Boek ons
Denk mee

Lichaam accepteren

04-04-2016

De meedenker die Renée ons instuurde was een interessante. Dit keer ging het niet over een probleem dat specifiek over haar ging maar iets wat veel algemener is. Veel mensen hebben er last van; het niet kunnen accepteren van hun eigen lichaam. Bijna niemand is er helemaal tevreden mee, we vinden ons eigen lichaam niet mooi zoals die is. Er werd weer veel met Renée en ons meegedacht en we kregen weer prachtige reacties.

Renée verwoordde het probleem als volgt:

Ik heb een omdenkuitdaging. Het gaat over de acceptatie van je lichaam. Het lijkt alsof veel mensen een ander lichaam willen dan ze hebben. Vrouwen willen slanker, meer billen (de nieuwste mode), maar mannen moeten tegenwoordig ook een strak afgetrainde torso hebben. Neem bijvoorbeeld het experiment van Filemon Wesselink (in Filemon staat strak). Hij wil één keer in zijn leven het perfecte lichaam, is extreem gaan trainen en gebruikt ook middelen om dit te bewerkstelligen. Hij eet twintig eieren per dag of zo. Hij heeft nu een perfect torso… en lijkt onzekerder over zijn lichaam dan ooit en voelt zich schuldig als hij zijn eerste biertje drinkt na bijna een half jaar shakes. Mijn omdenkvraag: hoe kunnen we mentaal een switch maken zodat we tevreden zijn met het lichaam dat we hebben?

Een prachtig systeem

Een veel voorkomend aspect in de reacties was onze kijk op ons lichaam. Volgens een aantal meedenkers zijn we vergeten waar het biologisch gezien voor dient. Ons lichaam is een prachtig systeem en het is bijzonder hoe het bij de meeste mensen functioneert. Je moet niet alleen maar kijken naar de buitenkant. Of het nou mooi is of lelijk, dik of dun, je lichaam heeft veel meer functies dan mooi zijn.

Er zijn helaas ook mensen waarvan het lichaam niet altijd functioneert zoals het hoort. Daarom moet je extra dankbaar voor zijn alles wat jij kan met je lichaam. Zoals de dochters van één van de meedenkers ook zeiden toen hun moeder overwoog om iets aan haar buik te laten doen: ‘’Mam serieus dat is ons huis geweest dat ga je toch niet zomaar verbouwen…’’ Ook oud worden hoort erbij en dat kan ook prachtig zijn. Dat je rimpels krijgt, betekent dat je ouder wordt en daar mag je blij mee zijn. Je lichaam is geweldig, waardeer dit!

Ideaalbeeld

Volgens veel meedenkers kun je ook proberen jezelf op een andere manier in het leven te zetten. Probeer je niet te vergelijken met anderen. En al helemaal niet met het door de media geschetste ideaalbeeld. Kies iets anders waar je je mee vergelijkt, want we weten allemaal dat het perfecte mediabeeld eigenlijk niet bestaat en ook nog eens niemand gelukkig maakt. En al zou je ineens 30 kilo afvallen, zou je geen acné meer hebben of is je striae weg, zou je dan niet meer klagen? Wees lief voor jezelf, jij zegt over andermans lichaam ook niet van die akelige dingen.

Onze inzender Renée heeft de reacties zelf natuurlijk ook meegelezen en heeft er een hele mooie samenvatting van gemaakt. Jullie reacties hebben haar erg geïnspireerd.

Wat een diverse, mooie en inspirerende reacties zijn er gegeven. De rode draad: accepteren, flink relativeren en je lichaam/geest/leven in een ruimer/ander perspectief zien.

De reactie die mij het meest inspireerde en wat mij betreft het boek cadeau krijgt gaat over een op zich eenvoudige mindshift, met grote positieve effecten:

Door je leven op 80% van het maximale in te richten haal je veel spanning weg. Nu gaat het onderwerp over het ideale lichaam, morgen gaat het weer over de ideale partner en een beter seksleven. Door te accepteren dat het leven geen wedstrijd is zul je nooit verliezen en ga je stoppen met strijden. Maar let op. Dit is geen vrijbrief om je vol te eten en niet aan sport te doen. Door te gaan sporten, tevens op 80% van het maximale, en je voedingsinname enigszins aan te passen gaat jouw lichaam veranderen, je mentale gesteldheid verbeteren en het zelfvertrouwen gaat ook nog eens stijgen. Heel stiekem, en vrij langzaam, bouw je dan toch aan een fraai lichaam en ga je het ideale beeld in de media relativeren. Je zult ook gaan beseffen dat 100% overgave echt een onzinnige hobby is. Mijn leven is voor 80% gemaximaliseerd, zo hou ik 20% van mijn tijd over om bier te drinken met mijn vrienden en vriendinnen. Groeten van Waanders aka de Grote Optimist.

De meest verrassende ‘slogan’ vind ik:

Ooit een perfect lichaam niet horen klagen? (Josefien)

Maar hoe nu concreet? Wat moet je doen om uit de kramp van een door onszelf en de media zorgvuldig opgebouwd ‘ideaal’ lichaamsbeeld te komen? Concrete tips die zijn opgevallen:

Kies een andere meetlat: weegschaal en spiegels weg (Jenny)

Doe dingen die je energie geven (Diane)

Kijk naar wat er allemaal werkt in je lijf (Elly, Anna, Geke)

Zelf ben ik, geïnspireerd door jullie reacties, ook gaan doordenken over dit onderwerp. Ik was namelijk op zoek naar zo’n slogan waardoor je je mentaal kunt herschikken. Zoals ooit de uitspraak: “Hoezo zoek ik mijn wederhelft, ben ik niet compleet dan”? veel impact heeft gehad op hoe ik naar liefdesrelaties keek.

Hier komen ze:

  • Ik weeg mijn humeur elke dag.
  • Ik heb nog maar één eetregel: geen eetregels.
  • Ik ga er voor de volle 80% voor.
  • Stop met strijden. De winnaar is namelijk al bekend: Magere Hein. 

Meedenkers… veel dank!

Iedereen weer bedankt voor alle tips, adviezen en omdenkers. Voor meer meedenkcasussen klik je hier. Zit je trouwens zelf met een probleem en ben je benieuwd hoe onze meedenkers daar tegenaan kijken? Mail ons dan gerust en we bekijken samen of jouw inzending geschikt is voor deze rubriek.

61 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
Nelleke Poorthuis
04-04-2016

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
J
Jolanda
19-04-2016
Ik heb veel striae op mijn benen en buik, daarover ben ik soms onzeker. Waarop mijn man zegt: "je hebt een streepje voor".
P
Pien Odijk
18-04-2016
bewegend ben ik veel leuker
P
Pien Odijk
18-04-2016
Wie denk je wel dat je bent om te bepalen dat je lelijk bent?
P
Pien Odijk
18-04-2016
lichaam accepteren
C
Caty
16-04-2016
Elke keer als ik naar alle stria op mijn buik kijk, zeg ik nu : " Dit was het huisje van mijn kinderen, beetje uit zijn voegen gebarsten" Geeft me een warm gevoel ipv een rotgevoel.
C
Mirjam de Graad
26-04-2016
Ik heb het iemand wel eens 'tijgerstrepen' horen noemen. Ook stoer! En welverdiend!
C
Dafne
20-04-2016
Heel mooi verwoord. Het geeft mij ook een warm gevoel bij die gedachte. Thanks!
A
Anna
16-04-2016
If You Ever Feel You Are Worthless Remember That You Are Full Of Expensive Organs.

Bron: http://www.higherperspectives.com/zen-phrases-1710955961.html?page=2

Een lichaam heeft zo veel meer functies dan alleen 'mooi' zijn. Wees tevreden en blij en dankbaar met de overige functies. Het is een klein wondertje dat alle complexe systemen in je lijf zodanig samenwerken dat je elke ochtend weer wakker wordt, dat je de dingen die je leuk vindt kunt doen (en ook de dingen die je niet leuk vindt.) Er hoeft maar één klein adertje in je hersenen te knappen en het is game over. Je hart hoeft er maar een halve minuut mee op te houden omdat er een paar prikkels uit je hersenen niet aankomen en het is bekeken. Zonder lever overleef je dat gezellige avondje uit niet met net te veel biertjes en zonder nieren haal je überhaupt het einde van de week niet. Maar je hoort niemand zeiken dat zijn lever veel te groot is, of dat iemand de vorm van haar nieren lelijk vindt.
Verleg je focus van het uiterlijk naar de innerlijke werking van je lijf en verwonder je over de compexiteit. Dan maakt dat ene rolletje. moedervlekje of kalknageltje ook niet meer uit.
J
Jenny
11-04-2016
Mijn idee... we zijn ontevreden omdat we niet hetzelfde zijn als het (onrealistische) ideaalbeeld dat ons wordt voorgeschoteld. De meetlat bevat geen 'menselijke' maat. Mijn oplossing de weegschaal en de (grote) spiegel de deur uit en kijk van binnen naar buiten. Dan hoef je niet steeds te vergelijken, je kijkt toch ook niet naar je voetzool of achter je oorlel daar is (nog) geen "ideaal" voor. Kies een andere meetlat!
I
Ives
11-04-2016
Een kwestie van hebben of zijn
is een boek van
Erich Fromm.
Gaat naar de kern van de zaak.
https://www.bol.com/nl/p/een-kwestie-van-hebben-of-zijn/1001004011814341/
J
Josefien
10-04-2016
Ooit een perfect lichaam niet horen klagen.
L
Linda m
10-04-2016
Ik geloof in God liefde is, en die een plan heeft met ons. Die liefde is volmaakt. Toen ik leerde dat Hij vanuit die liefde ons volmaakt gemaakt heeft en dat het nut heeft hoe een ieder op zijn en haar manier gemaakt is, ging ik ook anders kijken naar mijn lichaam, mijn karakter, mijn gaven en talenten. Iedereen is anders en het is gewoon goed zoals diegene is.

Uiteraard kan het zijn vanwege gezondheidsredenen iets gedaan zou moeten worden, zoals afvallen of juist aankomen, maar dat wil niet zeggen dat je OK bent zoals je bent.