Boek ons
Omge- dacht

Hooikoorts

20-04-2017

Als je er zelf last van hebt kan het je niet ontgaan zijn: het hooikoortsseizoen is in volle gang! De heftige niesaanvallen van mijn vriend zijn inmiddels voorbij omdat de berken niet meer bloeien, maar inmiddels steekt mijn eigen hooikoorts de kop op, iedere keer als het een beetje mooi weer is. Irritant!

Vandaar dat Arno Vlooswijk van Pollennieuws en Hooikoortsradar ons mailde met een vraag over het omdenken van hooikoorts.

Het krijgen van hooikoorts-achtige klachten kun je vrij technisch of medisch benaderen. Er komt een (in principe ongevaarlijk) allergeen op je slijmvlies. Maar je immuunsysteem denkt daar anders over, ziet het als een bedreiging en wil daar vanaf. Met als gevolg een allergische reactie. Vaak wordt bij de klachten alleen gekeken naar de fysieke symptomen: last van je neus, ogen e.d. Maar er zit zeker ook een belangrijke mentale kant aan. Hooikoortsklachten zijn namelijk ook erg slecht voor je humeur.

Mijn vraag is of er meedenkers zijn die juist op dit mentale aspect van dealen met hooikoorts hun licht zouden willen laten schijnen. Ik ben benieuwd naar jullie goeie ideeën om het vooral je humeur niet te laten bederven en je zelfvertrouwen op peil te houden.

Gewoon kut

Jullie dachten weer in groten getale met Arno en ons mee, zowel hier als op onze Facebook pagina. Erg fijn, bedankt! Een deel van meedenkers vroeg zich af waarom we hooikoorts eigenlijk om willen denken. Dat kan helemaal niet, hooikoorts is gewoon kut. (Jullie woorden...) Met dat laatste zijn we het uiteraard helemaal eens, maar dat betekent volgens ons nog niet dat je niet kunt proberen om er iets aan te doen of om het mentale aspect wat te verlichten door er anders tegenaan te kijken. Doet niets af aan het feit dat hooikoortsklachten hebben echt niet leuk is, maar maakt het misschien wel iets minder kut.

Oplossen

Er iets aan doen. Laten we daar eens mee beginnen. Want omdenken is natuurlijk niet nodig als je een prettige en werkende oplossing hebt. Iedereen is anders en reageert anders op de middelen tegen hooikoorts, maar er kwamen een heleboel goede oplossingen voorbij. Pillen, het eten van honing, neusdruppels, oogdruppels, medical taping, afvallen, accupunctuur, gezond eten... zelfs het eten van een pissebed werd genoemd! (Wat overigens onlangs nog door Nu.nl werd bestempeld als onzin.) Zit er een voor jou werkende oplossing bij? Mooi!

Voordelen

Helaas zijn er ondanks het hele scala aan mogelijke oplossingen nog steeds mensen die er last van blijven houden. Gelukkig konden velen van jullie de klachten een beetje omdenken. Voornamelijk door je te focussen op de voordelen van hooikoorts. Liever heb je het natuurlijk helemaal niet, maar als het er dan toch is, kun je er maar beter het beste van maken.

Zo noemen Wilma en Angeliek bijvoorbeeld dat hooikoorts een perfect excuus is om een dagje naar het strand te gaan. Geen keuzestress, je weet precies waar je moet zijn voor frisse zeelucht zonder pollen.

Het scheelt Ina in de ochtend een heleboel tijd voor de spiegel, make-up op de ogen heeft immers toch geen zin. En Carolien leeft helemaal op als iedereen baalt van de herfst. Geen herfstdepressie voor haar! 

Cécile gebruikt de hooikoorts juist als een signaal van haar lichaam. Ze doet het rustiger aan, eet gezonder, slaapt meer. Kortom: ze zorgt goed voor zichzelf. Ze zegt zelf heel mooi: denk het lijden van je hooikoorts om en niet de hooikoorts zelf! Meerdere mensen gooien het over die boeg: zoals Claudia die toch wel een beetje medelijden met zichzelf heeft en daarom dus recht heeft op wat extra verwennerij. Voor Erwin was de hooikoorts die tijdens zijn studie Biologie op kwam zetten zelfs een signaal dat die studie te zwaar voor hem was. Het zorgde er uiteindelijk voor dat hij koos voor fysiotherapie, een ouwe wens, en inmiddels zijn eigen praktijk bezit

Dit oncomplete rijtje met de genoemde voordelen sluiten we graag af met deze prachtige uitspraak van Huub:

Ik ben blij als het mooi weer is, want dan is het mooi weer. Ik ben blij als het regent, want dan heb ik geen last van mijn hooikoorts. Conclusie: ik ben altijd blij (met het weer)!

Reactie van Arno

Uiteraard hebben we ook aan Arno gevraagd wat hij van jullie reacties vond. In overleg met de redactie van Pollennieuws kwam hij tot het volgende antwoord:

Het mooie dat uit de grote hoeveelheid reacties blijkt is dat hooikoorts-achtige-klachten op een zeer individuele manier beleefd worden. Dat is op zich logisch, omdat er een groot aantal factoren is, waardoor het soort en de heftigheid van de klachten per persoon sterk kan verschillen. Het kan zijn dat iemand allergisch reageert op pollen van zowel bomen als grassen, maar dat de symptomen verschillen afhankelijk van het soort pollen. Het kan ook zijn dat je voor het ene soort graspollen wel allergisch bent, en voor het andere soort graspollen niet. Dan speelt er nog zoiets als een drempelwaarde voor klachten. De ene persoon is hypergevoelig en heeft al bij 10 pollenkorrels per m3 lucht last, terwijl iemand anders pas bij 100 pollenkorrels per m3 lucht de eerste symptomen krijgt. Uiteindelijk worden de symptomen veroorzaakt door een verkeerde “inschatting” van het immuunsysteem. Een overdreven beschermingsreactie van het lichaam op, in principe, onschuldige pollen. Als er één onderdeel van ons lichaam individueel is, dan is het wel het immuunsysteem. Kortom, er is niet één pil of maatregel die voor iedereen even goed zal werken. Maar met een mix van oplossingen moet het wel mogelijk zijn om de klachten zoveel mogelijk te voorkomen en indien ze toch optreden er beter mee te dealen. 
Het omdenken van de hooikoortsklachten staat in ieder geval niet vaak op het behandelplan. Je ziet bij de reacties een aantal groepen van oplossingen en tips. Een gedeelte zijn kleine praktische en vaak zeer effectieve tips, zoals het dragen van een zonnebril of gebruik van een neusdouche. Bij een andere groep ligt de focus meer op activiteitenplanning. Zorg dat je zo weinig mogelijk in contact komt met pollen door slim en bewust tijd en plaats te kiezen voor allerlei activiteiten. Grasmaaien op een warme dag is geen goed plan. Een dagje museum, strand of vooral naar buiten op regenachtige dagen zorgt in ieder geval voor minder blootstelling aan pollen. Een derde groep kijkt vooral naar de mentale en sociale kant, acceptatie, maak je niet te druk, het schept een soort saamhorigheid met andere hooikoortspatiënten. De tips zijn vaak aanvullend op “reguliere medicatie” of “een zoektocht in het alternatieve”. Een integrale aanpak lijkt het meest effectief. Het zal duidelijk zijn dat als je moet kiezen tussen voorkomen of het verminderen van de klachten, dat je vooral zoekt naar maatregelen die helpen om klachten te voorkomen. Bij een aantal omdenkers was deze integrale benadering met de focus op het voorkomen van klachten duidelijk terug te zien, met name bij de reactie van JPM, Jacobus, Cécile en Marion. Dat zijn ideeën op het gebied van “gezonde leefstijl”. De koppeling met thema’s als stress of overgewicht zorgt voor een breed pallet aan mogelijke oplossingen, zoals: tai-chi, gezonde voeding, stoppen met roken, drink met mate, meer bewegen en gezonder eten. Deze focus op “leefstijl-oplossingen” past heel goed bij het individuele karakter van hooikoortsklachten. De vraag blijft dan natuurlijk wel wat binnen dit pallet de meest effectieve maatregelen zijn. Gezien de sterke relatie tussen hooikoorts en het immuunsysteem is de aanpak via gezondere voeding voor veel hooikoortspatiënten goed te vertalen naar iets concreets. Het verhaal van JPM is daar een heel sterk voorbeeld van.

JPM, bij deze ben jij de winnaar van één van onze boeken! We zullen je een mail sturen over deze prijs.

Wij willen jullie ook weer bedanken voor het meedenken! Heb je zin in meer meedenkers? Je vindt op onze website weer een paar kersverse problemen. Schroom je ook vooral niet om je eigen meedenkverhaal in te sturen.

42 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
Nelleke Poorthuis
20-04-2017

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
L
Lisanne
31-05-2017
Ach hooikoorts is voor mij een teken dat de zomer er aan komt! De bloemen staan weer in bloei, alles wordt weer groen, mensen worden blij. Eigenlijk word ik zelf vooral heel blij en af en toe word ik opgewekt door een niesbui of een jeukaanval bij de ogen. Lekker op het gras liggen is voor mij niet handig (mijn allergie) maar ik doe het lekker toch! Zomer komt eraan en ik ga er van genieten!
J
Jacobus
26-05-2017
Ik bekijk dit seizoen door een inktzwarte bril, dan geniet ik er meer van. (Er hoort een tekening bij van een gezicht met een donkere zonnebril.)

Ik ben dol op de zee, maar woon daar ver vandaan. Wij (mijn vrouw en ik) hebben 3 kinderen en het verlangen naar de zee kan ik met mijn vrouw niet delen. Dus in het hooikoortsseizoen pak ik af en toe de trein (geen rijbewijs) voor een ego-dag en geniet daar dubbel van, aan zee zijn minder/geen pollen.

Vanaf februari neusspray (mometasonfuroaat) en blauwe pillen (desloratadine) 1 tot 2 x per 24 u., tai-chi oefeningen (heeeeeel simpele) zodat ik recht blijf lopen en de juiste ademhaling een gewoonte wordt/blijft, 2x per dag 2inhalaties symbicort (ik ben astmatisch en de prikkels werken een astma-aanval op). Ik ben dit jaar in februari gestart met een kuur (hooyfree) en het lijkt te helpen. Ben minder stemmig en heb heel veel minder last van mijn ogen.
In de toekomst hoop ik iemad te vinden met een winterdip. Dan werk ik in de winter extra en neem in de lente meer vrij om te chagrijnen en te schrijven/schilderen.

Tijdens mijn ‘lentestresstijd’ heb ik gek genoeg meer ideeën. De avonden zijn prettiger, dus ben ik ’s avonds productiever. Overdag moet ik toch werken en dan kan ik toch niets maken.

Sinds ik Game of thrones heb ontdekt denk ik te pas en te onpas ‘Winter is coming’.

Volgens mij komt hooikoorts steeds vaker voor, dus begrip neemt toe.

Hoop dat je iets vind dat helpt.
A
Agnes
20-05-2017
Ik heb het aan mijn ogen met de hooikoorts en een tijdje buiten lopen in lekker warm weer is geen optie voor mij. Toch ziet de wereld er een stukje beter uit met een pilletje innemen tegen de hooikoorts en zoveel mogelijk een zonnebril dragen wanneer je buiten ben.
J
JPM
20-05-2017
In Januari 2016 ben ik begonnen met afvallen. Er was een medische noodzaak vanwege een BMI van ruim 38. In 4 maanden tijd was er ruim 20 kg af, en nu na bijna 17 maanden meer dan 30 kg. Naast mijn medicijnen tegen te hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte, viel mij vorige zomer pas op dat ik mijn hooikoorts medicijnen niet had gebruikt. Niet dat iedereen 30 kg moet afvallen, maar denk ook eens na over gezonde voeding en een regelmatig eetpatroon. Ik vermoed voor mij hét medicijn tegen hooikoorts waar ik ruim 25 jaar last van heb gehad. In de zomermaanden moest ik nog ondersteuning zoeken met neus en oogdruppels naast de zwaarste tabletten.
W
Wil
20-05-2017
Hooikoorts van eind februari tot eind oktober. Laat me er niet door weer houden om buiten te zijn ben nu eenmaal een buitenmens. Dit jaar eindelijk pilletjes gevonden die van ’s morgens tot eind van de middag verlichting brengen. Woon sinds een jaar in een heel groene buurt en verleden jaar was daardoor niet zo prettig. Ben nu ook ondanks de pilletjes die helpen naar een biologische boerderij geweest en heb honing uit de buurt gekocht in de middag een flinke theelepel innemen en het gaat helemaal prima. Lijkt wel of mijn weerstand beter wordt. Voor mij mag alles op dit moment groeien en bloeien ik wordt er weer vrolijk van
M
Marianne
20-05-2017
Zelf flink last van hooikoorts al sinds ik heel klein ben, dus nu zeker zo’n 40 jaar. Positief aan hooikoorts is dat het dan tenminste mooi weer is en dat heb ik toch liever dan kou en regen. Waterproof make-up doet wonderen en ga op zoek naar de medicatie die bij jou past. Niet alles werkt bij iedereen hetzelfde. En inderdaad kun je dan ook blij zijn met een regenbuitje. Dus geen reden voor een slecht humeur!
P
Pytsje Goudswaard
20-05-2017
Door de hooikoorts geniet ik intens van de regenachtige voorjaarsdag.
P
Peter D
07-05-2017
Suggesties:
1. Organiseer een ludieke hooikoorts-fair en verkoop alleen hooi- en pollenvrije produkten, bijvoorbeeld hooi-vrije drop, pollen-vrije boter, etc.
2. Verpak wat stro en verkoop het als anti-koortshooi
3. Steek in elk neusgat een tampon en adem door je mond als je buiten bent. Bewaar de gebruikte tampons en verkoop deze als zaaigoed (in de grond stoppen)
R
Roosmarie
05-05-2017
Er ok uitzien tussen t niezen helpt. Investeer in They're real mascara van Benefits.
W
Wilma
29-04-2017
Hooikoorts is een goede reden om vooral lekker naar het strand te gaan of voor vakantie een kustlocatie te moeten kiezen. Maakt keuzes maken makkelijk!