Boek ons
Denk mee

Mijn vriend lust geen groenten

05-02-2016

Wij kregen weer een heleboel reacties binnen over het probleem van Sara. Haar vriend eet amper groenten en dat baart haar zorgen en leidt tot ergernissen. Jullie meedenkers hadden hier wel het een en ander over te zeggen en hebben geprobeerd om Sara te helpen met haar probleem. Hieronder een samenvatting van de reacties en een reactie van Sara.

Dit is wat Sara ons mailde:

Mijn vriend is 26 jaar oud en eet het liefst geen groenten. Hij vindt ze vies, zegt hij. Bij zijn ouders hoefde hij nooit groenten te eten. Toen we gingen samenwonen had ik het idee dat mijn vriend na ongeveer een jaar al wel aardig wat groenten zou eten en er geen moeite meer mee zou hebben.

Nu, na anderhalf jaar samenwonen, vindt mijn vriend alleen ui en prei ‘oké’. De overige groenten vindt hij nog steeds vies. Ik hou van koken en lust zelf eigenlijk zo’n beetje alles wel. Omdat ik bang ben voor de gezondheid van mijn vriend en koken graag als een hobby wil behouden (een eter die nooit enthousiast is, motiveert niet), zou ik het erg fijn vinden als mijn vriend meer groenten leert eten.

Zelf heb ik al vrij veel dingen geprobeerd, denk ik. Ik heb samen met mijn vriend gerechten bedacht, zodat we beiden inspraak hadden, alleen vond hij dit niet nodig. Ik heb hem gepusht groenten te eten, geen succes. Chagrijnige hoofden en veel gezeik. Hem laten koken. Resultaat: 100 gram prei in een pan bami voor 2 personen. Ik heb het ook wel eens los gelaten, al lukt me dit niet, omdat het vol tegen mijn principes in gaat. Misschien moet ik het ook wel helemaal loslaten. Alleen zou me dat heel veel moeite en pijn doen, omdat ik mij druk maak om zijn gezondheid en me afvraag hoe het ooit zal gaan als we kinderen (mogen) hebben en papa geen groente eet.

Ik moet wel zeggen dat wanneer de groenten door het eten zitten, zoals bij pasta’s en wokgerechten, mijn vriend wel een deel van de groente eet. Al is dit deel niet gegroeid in de anderhalf jaar dat we samenwonen. Zodra we aardappels eten, wil meneer helemaal geen groenten en krijg ik hem ook niet zo ver dat hij er iets van eet.

Buiten groenten om, lust mijn vriend ook geen rijst, eet bijna geen fruit en veel sauzen en kruidenmixen vindt hij ook niet lekker. Graag zou ik willen dat mijn vriend in ieder geval de gevaren gaat inzien van het feit dat hij geen groenten eet.

Het probleem achter het probleem

Veel van jullie keken of er achter deze situatie misschien nog een dieperliggend probleem zit. Waar komt de aversie tegen groenten van Sara’s vriend vandaan? Is het gewoon omdat hij het echt niet lust of zijn er vroeger aan de eettafel dingen voorgevallen die verband houden met zijn huidige eetgewoontes. Er werd ook gezegd dat dit probleem een issue is geworden in de relatie tussen Sara en haar vriend. Waarom zou je hem dwingen? Heeft dit te maken met jullie verstandhouding? Is het een soort patroon? Er werd van alles gesuggereerd, maar de boodschap was: kijk naar het probleem achter het probleem. Misschien zit er veel meer achter dan dat hij ‘gewoon geen groente lust’.

Oplossingen

Zoals altijd werden er ook weer een heleboel oplossingen aangedragen. Deze waren aan de ene kant praktisch van aard, aan de andere kant wat meer emotioneel van aard. Zo zou Sara bijvoorbeeld gewoon een staafmixer kunnen gebruiken om de groenten fijn te malen en (stiekem) door het eten te doen. Ook zou hij bijvoorbeeld eens zelf kunnen koken. Misschien heeft hij wel hele lekkere vleesgerechten die hij jou kan laten proeven. Op die manier kun je toch lekker samen genieten van het eten en nieuwe recepten. En als hij niet wil koken, schrijf dan op wat hij allemaal wél lust en zie de mogelijkheden.

Accepteren

Is dit nou wel echt jouw probleem?, vroegen veel meedenkers zich af. Jouw vriend is een volwassen man en bepaalt dus lekker zelf wel wat hij wel of niet eet. Hij weet vast en zeker heel goed dat hij misschien niet zo gezond eet als hij zou moeten, maar blijkbaar interesseert hem dat niet zo veel. Probeer het daarom los te laten. Het is zijn eigen verantwoordelijkheid en je kunt iemand niet zomaar veranderen als hij er zelf niet achter staat. Blijf je focussen op je eigen hobby, ga lekker voor anderen koken die jouw kookkunsten, inclusief groenten, wél kunnen waarderen.

Reactie Sara

We hebben natuurlijk ook aan Sara gevraagd of ze iets met jullie reacties kon en hoe het er nu voorstaat met het eetpatroon van haar vriend. Dit is wat ze ons mailde:

In eerste instantie schrok ik van de reacties. Er was een groot deel van de mensen die met tips kwam. Helaas had ik deze tips zelf ook allemaal uitgeprobeerd, hahaha! Verder zei de ene helft dat ik het gedrag moest los laten en de andere helft zei dat ik hem moest los laten. Hem los laten zit er voor mij echt niet in, omdat wij heel veel van elkaar houden. Wel hebben de reacties over het los laten van het gedrag mij aan het denken gezet.

Met name de reactie van Ilse vond ik erg nuttig. Ik wist diep van binnen wel dat het probleem voor een groot deel bij mij ligt/lag. Dat was een goede eye-opener voor mij. Nadat ik alle reacties heb gelezen, heb ik het er met hem nog één keer over gehad. Ik heb hem verteld hoe ik erover dacht, maar dat ik ook wist dat het voor een heel groot deel bij mij ligt. Ook zei ik dat ik wou gaan proberen het los te laten en hem zijn gang te laten gaan. Dit heb ik sindsdien ook gedaan en ik merk dat het eten op zich nu veel prettiger is. Het koken is voor mij soms nog balen, maar dat zal ook wel wennen. Eigenlijk valt het los laten me nu niet eens zo zwaar. Het was denk ik met name de eye-opener die ik nodig had. Bedankt voor alle reacties!

Bedankt weer voor het meedenken allemaal. Sara heeft dus echt iets aan jullie tips gehad en het heeft haar zeker aan het denken gezet. Heb je zin in meer meedenkers? Binnenkort vind je op onze website weer een paar kersverse problemen. Alle lopende casussen vind je hier. Schroom je ook vooral niet om je eigen meedenkverhaal in te sturen.

72 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
05-02-2016

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
W
Wim
17-02-2016
Wat zou je vriend jouw adviseren als jij geen groenten wilt eten, maar hij vindt dat voor jou wel erg belangrijk?
B
Barbara
17-02-2016
Geen groenten, geen sex.
En anders de allerbeste multivitamine gebruiken die bestaat (ik weet welke)
A
Arjan
17-02-2016
Vanuit hypnotherapeutisch oogpunt gezien denk ik het volgende: Je vriend heeft ooit in het verleden een manier gevonden om met bepaalde emoties om te gaan, hierdoor ging hij geen groente meer eten. Als zijn onderbewustzijn ANDERE (lees: positieve) manieren aangereikt zou krijgen, heb je grote kans dat hij WEL groenten gaat eten.
M.a.w. zoek een hypnotherapeut die dit middels bepaalde technieken kan bewerkstelligen en wie weet, lukt het.

Tot die tijd NIET pushen en blij zijn met elke gram groenten en fruit die hij wél eet. Want het is inderdaad wel belangrijk om voldoende groenten en fruit te eten.
Zo nodig aanvullen met 100% natuurlijke en gifvrije supplementen om de tekorten aan te vullen.

Ga hem zelf niet proberen zo ver te krijgen, waarschijnlijk maak je het daarmee alleen maar erger.

Succes :D
B
Baukje
17-02-2016
Beste Sarah, ik ben een vrouw van 38 en eet geen fruit en lust ook weinig groente. Toen ik zwanger was van ons eerste kindje waren mijn ijzer waarde en cholesterol en alles wat je maar kan meten piekfijn in orde. Wat ik wil zeggen is dat veel groente en fruit eten niets zegt. .je moet het loslaten en twee porties maken:1 voor jezelf met veel groente en 1 voor hem met geen groenten. Hij is een volwassen man laat hem zelf beslissen. .jij vind het ook niet leuk als hij bv zegt:" alweer een paar schoenen gekocht? ". ;)
S
Skip Springer
17-02-2016
Waarom haal je de groente in combinatie met andere zaken zoals prei of bepaalde sappen niet door de staafmixer. Zeg maar een smoothie.
J
John
17-02-2016
Heeft hij toevallig geen groene vingers?
Misschien is een groentetuintje wat ? Eerst zaaien, kweken , geduld hebben .
Als beloning mag hij het gaan koken en eten
M
Mandy
16-02-2016
Wat vind hij er zelf van? Neem hem zoals hij is. En ga lekker eten met anderen.
A
Anoniem
16-02-2016
Gaat het hier om een vriend of om een kleuter? Lekker voor jezelf koken en hem elke dag naar de friettent sturen. Kom op zeg!
A
Anoek
13-02-2016
Maak een zuurkooltaart met veel rookworst ipv rozijnen en ananas. Spoel de zuurkool goed uit en zeg niet wat erin zit.
Recept is te vinden op de site van het blad boodschappen.
Zoiezo werken hartige taarten altijd wel.
En hoe eet hij z'n pizza? Vist ie daar ook alles vanaf? Zoals paprika etc..
I
Ineke
13-02-2016
Leg voor elke weigering een euro apart om daarmee te sparen voor zijn toekomstige hartoperatie, of andere kosten i.v.m. zijn toekomstige gezondheidsproblemen.