Boek ons
Denk mee

Lichaam accepteren

04-04-2016

De meedenker die Renée ons instuurde was een interessante. Dit keer ging het niet over een probleem dat specifiek over haar ging maar iets wat veel algemener is. Veel mensen hebben er last van; het niet kunnen accepteren van hun eigen lichaam. Bijna niemand is er helemaal tevreden mee, we vinden ons eigen lichaam niet mooi zoals die is. Er werd weer veel met Renée en ons meegedacht en we kregen weer prachtige reacties.

Renée verwoordde het probleem als volgt:

Ik heb een omdenkuitdaging. Het gaat over de acceptatie van je lichaam. Het lijkt alsof veel mensen een ander lichaam willen dan ze hebben. Vrouwen willen slanker, meer billen (de nieuwste mode), maar mannen moeten tegenwoordig ook een strak afgetrainde torso hebben. Neem bijvoorbeeld het experiment van Filemon Wesselink (in Filemon staat strak). Hij wil één keer in zijn leven het perfecte lichaam, is extreem gaan trainen en gebruikt ook middelen om dit te bewerkstelligen. Hij eet twintig eieren per dag of zo. Hij heeft nu een perfect torso… en lijkt onzekerder over zijn lichaam dan ooit en voelt zich schuldig als hij zijn eerste biertje drinkt na bijna een half jaar shakes. Mijn omdenkvraag: hoe kunnen we mentaal een switch maken zodat we tevreden zijn met het lichaam dat we hebben?

Een prachtig systeem

Een veel voorkomend aspect in de reacties was onze kijk op ons lichaam. Volgens een aantal meedenkers zijn we vergeten waar het biologisch gezien voor dient. Ons lichaam is een prachtig systeem en het is bijzonder hoe het bij de meeste mensen functioneert. Je moet niet alleen maar kijken naar de buitenkant. Of het nou mooi is of lelijk, dik of dun, je lichaam heeft veel meer functies dan mooi zijn.

Er zijn helaas ook mensen waarvan het lichaam niet altijd functioneert zoals het hoort. Daarom moet je extra dankbaar voor zijn alles wat jij kan met je lichaam. Zoals de dochters van één van de meedenkers ook zeiden toen hun moeder overwoog om iets aan haar buik te laten doen: ‘’Mam serieus dat is ons huis geweest dat ga je toch niet zomaar verbouwen…’’ Ook oud worden hoort erbij en dat kan ook prachtig zijn. Dat je rimpels krijgt, betekent dat je ouder wordt en daar mag je blij mee zijn. Je lichaam is geweldig, waardeer dit!

Ideaalbeeld

Volgens veel meedenkers kun je ook proberen jezelf op een andere manier in het leven te zetten. Probeer je niet te vergelijken met anderen. En al helemaal niet met het door de media geschetste ideaalbeeld. Kies iets anders waar je je mee vergelijkt, want we weten allemaal dat het perfecte mediabeeld eigenlijk niet bestaat en ook nog eens niemand gelukkig maakt. En al zou je ineens 30 kilo afvallen, zou je geen acné meer hebben of is je striae weg, zou je dan niet meer klagen? Wees lief voor jezelf, jij zegt over andermans lichaam ook niet van die akelige dingen.

Onze inzender Renée heeft de reacties zelf natuurlijk ook meegelezen en heeft er een hele mooie samenvatting van gemaakt. Jullie reacties hebben haar erg geïnspireerd.

Wat een diverse, mooie en inspirerende reacties zijn er gegeven. De rode draad: accepteren, flink relativeren en je lichaam/geest/leven in een ruimer/ander perspectief zien.

De reactie die mij het meest inspireerde en wat mij betreft het boek cadeau krijgt gaat over een op zich eenvoudige mindshift, met grote positieve effecten:

Door je leven op 80% van het maximale in te richten haal je veel spanning weg. Nu gaat het onderwerp over het ideale lichaam, morgen gaat het weer over de ideale partner en een beter seksleven. Door te accepteren dat het leven geen wedstrijd is zul je nooit verliezen en ga je stoppen met strijden. Maar let op. Dit is geen vrijbrief om je vol te eten en niet aan sport te doen. Door te gaan sporten, tevens op 80% van het maximale, en je voedingsinname enigszins aan te passen gaat jouw lichaam veranderen, je mentale gesteldheid verbeteren en het zelfvertrouwen gaat ook nog eens stijgen. Heel stiekem, en vrij langzaam, bouw je dan toch aan een fraai lichaam en ga je het ideale beeld in de media relativeren. Je zult ook gaan beseffen dat 100% overgave echt een onzinnige hobby is. Mijn leven is voor 80% gemaximaliseerd, zo hou ik 20% van mijn tijd over om bier te drinken met mijn vrienden en vriendinnen. Groeten van Waanders aka de Grote Optimist.

De meest verrassende ‘slogan’ vind ik:

Ooit een perfect lichaam niet horen klagen? (Josefien)

Maar hoe nu concreet? Wat moet je doen om uit de kramp van een door onszelf en de media zorgvuldig opgebouwd ‘ideaal’ lichaamsbeeld te komen? Concrete tips die zijn opgevallen:

Kies een andere meetlat: weegschaal en spiegels weg (Jenny)

Doe dingen die je energie geven (Diane)

Kijk naar wat er allemaal werkt in je lijf (Elly, Anna, Geke)

Zelf ben ik, geïnspireerd door jullie reacties, ook gaan doordenken over dit onderwerp. Ik was namelijk op zoek naar zo’n slogan waardoor je je mentaal kunt herschikken. Zoals ooit de uitspraak: “Hoezo zoek ik mijn wederhelft, ben ik niet compleet dan”? veel impact heeft gehad op hoe ik naar liefdesrelaties keek.

Hier komen ze:

  • Ik weeg mijn humeur elke dag.
  • Ik heb nog maar één eetregel: geen eetregels.
  • Ik ga er voor de volle 80% voor.
  • Stop met strijden. De winnaar is namelijk al bekend: Magere Hein. 

Meedenkers… veel dank!

Iedereen weer bedankt voor alle tips, adviezen en omdenkers. Voor meer meedenkcasussen klik je hier. Zit je trouwens zelf met een probleem en ben je benieuwd hoe onze meedenkers daar tegenaan kijken? Mail ons dan gerust en we bekijken samen of jouw inzending geschikt is voor deze rubriek.

61 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
Nelleke Poorthuis
04-04-2016

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
E
Erik
06-04-2016
Het is goed om te beseffen dat het "ideaalbeeld" dat ons wordt voorgehouden door media met een winstoogmerk. Zodra ergens een winstoogmerk is, worden er beslissingen genomen die slecht zijn voor ons als soort. Ik denk zodra je je realiseert dat de beelden die we op tv zien niets meer zijn dan wat sommige anderen willen dat wij geloven, dat het makkelijker wordt om het naast je neer te leggen.

Verder denk ik wel eens, hoeveel mensen die ik persoonlijk ken voldoen eigenlijk aan dat media-ideaalbeeld. En dan is mijn conclusie: verrekte weinig. En ze zijn allemaal mooi :)

Maar dat gezegd, eigenlijk is vergelijken het probleem. We worden van kinds af aan geleerd te vergelijken (denk aan wat toetscijfers doen in de klas - iedere leerling gaat vergelijken). Vaak is dát het probleem. Mensen zijn niet te vergelijken, want iedereen is anders.

Hoe je leert stoppen met vergelijken, daar ben ik helaas nog niet achter.
S
Siske
05-04-2016
Je lichaam is een verpakking, ernstig onderhevig aan tijd en zwaartekracht. Tevredenheid over wat er in de verpakking zit is van belang. Werk daaraan en de verpakking raakt op de achtergrond.
A
Anja van der Pers
05-04-2016
Denken in gezondheid en niet in schoonheid
M
Michelle
05-04-2016
Jeetje mina een pittig onderwerp aangezien ik nooit tevreden ben met mijn lijf .... echter ben ik geen zeur, als iets mij niet bevalt doe ik er iets aan wat resulteert in een gezonde levensstijl. Afgelopen weekend bedacht ik dat het misschien tijd was om iets te doen aan mijn zwangerschapsschort ... striae tot onder mijn borsten en een slappe huid tot mijn dochters in discussie gingen ( jawel ik heb er 4!) Mam serieus dat is ons huis geweest dat ga je toch niet zomaar verbouwen ... daar zit je dan, te genieten van 4 prachtige dochters in het zonnetje en die slappe huid en striae zijn totaal niet meer belangrijk
P
Paul Sliggers
05-04-2016
Als wij ons lichaam leren accepteren zoals het is, stoten we een door de marketing mensen zorgvuldig opgebouwd imperium om en beschadigen we waarschijnlijk de economie. De onvrede met ons lichaam is gecreeërd door mensen die daar verdiensten in zagen (en zien). De hele marktwerking is gebaseerd op het kweken van de behoefte bij de consument en het voldoen aan deze behoefte. Anders gezegd: Je laat mensen denken dat ze er uit kunnen zien als het ideaalbeeld wat je zelf creeërt en bied ze de oplossing (tegen betaling) aan.
E
Esther
05-04-2016
Acceptatie lukt wanneer je dankbaarheid inzet. Ik ben zelf een aantal jaren geleden geblesseerd geraakt in mijn onderrug waardoor ik een aantal dingen niet echt goed meer kon en vooral omdat ik bang was dat mijn rug bij alles het zou begeven. Ik ben daarom Pilates gaan doen, waar je je kracht hersteld en je grenzen keert kennen. Nu lukt er weer veel meer, ik spit zelf mijn moestuin om en ben ik niet meer bang maar dankbaar voor wat mijn lijf allemaal wel kan. Leren zien hoe geweldig systeem je lijf eigenlijk is, helpt enorm!
M
Marike
05-04-2016
Strugle of my life! Ik leer mijn lichaam steeds meer te accepteren in het moment. Eerst waren mijn reps gedreven door een sterk verlangen, een 'moeten', een wring, een 'als ik zus of zo ben, dan pas ben ik happy'. Nu probeer ik erop te letten meer te ontspannen in de reps. Ik probeer vriendelijk te tellen, zet een minimum reps en ga bij sommige reps daarna nog door tot zover ik kan. Daardoor voel ik mijn kracht en doorzettingsvermogen. Eigenlijk dus heel mindfull en zo vriendelijk mogelijk naar je lichaam toe. Kindness is zeker geen weakness. Mijn doel is fit en sterk voelen, geen spijkerbroekmaat.
a
anneke
05-04-2016
we leren het onze kinderen al....ik hou niet van je als bijzonder mens wel om dat je bent wie je bent ! wij doen dan ook niet mee aan al die lichaamsdingen. je wordt geboren zoals je bent en de weg naar ouderdom gaat zoals hij gaat. dat valt voor ons niet om te denken (of misschien is dat al omgedacht).
S
Sarah
05-04-2016
Ik heb eigenlijk een heel simpel "trucje" voor wanneer ik lelijke gedachten over mijn lichaam heb. Ik zeg een mantra in mijn hoofd: "Ik ben perfect zo als ik ben. Mijn lichaam is precies zoals het moet zijn. Ik ben mooi. Ik heb een sterk en gezond lichaam. Ik hou van mijn lichaam." Na dit riedeltje een paar keer tegen mezelf gezegd te hebben, zijn de lelijke gedachtes weg en kan ik weer door met de dag. Je hoeft de woorden die je tegen jezelf zegt in de eerste instantie niet te geloven en het kan heel onnatuurlijk voelen. Maar de kracht van gedachten is zó ongelooflijk sterk, dat het al snel een positieve verandering in jezelf teweeg brengt.
D
Dunja
05-04-2016
Deze kwam ik tegen op facebook en vond ik zo mooi. Zouden we onze kinderen al mee groot moeten brengen.

Mirror, mirror on the wall
It doesn't matter if I'm short or tall
If I have skinny legs or my hips are wide
It only matters who I am inside
Blue eyes, brown eyes, black or green
What makes me most beautiful cannot be seen
When you look at me, don't judge me by my parts
The most beautiful thing about me is my heart.
D
Anoniem
05-04-2016
Pr8ig!