Boek ons
Denk mee

Dromerige dochter

13-12-2013

Mijn dochter is net 5 jaar. Ze zit nu in groep 1 op een Jenaplanschool en gaat over naar groep 2. Er zijn echter zorgen over haar dromerigheid, ze laat zich snel afleiden en zit vaak in haar eigen wereldje.

Ze zit gerust 1,5 uur aan haar fruit of brood en ook de werkjes die gemaakt moeten worden gaan haar erg langzaam af, ze doet er vaak 3x zo lang over als de rest van de leerlingen. Bijkomend probleem is dat ze erg perfectionistisch is: alles binnen de lijntjes gekleurd en precies uitgeknipt. Plakken zonder knoeien. En daardoor duurt alles nog veel langer.

Ik vind het zelf eigenlijk het belangrijkste op deze leeftijd dat ze school leuk vind / blijft vinden. Maar ik wil niet dat ze hierdoor blijft zitten, de hersens heeft ze wel, maar de aandacht niet. Haar laten zitten lost niets op denk ik, ze zal dan juist nog minder intellectuele uitdaging krijgen om haar bij de les te houden.

Hoe kan ik haar door deze schooljaren heen loodsen zonder de focus te leggen op haar gebrek aan concentratie en het daarmee tot probleem te bestempelen?

Monique

70 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
13-12-2013

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
C
Claudette
25-03-2014
Oh zo herkenbaar!
Ik heb een zoon van 6, vorig jaar wilde hij geen taakje doen, geen interesse in schoolse zaken, alles moest in 1x goed, anders frustratie. Aankleden duurde een uur, als hij het al deed. Hij (oktoberkind) doet nu een extra kleuterjaar en wat een verschil: hij had van de een op de andere dag interesse in lezen en begon uit zichzelf te schrijven, hij maakt op maandag al zijn weektaken zodat hij de rest van de week lekker kan spelen.
Heb vertrouwen in je kind, dan komt het vanzelf goed. Geef dat mee aan je kind. Wat een juf verwacht is niet altijd waar een kind zin in heeft. Het is een kleuter, ze moeten al zo veel. Dromen is juist goed; een kind is dan ook van alles aan het verwerken.
Mijn jongste zoon is net 4 en zit soms uren voor zich uit te staren. Ik laat hem. Ook met hem komt het goed.
Denk niet in termen van stoornissen maar in mogelijkheden: iedereen is uniek, mooi toch?!
e
een dromerige maar getalenteerde vrouw van 42
20-02-2014
Je wil geen probleem te creëren door te focussen op haar gebrek aan concentratie. Het is gezien haar leeftijd ook belangrijk dat ze nog niet zoveel moet en gewoon kan worden wie ze is zonder op haar tenen te moeten lopen!

Ik was en ben ook zo'n dromer. Thuis kreeg ik daar gelukkig de ruimte voor en mijn fantasie, en mijn creativiteit werd gestimuleerd. En gelukkig lieten ze me een jaar langer kleuteren!

Vanaf de basisschool werd school een slijtageslag. Als jouw dochter ook zo'n perfectionist is en zo'n slechte concentratie houdt dan zal ze frustraties oplopen als ze op een school komt die haar straft als ze te laat komt doordat ze steeds de tijd vergeet, haar geen extra tijd voor haar werkjes geeft en geen rekening houdt met haar concentratieprobleem.

Ik wilde dat ik een school had gehad die het zo afwisselend, spannend en speels maakte dat ik minder moeite had om me te concentreren. Een school waar ik een middagdutje had mogen doen als ik weer totaal uitgeput raakte en niet passief had hoeven luisteren naar een leerkracht die me niet kon boeien.

Was er toen maar iemand geweest die zich WEL op mijn concentratieprobleem had gefocust en de wereld om mij heen rekening had laten houden met mijn trage verwerkingssnelheid en mijn fluctuerende concentratie.

Wat zou jouw dochter willen?

Oh ja, ik heb het woord ADD vanwege je stempeltje allergie proberen te vermijden dus sla dit over als je niks van ADD wil weten.

Ps 1:
Ook perfectionisme en (te) lang met iets bezig blijven kan wijzen op een concentratieprobleem! Ik vergelijk het wel eens met een PC met een te klein werkgeheugen. Die moet ook na elke inspanning 'gereboot' worden. Dat 'rebooten' ziet er voor de buitenwereld uit als dromen maar is essentieel om weer ruimte in het hoofd te maken voor nieuwe indrukken.

Ps 2:
Een niet problematische benadering van ADD:
Onder kunstenaars en schrijvers vind je veel ADD-ers. Veel ADDers zijn perfectionistisch, origineel en creatief. ADD-ers met hyperfocus ontwikkelen vaak bijzondere talenten doordat ze onafgebroken en juist zeer geconcentreerd bezig kunnen zijn met iets wat ze boeit. Enne...ze zijn op die momenten enorm MINDFULNESS (zonder er een cursus voor te hoeven volgen!).
e
Omdenken
25-02-2014
Ja, dat kan (helaas) niet in de reacties. Maar het is best te lezen zo. :) Dank je wel voor je reactie!
e
een dromerige (soms onhandige) vrouw van 42
20-02-2014
Ohhhhh!! al mijn spaties en regelomhalen zijn weg terwijl ik zooo graag een leesbare tekst wilde schrijven!


Sorry dat het zo'n onoverzichtelijke lap is geworden!!
M
Meike
28-01-2014
Verveelt ze zich niet? Ik was ook heel dromerig op de basisschool, heb van de kleuterklas helemaal niks meegekregen omdat ik altijd ergens anders was met mijn gedachten. Kon toen ook al lezen. Juf wilde me een extra jaar laten kleuteren omdat ik niet aan groep 3 toe zou zijn, deed immers niet goed mee met de groep. Maar dat kwam dus juist omdat ik snakte naar meer, wat mijn ouders gelukkig goed gezien hadden. Moet wel zeggen dat ik naast hoogbegaafdheid ook ASS heb, maar daar zou ik me pas druk over gaan maken als ze echt tegen dingen aan blijkt te lopen. ADD zou de amateurpsycholoog in mij niet meteen roepen, dan zou ze toch nooit zo veel concentratie hebben om zo netjes te knutselen?
M
Margriet
18-12-2013
Bekend probleem, zelf was ik altijd langzaam en mijn zoon precies zo. Ik vermoedde wel dat er bij die stilte veel omging in dat koppie. Rechtstreeks ernaar vragen werkte niet heel goed. Ik polste wel of hij bezig was met een probleem of een spel. Het bleek spel. Het was dus goed. Toen heb ik gewoon af en toe gezegd: "Zet je verhaal/film even op pauze. Als we klaar zijn met wat we moeten doen (aankleden, eten, etc.) dan kun je weer verder met je verhaal."
En wat betreft opdrachtjes op school e.d.: laat de juf heel duidelijk zijn of iets zo goed mogelijk moet, of zo snel mogelijk, of beetje snel beetje goed. Voor veel kindjes maakt dat niks uit, maar voor een perfectionist die goed kan denken wel!
A
Anita
18-12-2013
Je dochter is op en top mindfull. Mensen betalen heel veel geld om dat te leren, leer het haar alsjeblieft niet af. Misschien moet haar juf leren dat kinderen van 5 recht hebben op hun eigen tempo en fantasieen.
M
Merwyn
14-12-2013
Hier is wel een oplossing voor te vinden.
Zoals menig ander was ik ook een dromer. Het was niet alleen zo dat ik langzaam was met mijn werk als kind. Het was ook nog eens zo dat ik gewoon weigerde om op te letten en de stof tot mij te nemen en veel meer geïnteresseerd was in de wereld buiten het klas lokaal en de wind die door de bomen waaide. Ik zat elke les naar buiten te staren. En elke les, als de hele klas wist wat ze moesten doen, alles begrepen en iedereen begon aan de opdracht, dan werd ik pas wakker en realiseerde ik mij dat ik iets moest doen. Vaak gepaard met vervelende gevoelens.
Gelukkig zat ik op een'' vrije school''. Dat zijn antroposofische scholen waar ze extra aandacht geven aan het individu. Er word wel een standaard gegeven wat je uiteindelijk allemaal moet kunnen. Maar er word rekening gehouden met hoe elk kind ''is'' en niet wat het kind allemaal zou mankeren.
Je zou er weleens goed aan doen te kijken naar de theorieën van Rudolf Steiner en je zou eens moeten kijken naar vrije scholen in jouw omgeving en hoe ze daar te werk gaan want het is waarschijnlijk precies wat je zoekt. De ''problemen'' van je kind worden niet problematisch gezien maar wel aangepakt zonder druk op de ketel onder het motto: ''Worden wie je bent'' Dromerige kinderen zijn meestal hele sensitieve en intelligente kinderen, ze moeten alleen eerst nog iets overwinnen voordat ze zich kunnen ontplooien.
A
Algert
14-12-2013
Wat zou je willen veranderen aan iemand die uiterst geconcentreerd haar eigen gedachten kan volgen en daarnaast in het werk uiterst perfectionistisch is? Geef zo iemand de ruimte en het wordt een groot mens.
P
Pieter Bas
14-12-2013
Ga met haar in gesprek. Laat haar vertellen wat haar bezig houdt of ga samen activiteiten doen waarbij haar verhaal lost komt. Stillevwateren hebben diepe gronden.
E
Ewa
13-12-2013
Jouw dochter lijkt erg veel op mijn zoon van 4,5; de hele tijd in zijn fantasiewereld bezig. Dat heeft hij altijd al gehad. Vaak hoort hij ons niet eens. We hebben ook van alles geprobeerd om hem sneller te laten eten, bijvoorbeeld. Nu op school doet hij ook erg lang over knutselopdrachten. Dingen die hij leuk vindt gaan juist erg vlot en hij is daar erg goed in. Gek is: hij heeft ook van alles in de gaten in zijn omgeving, een beetje tegenstrijdig. Wat bij hem wel werkt is een afspraak maken: werk je door aan xxxx zonder dat we je dit steeds moeten herinneren, mag je meteen darnaa aan de slag met wat je zelf erg leuk vindt, want dan heb je daar meer tijd voor over. Op school ligt de focus helaas op zaken die in negatieve zin afwijken. Wat er in positieve zin afwijkt lijkt niet zo interessant.
R
Roos
13-12-2013
Kinderen die dromen leren zelf ontzettend veel en leren enorm goed multitasken op latere leeftijd..... Tegenwoordig een enorm belangrijke eigenschap

Ik heb ook zo'n creatieveling en hij heeft gister uit zichzelf z'n eerste voordracht van een zelf geschreven verhaal achter de rug, wilde hij zelf en de juf keek wel raar.... Aan het einde kreeg hij applaus!!!!!