Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Omge- dacht

Ongemotiveerde puber

07-08-2013

Dankzij jullie tientallen reacties kunnen we het meedenkverhaal over de ongemotiveerde puber van Sanne nu afronden. Er kwamen ontzettend veel reacties, tips en adviezen binnen, waarvoor dank! Ook bleek dit probleem veel los te maken bij onze lezers. Sommige mensen herkenden zichzelf in haar zoon, anderen hadden dezelfde problemen met hun eigen kinderen en leefden mee.

Ongemotiveerde puberNog even een korte samenvatting van het probleem dat Sanne indiende:

Onze zoon (13) zit in Havo 2. Het is een rustige, lieve jongen, maar hij heeft totaal geen drive. Met de hakken over de sloot is hij vorig jaar overgegaan naar de tweede klas. Hij belooft van alles, maar als wij hem niet steeds achter z`n kont aan zitten gebeurt er niks. Hoe moet je zo`n kind nou motiveren? Hij is verder heel lief, dus ik vind boze gesprekken dan ook vreselijk. Hij is het overal mee eens en zegt steeds wat je wilt horen, maar dan houdt het op. Soms doet hij wel even beter zijn best, maar dat zakt snel weer in. Wij weten het niet meer, hoe kunnen we dit omdenken?

We hebben Sanne gevraagd wat ze van de vele reacties vond en of ze er iets aan gehad heeft. Hieronder haar antwoord:

Ik vind het lastig om een reactie te geven omdat er zoveel verschillende antwoorden waren. Wat er bij mij wel steeds uitkwam is dat het leek alsof WIJ maar willen dat hij hoge cijfers haalt en de Havo doet. Dit is zeker niet het geval.

Wij pushen hem niet omdat WIJ iets van hem verwachtten. Het moeilijke is dat je geen hoge cijfers nodig hebt om er te komen in je leven, maar wel motivatie en doorzettingsvermogen. Dat is belangrijk en daar ontbreekt het hem juist aan. Dat is volgens ons het probleem!

Verder suggereerden een aantal mensen dat hij ADD zou kunnen hebben. Dat zou kunnen, maar in zijn geval geloof ik dat het gewoon erfelijk is. In mijn kant van de familie zit niet zoveel drive, ik denk dat hij daar mee te kampen heeft. En natuurlijk hebben we van alle tips die we kregen veel dingen al geprobeerd. Bijvoorbeeld `kijk wat hij leuk vindt`, `vind zijn passie`, `laat hem zelf kiezen wat hij wil`.

Uiteindelijk hebben we hem meer los gelaten en hem zelf laten kiezen. Hij kreeg het schooladvies om te blijven zitten in Havo 2 en dat wilde hij ook, want hij zei: `als ik een Havo diploma heb, dan kan ik meer kanten op.` Als ouders hebben we gedaan wat onze zoon wilde. Volgens de mentor kan het heel goed uitpakken omdat hij een vroege leerling is, misschien is dat extra jaar inderdaad niet verkeerd.

Nog een teken dat het wel goed komt is dat hij in de vakantie nu iets doet wat hij echt leuk vindt. Hij werkt al twee weken met een vriend van ons die een eigen bedrijfje heeft in hekken plaatsen en daar heeft hij het heel erg naar zijn zin. Volgens onze vriend doet hij goed zijn best. Dus dat is fijn om te horen en zo verdient hij ook zijn eerste eigen geld.

De reactie van Elisabeth over haar zombie-zoon vond ik heel mooi. Dat ze opnieuw ging zaaien en er later een betere oogst uit haalde, dat was ontroerend om te lezen. Dit is waarschijnlijk heel moeilijk voor haar geweest en ze verdient een dik compliment voor haar inzet.

Goed om te horen dat het waarschijnlijk toch wel goed gaat komen met deze ongemotiveerde puber. Elisabeth, bedankt voor jouw reactie. Je wint een boek van Berthold Gunster voor jouw bijdrage aan dit meedenkverhaal.

De Omdenken redactie vond net als vele lezers de reactie van Blauwoogje erg mooi. Zij vertelt dat een jaar blijven zitten uiteindelijk het beste is waar haar is overkomen. Het bleek helemaal geen probleem, maar bracht een hele rits aan nieuwe mogelijkheden. Ook haar willen we graag bedanken voor dit omdenken met een boek van Berthold Gunster. Gefeliciteerd!

Er staat inmiddels alweer een nieuw meedenkverhaal online. Deze keer een promovenda die haar onderzoek niet meer ziet zitten. We zien jullie inventieve, creatieve en inspirerende reacties graag tegemoet. Wil je zelf een nieuw probleem inbrengen? Mail ons dan via dit adres.

Sabine Sterk
07-08-2013
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!