijn er bij kinderen wel andere manieren om ze groenten te laten eten dan dwang.
C
Carry
12-02-2016
Misschien wil hij wel samen met jou groenten en kruiden verbouwen in de vierkante meter moestuin of potten. Kan overal balkon, dakterras, tuin enz. Bij kinderen werkt dit vaak!
i
ilse
12-02-2016
Deels wil je dat je vriend groente eet voor hemzelf (groenten zijn gezond) , deels voor jou (je kookt met plezier en wil dat er van wordt genoten) en deels voor toekomstige kinderen (voorbeeldfunctie van ouders).
Wat je vriend eet is echt aan hem, die keuze moet je bij hem laten en niet naar je toe willen trekken. Hoe zou jij het vinden als iets wat jij niet lust continu door hem wordt opgedrongen? Loslaten is hiervoor de enige oplossing: wil je gelijk of geluk in je relatie? Als je graag kookt, maar het vervelend vindt dat je vriend er niet van geniet, zou je andere mensen uit kunnen nodigen om voor te koken. Jij hebt dan mensen die wel genieten van je kookkunst en jullie hebben met z'n allen een gezellige avond. En de voorbeeldfunctie voor de toekomstige kinderen? Ten eerste ben jij ook een voorbeeld voor de kinderen en (zolang jullie er geen ruzie over maken) leren kinderen al vroeg dat ieder mens anders is, andere voorkeuren heeft en acceptatie een van de belangrijkste dingen is om een relatie gezond te houden.
A
Angela
12-02-2016
Jonge kinderen leren groenten te eten door te proeven zodat zij de smaak leren kennen en door dit te herhalen, het proeven van groeten zullen zij na minimaal 7 keer de smaak te doen vinden of zelfs lekker vinden. Je vertelt in je verhaal dat je vriend toen hij jong was bij zijn ouders ook geen groentes hoefde te eten. Hierdoor heeft hij als kind niet die smaken leren kennen en vindt hij ze nu nog steeds vies. Laat hem bij elke maaltijd de groentes proeven. Als hij ze niet lekker vindt, eet hij ze niet op anders wel, als hij maar geproefd heeft. Daarnaast wat anderen ook zeggen, laat het los. Met druk op de ketel verander je niks en maak je het alleen erger, dit zorgt voor ruzies, waar je niet op zit te wachten. Dus laat het los en wees al blij als hij groentes proeft!
A
Anoniem
12-02-2016
Eskimo's eten ook geen groente. En ze leven nog lang en gelukkig.
M
Marianne
12-02-2016
Ook ik was een moeilijke eter. Mijn man is echter een Fransman van het platteland. Eten was daar de belangrijkste tijd van de dag. Hij heeft mij toen uitgelegd hoe Franse kinderen worden opgevoed met eten. Allereerst wordt van de kinderen verwacht dat ze meehelpen met het bereiden (zodat ze al meer geengageerd zijn met het voedsel) en ten tweede krijgen ze de ruimte om te kiezen welke variant van de groente ze het lekkerst vinden. Tomaten zijn dus niet Vies of Lekker.. Nee, als je denkt aan tomaten zijn rauwe tomaten het minst lekker, maar tomaten uit de oven best te eten en tomatensoep zelfs lekker. Witlof uit de oven vindt zelfs mijn man niet te pruimen, maar we eten regelmatig rauwe witlofsalade.
Het vergeten van deze dualiteit (Vies/Lekker) heeft mij enorm geholpen! Als ik kon kiezen zou ik nog steeds geen enkele hap groente eten, maar als het dan toch moet dan weet ik wel hoe ik de groente het liefste wil..
(Ohw, en bij ons is ook de regel: je bent blij dat de ander kookt.. Whatever er ook op tafel komt! We zijn wel allemaal volwassen hè?)
K
Kas
12-02-2016
Lust hij ook geen rauwkost?
Je kunt de groente, met beetje fruit, ook uitpersen... Of dat sap (slow juice) kopen: Frecious.nl Lijkt duur, maar als je het zelf moet maken kost het veel tijd.
Als motivatie misschien het boekje van Jason Vale - Puur Sap lezen.
En Sara weet misschien wel iets (?!) waarmee ze hem kan belonen als hij t wel eet...
J
Johanneke
12-02-2016
Lieve Sara, jij bent een schat dat je zo betrokken bent op de gezondheid van je vriend en jullie toekomstige kindjes. Maar de enige oplossing is om het los te laten. Als jullie aardappels eten, kook dan extra aardappels voor hem, en kook alleen groente voor jezelf. Ik denk dat je vriend dat veel meer als liefde zal opvatten dan jouw (in zijn ogen) 'gezeur' over groente. En jullie toekomstige kindjes kun je tegen die tijd uitleggen dat papa geen groente eet en mama wel, en dat zij het ook moeten. Er zijn zoveel dingen die kindjes wel 'moeten' en één van hun ouders niet. Dat kun je tegen die tijd prima uitleggen. En wellicht draait je vriend dan bij in het belang van de kindjes. Maar reken daar vooral niet op, zodat hij jouw volledige acceptatie voelt! En probeer jouw 'principes' rond koken los te laten, dan zul je eens zien hoe veel plezier je terugkrijgt doordat jullie geen strijd meer hebben!!