Boek ons
Denk mee

Mijn vriend lust geen groenten

05-02-2016

Wij kregen weer een heleboel reacties binnen over het probleem van Sara. Haar vriend eet amper groenten en dat baart haar zorgen en leidt tot ergernissen. Jullie meedenkers hadden hier wel het een en ander over te zeggen en hebben geprobeerd om Sara te helpen met haar probleem. Hieronder een samenvatting van de reacties en een reactie van Sara.

Dit is wat Sara ons mailde:

Mijn vriend is 26 jaar oud en eet het liefst geen groenten. Hij vindt ze vies, zegt hij. Bij zijn ouders hoefde hij nooit groenten te eten. Toen we gingen samenwonen had ik het idee dat mijn vriend na ongeveer een jaar al wel aardig wat groenten zou eten en er geen moeite meer mee zou hebben.

Nu, na anderhalf jaar samenwonen, vindt mijn vriend alleen ui en prei ‘oké’. De overige groenten vindt hij nog steeds vies. Ik hou van koken en lust zelf eigenlijk zo’n beetje alles wel. Omdat ik bang ben voor de gezondheid van mijn vriend en koken graag als een hobby wil behouden (een eter die nooit enthousiast is, motiveert niet), zou ik het erg fijn vinden als mijn vriend meer groenten leert eten.

Zelf heb ik al vrij veel dingen geprobeerd, denk ik. Ik heb samen met mijn vriend gerechten bedacht, zodat we beiden inspraak hadden, alleen vond hij dit niet nodig. Ik heb hem gepusht groenten te eten, geen succes. Chagrijnige hoofden en veel gezeik. Hem laten koken. Resultaat: 100 gram prei in een pan bami voor 2 personen. Ik heb het ook wel eens los gelaten, al lukt me dit niet, omdat het vol tegen mijn principes in gaat. Misschien moet ik het ook wel helemaal loslaten. Alleen zou me dat heel veel moeite en pijn doen, omdat ik mij druk maak om zijn gezondheid en me afvraag hoe het ooit zal gaan als we kinderen (mogen) hebben en papa geen groente eet.

Ik moet wel zeggen dat wanneer de groenten door het eten zitten, zoals bij pasta’s en wokgerechten, mijn vriend wel een deel van de groente eet. Al is dit deel niet gegroeid in de anderhalf jaar dat we samenwonen. Zodra we aardappels eten, wil meneer helemaal geen groenten en krijg ik hem ook niet zo ver dat hij er iets van eet.

Buiten groenten om, lust mijn vriend ook geen rijst, eet bijna geen fruit en veel sauzen en kruidenmixen vindt hij ook niet lekker. Graag zou ik willen dat mijn vriend in ieder geval de gevaren gaat inzien van het feit dat hij geen groenten eet.

Het probleem achter het probleem

Veel van jullie keken of er achter deze situatie misschien nog een dieperliggend probleem zit. Waar komt de aversie tegen groenten van Sara’s vriend vandaan? Is het gewoon omdat hij het echt niet lust of zijn er vroeger aan de eettafel dingen voorgevallen die verband houden met zijn huidige eetgewoontes. Er werd ook gezegd dat dit probleem een issue is geworden in de relatie tussen Sara en haar vriend. Waarom zou je hem dwingen? Heeft dit te maken met jullie verstandhouding? Is het een soort patroon? Er werd van alles gesuggereerd, maar de boodschap was: kijk naar het probleem achter het probleem. Misschien zit er veel meer achter dan dat hij ‘gewoon geen groente lust’.

Oplossingen

Zoals altijd werden er ook weer een heleboel oplossingen aangedragen. Deze waren aan de ene kant praktisch van aard, aan de andere kant wat meer emotioneel van aard. Zo zou Sara bijvoorbeeld gewoon een staafmixer kunnen gebruiken om de groenten fijn te malen en (stiekem) door het eten te doen. Ook zou hij bijvoorbeeld eens zelf kunnen koken. Misschien heeft hij wel hele lekkere vleesgerechten die hij jou kan laten proeven. Op die manier kun je toch lekker samen genieten van het eten en nieuwe recepten. En als hij niet wil koken, schrijf dan op wat hij allemaal wél lust en zie de mogelijkheden.

Accepteren

Is dit nou wel echt jouw probleem?, vroegen veel meedenkers zich af. Jouw vriend is een volwassen man en bepaalt dus lekker zelf wel wat hij wel of niet eet. Hij weet vast en zeker heel goed dat hij misschien niet zo gezond eet als hij zou moeten, maar blijkbaar interesseert hem dat niet zo veel. Probeer het daarom los te laten. Het is zijn eigen verantwoordelijkheid en je kunt iemand niet zomaar veranderen als hij er zelf niet achter staat. Blijf je focussen op je eigen hobby, ga lekker voor anderen koken die jouw kookkunsten, inclusief groenten, wél kunnen waarderen.

Reactie Sara

We hebben natuurlijk ook aan Sara gevraagd of ze iets met jullie reacties kon en hoe het er nu voorstaat met het eetpatroon van haar vriend. Dit is wat ze ons mailde:

In eerste instantie schrok ik van de reacties. Er was een groot deel van de mensen die met tips kwam. Helaas had ik deze tips zelf ook allemaal uitgeprobeerd, hahaha! Verder zei de ene helft dat ik het gedrag moest los laten en de andere helft zei dat ik hem moest los laten. Hem los laten zit er voor mij echt niet in, omdat wij heel veel van elkaar houden. Wel hebben de reacties over het los laten van het gedrag mij aan het denken gezet.

Met name de reactie van Ilse vond ik erg nuttig. Ik wist diep van binnen wel dat het probleem voor een groot deel bij mij ligt/lag. Dat was een goede eye-opener voor mij. Nadat ik alle reacties heb gelezen, heb ik het er met hem nog één keer over gehad. Ik heb hem verteld hoe ik erover dacht, maar dat ik ook wist dat het voor een heel groot deel bij mij ligt. Ook zei ik dat ik wou gaan proberen het los te laten en hem zijn gang te laten gaan. Dit heb ik sindsdien ook gedaan en ik merk dat het eten op zich nu veel prettiger is. Het koken is voor mij soms nog balen, maar dat zal ook wel wennen. Eigenlijk valt het los laten me nu niet eens zo zwaar. Het was denk ik met name de eye-opener die ik nodig had. Bedankt voor alle reacties!

Bedankt weer voor het meedenken allemaal. Sara heeft dus echt iets aan jullie tips gehad en het heeft haar zeker aan het denken gezet. Heb je zin in meer meedenkers? Binnenkort vind je op onze website weer een paar kersverse problemen. Alle lopende casussen vind je hier. Schroom je ook vooral niet om je eigen meedenkverhaal in te sturen.

72 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
05-02-2016

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
M
M. Bloemendal
23-02-2016
Volgens mij zit er een veel diepere vraag achter. Wel of geen groente eten of de ander zover krijgen dat hij of zij jouw etenskeuzes volgt is slechts de oppervlakte. Waar komt het vandaan dat jij hem wil dwingen jouw keuze te volgen? Waarom laat je hem niet zijn eigen keuzes maken? En waarom leg je de 'schuld' bij hem, vergeet je niet te reflecteren op jezelf? Je hebt blijkbaar heel wat overtuigingen die je hierin in de weg zitten. Zoals dat je groenten moet eten. Of dat je allebei hetzelfde moet eten. Of dat het niet volgen van jouw etenskeuzes tot gezondheidsklachten leidt. Of nog gekker; dat je vriend jou moet gehoorzamen!?
Veel mensen zeggen hier dat je het los moet laten. Maar daar ben je zelf ook al mee bezig geweest. Ik adviseer je je overtuigingen tegen het licht te houden. Zijn die wel zo realistisch en waar? En zijn die wel vol te houden in je huidige relatie? En vergeet niet je vriend onderdeel te maken van jouw 'worsteling'. Samen vind je vast wel een weg waarop je samen gezond gelukkig wordt ;)
M
Marjan
22-02-2016
Het lijkt me essentieel dat uw vriend zelf inziet dat meer groente eten echt gezonder is. Misschien kan hij het "innemen" van groente zien als een medicijn? Even gegoogled: http://afvallen-gezondleven.nl/tips-als-je-groente-en-fruit-lust/ Deze site ziet er handig uit. Overigens: Als hij zich goed voelt en niet te mager of te dik is, kan er niet veel mis zijn!
J
Jacqueline
20-02-2016
Daag hem uit voor een BLIND-proeverij van PIEPkleine stukjes groenten, liefst in het pikkedonker ! Maak er een quiz van.

(Volgens de 'Tao'-leer zijn er mensen die goed gedijen bij veel vlees en eiwit. Maar goed - daar zit toch niet 'alles' in, tenzij je als een roofdier van het hele beest rauw eet.)

Wat veel reacties zie ik hieronder: daarmee ook succes (-:

En probeer rauwe groenten te eten die je normaal kookt (alleen geen aardappel, spercie- en andere bonen natuurlijk)
P
Peter Bakkum
19-02-2016
Hallo Sara, wat jij probeert is het leven van je vriend te bepalen. Hierdoor houd je geen tijd meer over om je eigen leven te leven. Jij maakt er een probleem van dat hij geen groente eet, hij zelf blijkbaar niet. Pas als hij het zelf ook als een probleem ziet zal hij open staan tot verandering en kan hij je hulp daar heel goed bij gebruiken. In de tussentijd: stop er geen energie in, gebruik die energie om samen met hem een leuk leven te leiden. Laat jouw en zijn leven niet vergallen door jouw dwang hem groente te laten eten. Het is een volwassen man en verantwoordelijk voor zijn eigen daden. Hij zal een reden hebben om geen groente te eten, dat poets jij niet eventjes weg. Succes met loslaten!
J
Jeanet
18-02-2016
De voorkeur voor ui en prei levert goede antibiotische reacties, dus hij luistert goed naar zijn lijf.
Twee dingen liggen voor de hand a)onderzoek bloedwaarden: is er iets uit balans? b)mondgevoel: welk eten geeft hem plezier? Is dat bij zachte glijige dingen waarbij je geen tanden en kiezen nodig hebt? Is dat bij dingen waar je op moet kauwen moet bijten? Moet het eten alleen smaakdrager bijvoorbeeld van zout (noten,pinda's), suiker (koekjes,vla,pannekoek), chili of zo zijn? Dit mondplezier kun je naar alle soorten eten toe vertalen.
Het geinige voor mij is, dat in de tekst vaag blijft, wat hij wel eet. Waarom het mondgevoel belangrijk is? Eetplezier is voor iedereen verschillend. Voor mij moet elke maaltijd mede bestaan uit iets waar ik op moet bijten. Als dat ontbreekt, ga ik tussendoortjes erbij eten. Voor mijn partner moet juist in elke maaltijd grotendeels uit zachte delen bestaan, waar je lekker op kunt zuigen en aan kunt likken. Levert dit verhaal een paar associaties voor jouw situatie?
T
Tineke de Groot
18-02-2016
Hoi Sandra,
Waar komt die aversie tegen groenten vandaan? Wij kunnen wel van alles proberen zoals knolselderij puree of dergelijke, maar ik denk dat er voor de eerste vraag een antwoord moet komen. Dan komt de rest vanzelf.
E
Eva
17-02-2016
Onze zoon van 12 eet geen fruit, groenten en warm eten. Volkorenbrood en multivitamines moeten hem gezond houden :-(
Mijn omdenktheorie, na uiteraard heel veel andere pogingen, laat los...Als hij "groot" is zal hij toch niet zijn boterhammetje meenemen naar het restaurant als hij romantisch gaat dineren, of toch wel na dit verhaal...
I
Ingeborg Eekhout
17-02-2016
Ik begrijp dat Sara zich zorgen maakt over de gezondheid van haar partner. Het is alleen niet haar probleem. Het is zijn keuze en ook zijn verantwoordelijkheid als hij geen groente eet. Is haar partner weinig ziek en actief genoeg dan hoeft zij zich denk ik geen zorgen te maken. Wellicht is een multivitamine tablet per dag een goed idee. Mijn jongste zoon eet ook bijna geen groente en met zo'n vitamientje per dag heeft hij geen tekorten. Als Sara het leuk vindt voor mensen te koken die haar kookkunst wel waarderen, dan is het misschien een goed idee voor haar om wat vrienden uit te nodigen om gezellig mee te tafelen. Sara kan ook de maaltijden zo bereiden dat zij wel groente heeft en haar partner niet. Misschien wil hij af en toe wat proeven en went hij aan verschillende smaken. Dwingen of boos worden is in ieder geval geen goed idee.
I
Ives
17-02-2016
Hier scheiden onze wegen. De verschillen zijn te groot.
B
B. van Dijk
17-02-2016
Het is inderdaad een probleem. Wat de groenten / vitaminen betreft is het vooral zijn probleem. Jij kunt zelf immers zoveel groenten & fruit eten als je wilt. Schept je vriend daarvan niet op, dan is dat zijn keus. Maar wellicht zit er een ander probleem onder: het gevoel dat dit het eetgedrag van een verwend klein kind is en dat je vriend daar overheen gegroeid zou moeten zijn. Of dat hij nu op z'n minst moet accepteren, dat hij los moet komen van de ouderlijk-huis-situatie en verstandige voedingskeuzes moet gaan maken. Hier dreigt het gevaar, dat jij (al sturend en stimulerend) de nieuwe ouderrol op je neemt, wat voor een gelijkwaardige relatie niet gunstig zou zijn. Herken je dit (eventueel ook op andere gebieden), dan zou ik dat tot gesprekspunt maken. Het kan een gunstige uitwerking blijken te hebben op dat groenten-probleem. Succes!