Boek ons
Denk mee

Hangjongeren

15-02-2015

Marvin is manager van een fastfoodrestaurant en zat met de handen in het haar. Hij wist niet meer hoe hij met de hangjongeren in zijn restaurant om moest gaan. Hij vroeg naar onze en jullie suggesties om zijn probleem om te denken. Jullie reageerden in groten getalen waardoor we deze meedenker nu kunnen afsluiten.

Marvins probleem was als volgt:

We hebben veel overlast van hangjongeren die bij ons naar binnen komen zonder iets te bestellen. Vaak gooien ze rotzooi op de grond en schreeuwen ze naar gasten die wel rustig wat willen eten. Ook medewerkers worden soms verbaal lastig gevallen. Als je deze jongens vriendelijk vraagt om te vertrekken of iets te bestellen krijg je een grote mond en blijven ze zitten. Bij iets minder vriendelijk vragen worden ze zelf natuurlijk ook minder vriendelijk, zelfs tot agressief aan toe. Denk hierbij aan duwen en serieuze bedreigingen. Mijn collega's en ik voelen ons niet altijd veilig.

De politie kan ons alleen ondersteunen met het verwijderen van deze jongens uit ons restaurant, maar vaak zijn we dan al tien minuten verder. Voor ons niet fijn en voor onze gasten niet fijn. Helaas vervalt een mondeling winkelverbod op het moment dat ze naar buiten gaan, de volgende keer moet je ze dus opnieuw een verbod geven. Voor een schriftelijk verbod (ze plegen dan een misdrijf als ze toch binnen komen) hebben we de NAW-gegevens van hen nodig. Die krijgen we natuurlijk nooit.

Kern van het probleem

De bekende uitspraak ‘als je blijft doen wat je deed, blijf je krijgen wat je kreeg’  is zeker van toepassing op dit probleem. Zowel de zachte als de harde aanpak en de politie er op af sturen bleken niet te helpen om het probleem op te lossen. Volgens veel meedenkers was de kern van het probleem dat Marvin, en met hem veel andere mensen, niet begrijpen wat er in de hoofden van de hangjongeren omgaat. Het is daarom moeilijk een passende oplossing te vinden. Uit veel reacties kwam naar voren dat het belangrijk was om echt contact te maken met (één van) de hangjongeren.

Mogelijkheden

De meedenkers wisten in deze situatie heel goed het probleem te deconstrueren in feiten. Er werden vragen gesteld als: wanneer en waarom komen de hangjongeren in jouw restaurant? Wat doen ze precies in jouw restaurant? Wat vinden ze leuk om te doen? Door de juiste vragen te stellen kun je de feiten ombuigen naar mogelijkheden. Blijkbaar vinden de hangjongeren het fijn om in jouw restaurant te zijn. Wees ook blij met hun komst. Misschien kan Marvin het juist overdrijven, bijvoorbeeld door de hangjongeren een speciale prijs of eer te geven als ‘speciale gast van de dag’. Ook bedachten veel meedenkers om ze te betrekken bij een oplossing. Aangezien de hangjongeren er iedere dag zijn en dus precies in de gaten hebben wat er de hele dag rondom het restaurant gebeurt, kun je ze misschien wel een functie aanbieden als toezichthouder van het restaurant. Op deze manier neem je ze serieus en kweek je vertrouwen. Maak ze belangrijk voor jouw zaak en maak gebruik van het feit dat ze jouw restaurant goed kennen en veel tijd hebben. Hier kun je iets tegenover zetten zoals gratis eten en drinken of salaris.

Reactie Marvin

We hebben, ondanks herhaaldelijk mailen, helaas niets meer gehoord van Marvin. We weten dus ook niet hoe het nu gaat met de hangjongeren en of hij iets aan jullie omdenkers gehad heeft. Jammer. Marvin, als je dit leest: we zijn ontzettend benieuwd!

Toch wil ik iedereen weer bedanken voor het meedenken. Voor meer meedenkcasussen klik je hier. Zit je trouwens zelf met een probleem en ben je benieuwd hoe onze meedenkers daar tegenaan kijken? Mail ons dan gerust en we bekijken samen of jouw inzending geschikt is voor deze rubriek.

103 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
15-02-2015

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
Y
Yvonne
15-02-2015
Stel jezelf en het personeel aan ze voor. Zorg dat ieder elkaars naam kent. Weet wat ze leuk vinden, wat ze willen bereiken in hun leven, wat ze leuk vinden aan deze plek etc. Interesse tonen en oprechte aandacht geven. Meedenken met het op een positieve manier gebruiken van hun kwaliteiten: lef om ergens zomaar binnen te stappen, vreemden aan te spreken. Zorg dat je elkaar leert kennen dus en hoe jij hen kunt helpen en zij jou.
B
Björn
15-02-2015
Als de politie niet wil/kan, dan vrienden maken met een motorclub ;-). Baas boven baas. Zeker niet negatief gedrag gaan belonen.
I
Ilja Rex
15-02-2015
de deur weigeren zodra ze naar binnen willen; bordje consumptie verplicht
en tijdelijk een stevig persoon (vrijwilliger) in de toko; een soort strenge PA
a
angela
15-02-2015
Geef ze (een paar uit die groep) een bijbaantje als rustbewaarder/opruimer/bewaker.
M
Marc
15-02-2015
Klassieke muziek binnen en buiten
R
Remco Evers
15-02-2015
Zeg ze dat je de laatste tijd veel last hebt van hangjongeren in om het restaurant. Vraag of ze een oogje in het zeil willen houden. Als ze het restaurant "hangjongvrij" weten te houden geef je ze een frietje van de zaak (of een andere beloning). Op die manier maak je ze verantwoordelijk voor datgene dat ze voorheen zelf veroorzaakte. Ze laten zich echt niet de beloning door de neus boren en zullen dus geen overlast veroorzaken, maar er juist op toezien dat alles netjes verloopt.
r
rianne
15-02-2015
Indien mogelijk, bied ze een baan aan in het restaurant. Dit geeft verantwoordingsgevoel en hierdoor zullen ze er geen bende van maken en wellicht anderen er op aanspreken als die dit wel doen.
A
Anoniem
15-02-2015
Maak je eigen restaurant tot vaste plek van de politie. Door de politie gratis koffie aan te bieden. Komt de hangjeugd ook niet meer langs
w
waterbug
15-02-2015
Sebastian's oplossing is top. Behandel ze inderdaad alsof ze je belangrijkste klant zijn. Biedt ze je beste tafel aan, bedien ze met voorrang, weiger betaling. Maan je andere klanten om je superklant met respect te behandelen.
A
Anoniem
15-02-2015
Bied ze een baan aan, ze zullen hun eigen nest toch niet bevuilen?