Boek ons
Denk mee

Mijn vriend lust geen groenten

05-02-2016

Wij kregen weer een heleboel reacties binnen over het probleem van Sara. Haar vriend eet amper groenten en dat baart haar zorgen en leidt tot ergernissen. Jullie meedenkers hadden hier wel het een en ander over te zeggen en hebben geprobeerd om Sara te helpen met haar probleem. Hieronder een samenvatting van de reacties en een reactie van Sara.

Dit is wat Sara ons mailde:

Mijn vriend is 26 jaar oud en eet het liefst geen groenten. Hij vindt ze vies, zegt hij. Bij zijn ouders hoefde hij nooit groenten te eten. Toen we gingen samenwonen had ik het idee dat mijn vriend na ongeveer een jaar al wel aardig wat groenten zou eten en er geen moeite meer mee zou hebben.

Nu, na anderhalf jaar samenwonen, vindt mijn vriend alleen ui en prei ‘oké’. De overige groenten vindt hij nog steeds vies. Ik hou van koken en lust zelf eigenlijk zo’n beetje alles wel. Omdat ik bang ben voor de gezondheid van mijn vriend en koken graag als een hobby wil behouden (een eter die nooit enthousiast is, motiveert niet), zou ik het erg fijn vinden als mijn vriend meer groenten leert eten.

Zelf heb ik al vrij veel dingen geprobeerd, denk ik. Ik heb samen met mijn vriend gerechten bedacht, zodat we beiden inspraak hadden, alleen vond hij dit niet nodig. Ik heb hem gepusht groenten te eten, geen succes. Chagrijnige hoofden en veel gezeik. Hem laten koken. Resultaat: 100 gram prei in een pan bami voor 2 personen. Ik heb het ook wel eens los gelaten, al lukt me dit niet, omdat het vol tegen mijn principes in gaat. Misschien moet ik het ook wel helemaal loslaten. Alleen zou me dat heel veel moeite en pijn doen, omdat ik mij druk maak om zijn gezondheid en me afvraag hoe het ooit zal gaan als we kinderen (mogen) hebben en papa geen groente eet.

Ik moet wel zeggen dat wanneer de groenten door het eten zitten, zoals bij pasta’s en wokgerechten, mijn vriend wel een deel van de groente eet. Al is dit deel niet gegroeid in de anderhalf jaar dat we samenwonen. Zodra we aardappels eten, wil meneer helemaal geen groenten en krijg ik hem ook niet zo ver dat hij er iets van eet.

Buiten groenten om, lust mijn vriend ook geen rijst, eet bijna geen fruit en veel sauzen en kruidenmixen vindt hij ook niet lekker. Graag zou ik willen dat mijn vriend in ieder geval de gevaren gaat inzien van het feit dat hij geen groenten eet.

Het probleem achter het probleem

Veel van jullie keken of er achter deze situatie misschien nog een dieperliggend probleem zit. Waar komt de aversie tegen groenten van Sara’s vriend vandaan? Is het gewoon omdat hij het echt niet lust of zijn er vroeger aan de eettafel dingen voorgevallen die verband houden met zijn huidige eetgewoontes. Er werd ook gezegd dat dit probleem een issue is geworden in de relatie tussen Sara en haar vriend. Waarom zou je hem dwingen? Heeft dit te maken met jullie verstandhouding? Is het een soort patroon? Er werd van alles gesuggereerd, maar de boodschap was: kijk naar het probleem achter het probleem. Misschien zit er veel meer achter dan dat hij ‘gewoon geen groente lust’.

Oplossingen

Zoals altijd werden er ook weer een heleboel oplossingen aangedragen. Deze waren aan de ene kant praktisch van aard, aan de andere kant wat meer emotioneel van aard. Zo zou Sara bijvoorbeeld gewoon een staafmixer kunnen gebruiken om de groenten fijn te malen en (stiekem) door het eten te doen. Ook zou hij bijvoorbeeld eens zelf kunnen koken. Misschien heeft hij wel hele lekkere vleesgerechten die hij jou kan laten proeven. Op die manier kun je toch lekker samen genieten van het eten en nieuwe recepten. En als hij niet wil koken, schrijf dan op wat hij allemaal wél lust en zie de mogelijkheden.

Accepteren

Is dit nou wel echt jouw probleem?, vroegen veel meedenkers zich af. Jouw vriend is een volwassen man en bepaalt dus lekker zelf wel wat hij wel of niet eet. Hij weet vast en zeker heel goed dat hij misschien niet zo gezond eet als hij zou moeten, maar blijkbaar interesseert hem dat niet zo veel. Probeer het daarom los te laten. Het is zijn eigen verantwoordelijkheid en je kunt iemand niet zomaar veranderen als hij er zelf niet achter staat. Blijf je focussen op je eigen hobby, ga lekker voor anderen koken die jouw kookkunsten, inclusief groenten, wél kunnen waarderen.

Reactie Sara

We hebben natuurlijk ook aan Sara gevraagd of ze iets met jullie reacties kon en hoe het er nu voorstaat met het eetpatroon van haar vriend. Dit is wat ze ons mailde:

In eerste instantie schrok ik van de reacties. Er was een groot deel van de mensen die met tips kwam. Helaas had ik deze tips zelf ook allemaal uitgeprobeerd, hahaha! Verder zei de ene helft dat ik het gedrag moest los laten en de andere helft zei dat ik hem moest los laten. Hem los laten zit er voor mij echt niet in, omdat wij heel veel van elkaar houden. Wel hebben de reacties over het los laten van het gedrag mij aan het denken gezet.

Met name de reactie van Ilse vond ik erg nuttig. Ik wist diep van binnen wel dat het probleem voor een groot deel bij mij ligt/lag. Dat was een goede eye-opener voor mij. Nadat ik alle reacties heb gelezen, heb ik het er met hem nog één keer over gehad. Ik heb hem verteld hoe ik erover dacht, maar dat ik ook wist dat het voor een heel groot deel bij mij ligt. Ook zei ik dat ik wou gaan proberen het los te laten en hem zijn gang te laten gaan. Dit heb ik sindsdien ook gedaan en ik merk dat het eten op zich nu veel prettiger is. Het koken is voor mij soms nog balen, maar dat zal ook wel wennen. Eigenlijk valt het los laten me nu niet eens zo zwaar. Het was denk ik met name de eye-opener die ik nodig had. Bedankt voor alle reacties!

Bedankt weer voor het meedenken allemaal. Sara heeft dus echt iets aan jullie tips gehad en het heeft haar zeker aan het denken gezet. Heb je zin in meer meedenkers? Binnenkort vind je op onze website weer een paar kersverse problemen. Alle lopende casussen vind je hier. Schroom je ook vooral niet om je eigen meedenkverhaal in te sturen.

72 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
05-02-2016

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
B
Brenda
11-09-2016
ik weet niet of je dit nog leest? maar ik herken me heel erg in dit verhaal. alleen ben ik je vriend ;) ik eet ook amper tot geen groenten (komkommer, wortel, mais) en geen rijst.
wat ik kan zeggen is dat het voor mij net zo lastig is als voor mijn vriend. uit eten is lastig, want wat moet ik eten? (ik ga graag ergens heen waar de mensen mij kennen, zodat ze niet raar kijken wat ik bestel ;) ) en vaak is er altijd wel iets wat ik toch lust (uitsmijter, tosti zonder ham. ik eet ook geen vlees)
we hebben 3 kinderen (die alledrie gezond geboren zijn ondanks dat ik niet alle vitamines binnen krijg) de oudste (8) proeft van alles en lust veel. de middelste (6) is net als mij, kijken wat het is, lust niet veel en proeft niet heel veel (al is dat het laatste half jaar veel verbeterd, uit zichzelf!) en de jongste eet liever groente dan vlees ;) (ik at zelf ook geen baby-potjes, mijn moeder heeft van alles geprobeerd om me te laten eten zonder succes)
wij hebben ook regelmatig ruzie over eten.
ik weet wel dat dwingen en steeds zeuren niet helpt en juist averechts werkt.
ik heb niet veel advies, maar kan wel zeggen: maak je er niet te druk om, je kan hem niet dwingen. en probeer te kijken naar wat hij wel lust.
J
Jeroen Timmerman
20-05-2016
Ik denk dat je een beetje te laat bent. Die ouders hebben hem allang groente moeten leren eten, nu is het een beetje te laat om hem op te voeden. Pech gehad.
B
Ben
20-04-2016
Misschien kan je proberen groenten in puree te verwerken? Stoemp, zoals we dat in Vlaanderen noemen. Je kan er ongelooflijk veel variaties in maken: spinazie, wortel, rodekool, venkel, pastinaak, broccoli zijn slechts enkele voorbeelden! Bovendien is "stoemp" echt makkelijk te bereiden!

Soepen kunnen mogelijks ook een oplossing bieden: eerst soep eten en dan patatjes. Er bestaan ook maaltijdsoepen met niet alleen veel groenten, maar ook aardappelen en zelfs vlees in, die dan als volledige maaltijd wordt beschouwd. Een bijkomend voordeel is dat ook soep gemakkelijk te bereiden is.

Wat het "fruitprobleem" betreft, zou ik smoothies aanraden. Tegenwoordig zijn die enorm 'hip', maar afgezien daarvan ook enorm gezond en helemaal niet zo moeilijk te maken!

Ook fruitsappen zijn misschien een toffe oplossing. Een glaasje vers fruitsap om de dag in te zetten, brengt al een mooie vitaminenboost teweeg.

Als je desserts maakt, kan je proberen desserts met fruit te maken. Je kan er ook ongelooflijk hard mee experimenteren: fruitsla of een warme banaan met chocoladesaus zijn echt niet de enige desserts met fruit!

Je kan inderdaad proberen hem te overtuigen vanuit gezondheidsredenen, maar er zijn ook nog (volgens jouw en ook mijn mening onderschikte) bijkomende voordelen zoals het financiële aspect. Groenten zijn namelijk veel goedkoper dan bijvoorbeeld vlees! Fruit als tussendoortje eveneens, reken maar eens uit het verschil tussen een zak chips of pak koeken ten opzichte van bijvoorbeeld wat peren. Niet alleen in die zin kan het besparen, ook op dokterskosten! Tenslotte krijgen gezonde personen niet zulke dure rekeningen voorgeschoteld als personen die vaak naar de dokter moeten. Dit kan een verkeerde vergelijking lijken, maar de resultaten liegen er niet om: groenten en fruit komen inderdaad je gezondheid ten goede!

Simpelweg zeggen dat je groenten noch fruit lust, lijkt me nogal kort door de bocht. Mijn broer is net dezelfde! Hij lust ook geen groenten, geen fruit, maar ook geen aardappelen, vele soorten vlees niet... Fast food lust hij genoeg! Hij wil echter niet inzien dat het zijn gezondheid niet ten goede komt en houdt voet bij stuk dat bijvoorbeeld elke dag pizza gezond is, want, zo zegt hij, "daar zitten ook groenten op"... Uiteraard wel waar, maar breng het hem maar eens aan zijn hoofd dat dat niet gezond is. Dan nog, hij trekt het zich ook niet aan of iets nu gezond of ongezond is.


Ik hoop je met deze tips wat geholpen te hebben! Succes met de moeilijke eter!
N
Nicol87
19-04-2016
Toen ik ging samenwonen met mijn vriend had ik een soortgelijk probleem. Hij lustte vrij weinig, behalve alle varianten van chicken tonight. :-)
Gelukkig heeft hij door de jaren heen wel een en ander bijgeleerd, waardoor de avondmaaltijden meer op 1 lijn zitten. Hij zag het zelf ook wel als tekortkoming, waardoor er misschien ook meer mogelijk is.
Bij ons heeft het geholpen doordat gerechten die hij lekker vindt, 'gepimpt' werden met groenten. Vaak in een verborgen vorm.
Bijvoorbeeld een gezonde kapsalon. --> http://bbuni.nl/recepten/gezonde-kip-kapsalon/
Zelfgemaakte burger met pastinaakfrietjes of slawraps.
Wij halen 1 x in de week boodschappen en plannen dan de week. In eerste instantie stelde ik de maaltijden voor waarop hij dan veto recht heeft, en andere gerechten kon voorstellen. ook wisselden we dagen af, tussen mijn favorieten en zijn favorieten. Inmiddels doen we dit omstebeurten waarbij we rekening houden met elkaars voorkeuren.
Ik krijg het idee dat je dit soort dingen wel geprobeerd hebt, maar wel een stuk krampachtiger. Het is zijn keuze wat hij eet, het enige waar jullie sámen uit moeten komen is hoe je dit in jullie gezamenlijk leven plant. Of jullie eten savonds samen, of jullie eten apart. Als hij iets moet van jou waar hij zelf geen belang in ziet, dan zal hij niet veel anders reageren dan een gemiddelde kleuter die zijn speelgoed moet opruimen.
Als hij graag bami eet zonder groenten, dan maak je de groenten in een ander pan klaar, en mik je de groenten en bami door elkaar zodra het jouw bord opgaat.
Daarnaast eet ik met de lunch altijd een salade (zelf klaargemaakt, vaak een combi van peulvruchten en groentes) waardoor mijn groenten behoefte sowieso gehaald wordt. Misschien ook een optie voor jou?
Mocht je je zorgen maken om zijn gezondheid, dan kun je dit aan hem voorleggen en voorstellen dat hij bij de huisarts een check up kan doen.
B
Bella
17-04-2016
Stop met te trekken aan een dood paard. Als jij gezond wil eten, maak dan lekker jouw eten klaar. Hij wil het blijkbaar niet, laat hem voor zijn eigen prakkie zorgen. Scheelt jullie allebei veel gezeur. Misschien is het 'moeten' er dan af, en ziet hij jou elke keer heerlijk smullen. Zo niet, dan niet. Heel simpel. Nogmaals, stop met te trekken aan een dood paard.
R
René Backus
13-04-2016
Alles wat je aandacht geeft groeit.
a
arnoud
12-04-2016
Ik heb zo een vermoeden dat jouw vriend zelf niet voor het eten hoeft te zorgen. Ik zou dit eens gaan omdraaien en je bent van jouw probleem verlost.
M
Matthijs
29-03-2016
Misschien is het een idee om alles wat hij wel lust zelf niet meer te lusten.
Wat je dan overhoud is feitelijk geen maaltijd. Als hij er iets van zegt kun je hem duidelijk maken dat hij het dan zelf maar moet koken. Wanneer hij het eten klaarmaat en jij eet niets (je lust immers niet wat hij wel lust) hoop ik dat hij zich zorgen gaat maken over jouw eetgedrag in plaats van jij over zijn. Hopelijk bied dit een ingang om tot een middenweg te komen.
k
klaas
21-03-2016
heb ook wel jonge mensen te eten die groente laten staan je kan in bamie en nassie veel groente verstoppen en merken ze er niets van maar ze eten het heerlijk op
M
Marieke
05-03-2016
Dit zou bij mij enige creativiteit met zich mee brengen.

Men neme een staafmixer en pureren de groente die we eerst geroerbakt hebben met knoflook, ui en kruiden. Hier maken we een stampje van, of een sausje voor de pasta, of een soepie, of een "wokgerect".