zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons
Denk mee

Huisgenote

09-12-2015
Meedenker Huisgenote Kleiner

Elke mailde ons omdat ze zich vreselijk ergerde aan haar huisgenote. Ze kon zich alleen nog maar focussen op het domme gedrag van haar huisgenoot en tevens vriendin. Ze wilde graag af van dit vervelende gevoel en kon onze en jullie tips goed gebruiken om met haar frustraties om te kunnen gaan.

Ergeren aan huisgenote

Haar probleem verwoordde Elke als volgt:

Ik woon samen met andere studenten in één huis, dus we lopen elkaar regelmatig tegen het lijf. Ik woon o.a. samen met een ander meisje, ze is wat ouder dan ik en we zijn vriendinnen geworden. Nu is het zo dat ik me heel vaak aan haar stoor. Ik snap haar beweegredenen vaak niet, ik vind haar regelmatig erg dom overkomen en ze heeft vaak geen flauw idee over de simpelste dingen (zoals ik dat zie). Ik stoor me nu enorm aan haar en ik kan me nergens anders op focussen dan op de ‘negatieve en domme’ dingen die ze doet. Hoe zou ik voor mezelf een manier kunnen vinden om toch om te gaan met mijn irritatie? Hoe kan ik leren haar gedrag te accepteren zonder het te veroordelen?

Wij vroegen jullie naar jullie mening en omdenkstrategieën. Hier gaven jullie weer in grote getalen gehoor aan. Hieronder een impressie.

Wat gaat er mis?

De reacties bestonden voornamelijk uit twee delen die je zou kunnen scharen onder de categorieën ‘accepteren’ en ‘loslaten’. Aan de ene kant werd gekeken naar het feit dat Elke en haar huisgenoot een vriendschap hadden. Is het een probleem dat deze vriendschap niet meer hetzelfde voelt? Volgens een aantal van onze meedenkers was dit geen probleem. Ze vonden dat Elke moest accepteren dat de vriendschap misschien niet meer zo is zoals hij ooit was. Daarnaast gingen veel reacties in op de ergernissen zelf. In beginsel mogen de ergernissen van Elke er van een aantal van jullie gewoon zijn en moet Elke ze accepteren als een bestaand feit. Daarna zou ze zich kunnen afvragen waarom zij zich ergert. Wat doet het gedrag van de huisgenoot met jou als persoon? Een hele mooie opmerking van Ad in het verlengde hiervan was: 'Heb jij zelf bepaalde verwachtingen? Deze verwachtingen horen bij het ‘ja-maar’. Laat je verwachtingen los en bekijk de situatie eens in de ‘ja-en’ modus.'

Mogelijkheden

Hoe lastig het ook lijkt om ergernissen over een persoon om te denken in mogelijkheden, het is een aantal van de meedenkers toch gelukt. Er werd vaak gezegd dat ze de situatie met haar huisgenoot kan gebruiken om iets te leren. Aan de ene kant over zichzelf: waarom doet dit gedrag van de ander iets met jou? Wat zegt dit over jouw eigen persoonlijkheid en tekortkomingen? Het houdt je als het ware een spiegel voor. Aan de andere kant kan het je iets leren over jouw kijk op de wereld: misschien is haar kijk op de wereld voor jou in sommige situaties ook heel nuttig. En over het algemeen werd genoemd dat Elke het kan zien als de les: hoe om te gaan met mensen die anders denken dan ik?

Reactie Elke

We uiteraard ook aan Elke gevraagd of ze iets aan jullie reacties heeft gehad.

Ik vind het heel erg leuk om zoveel reacties te krijgen op mijn 'probleem', ik wil iedereen dan ook heel erg bedanken voor alle reacties. 

Het valt me op dat veel mensen vinden dat ik de verantwoordelijkheid afschuif, terwijl ik het juist bij mijzelf wil zoeken. Ook vindt een aantal mensen dat verhuizen de beste oplossing is, dit zie ik zelf niet zo. Dat lost het voor nu wel op, maar omdat ik er vanuit ga dat ik zelf anders om moet gaan met dit soort dingen zal ik het probleem blijven tegenkomen. Ik ben meer op zoek naar handvatten. Veel mensen raden mij aan om naar mijzelf te kijken, maar hoe doe ik dat? 

Gelukkig zijn er ook veel mensen die wel raad hebben gegeven, er zijn veel nuttige tips bij, waar ik zeker iets aan heb.

We vroegen Elke ook om de voor haar beste reactie uit te zoeken.

De beste tip vind ik die van Pim, een heldere uiteenzetting met heldere handvatten. De tips die Pim geeft hebben me heel erg aan het denken gezet, vooral de zin 'huisgenoten tolereer je (in eerste instantie), vrienden accepteer je.' Ik probeer om de stappen die hij noemt te volgen. Hartelijk dank hiervoor! Ook het groepje wat aan 'spiegeologie' doet (een idee van Kristien) zal ik eens uitzoeken. Ik heb in de tussentijd al een aantal dingen uitgeprobeerd, en soms werkt het. Andere dingen werken minder of daar moet ik nog aan wennen. Het is in ieder geval goed om met jullie hulp vanuit andere invalshoeken te kunnen kijken.

Alle meedenkers weer bedankt voor alle tips, adviezen en omdenkers. Voor meer meedenkcasussen klik je hier. Zit je trouwens zelf met een probleem en ben je benieuwd hoe onze meedenkers daar tegenaan kijken? Mail ons dan gerust en we bekijken samen of jouw inzending geschikt is voor deze rubriek.

09-12-2015
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden