Boek ons
Denk mee

Concertkletsers

29-11-2016

Vandaag wordt de meedenker van Ilonka afgesloten. Ilonka mailde ons een probleem dat door veel mensen werd herkend: concertkletsers, oftewel mensen die dwars door de mooie muziek heen praten. Jullie dachten met haar mee en wij hebben de meest opvallende reacties verzameld.

Ilonka omschreef haar probleem als volgt:

Ik hou ontzettend veel van muziek, ben een echte muziek fan en ik ga dan ook geregeld naar concerten. Maar de laatste tijd wordt mijn concertplezier vreselijk vergald door mensen die maar blijven praten tijdens het optreden. Er wordt hard gelachen en veel gekletst. Het lijkt steeds meer een tendens te worden om actief te socializen tijdens een live optreden zonder rekening te houden met de concertbezoeker die wel wil genieten van de muziek. Natuurlijk wordt er weleens wat gezegd, of gepraat, maar het lijkt de laatste tijd steeds erger te worden. Geroezemoes alom en regelmatig hinderlijk en storend. Akoestische nummers worden verstoord en a capella heeft hierdoor ook zn glans verloren.

Accepteren en oplossen

De algemene tip in veel van de reacties was het accepteren van de situatie. Met als kernboodschap: het gedrag van anderen kun je niet veranderen, maar jouw verwachtingen kun je wel bijstellen. Met die gedachte werd er ook gezocht naar een oplossing, want waar omdenken niet lukt, is oplossen natuurlijk ook een goed alternatief!

Rudy vertelde ons: Je kunt zelf anders gaan denken over de overlast. Realiseer je dat je niet alleen bent op de wereld. De anderen hebben ook betaald, en komen ook voor plezier. Besef dat zij het naar hun zin hebben. Richt je aandacht op het podium en geniet. Kijk hoe de anderen genieten van hun gezellige geklets en geniet nog een keer

Nanja sluit hierop aan en geeft als tip: Ik ga meestal ergens anders staan. Het lukt me steeds meer om dat zonder veel passieve agressiviteit te doen. Ik heb last, dus ik ga weg. Oordelen over wat wel en niet zou moeten heeft geen zin: dat is slechts mijn mening en niet de realiteit.

Henk-Jan ziet muziek als een vorm van communicatie. Er vindt interactie plaats en daar kun je gebruik van maken: Wees blij dat jij er onderdeel van mag zijn. Dat is het publiek immers ook, anders hadden ze geen kaartje gekocht en tijd vrij gemaakt om het concert bij te wonen. Bedank het publiek dat zij mee willen gaan in de dialoog. Voor een monoloog is de radio wellicht een beter medium.

Volgens Peter is het dan ook zo dat mensen om verschillende redenen naar een concert gaan: Voor de een betekent dit gefocust luisteren, voor de ander is dat een avondje uit met vrienden en goede (achtergrond)muziek. In beide gevallen is er interactie. Volgens mij kiezen mensen zelf voor de interactie die zij op dat moment het meest interessant vinden.

Focussen

Judith koos ervoor om te focussen op wat wél leuk is aan het concert, en daar je energie in te steken: Ga op in de vibe, muziek, wat je ziet, maak contact en geniet van alles eromheen. Ervaar, voel en dat gaat verder dan alleen maar de tekst en muziek luisteren, want dat kan ik thuis ook en is goedkoper.

Omkeren en respecteren

Er werd ook gebruik gemaakt van de strategie van het omkeren. Lars geeft als tip om alléén nog maar naar bands te gaan die keiharde teringherrie maken, zodat kletsen geen zin meer heeft. Thijs kiest voor de strategie van het respecteren. Mensen zijn overal op voorbereid behalve op uiterst serieus genomen te worden, Thijs: Stel de vraag aan de concertkletsers of de muzikanten wat zachter moeten spelen zodat zij elkaar beter kunnen verstaan. Of dit het gewenste effect oplevert is natuurlijk maar de vraag, al kun je er zelf misschien wel lol aan beleven.

Stiltecoupé

Een andere oplossing werd gegeven door het aanbieden van een speciale stilteruimte waar mensen in alle rust van de muziek kunnen genieten. Op die manier kunnen de concertkletsers hun eigen gang gaan en worden de liefhebbers niet gestoord. Yvette: Het zou ideaal zijn als er verschillende gedeeltes in de zaal zouden zijn. 1 voor de concertkletsers en 1 voor de luisteraars.

Doorzetten

Ook de doorzetstrategie werd toegepast, door te volharden in wat je wilt creëer je soms nieuwe mogelijkheden. Theo herkent zich enorm in het probleem en kwam met de tip om briefjes mee te nemen waarop je duidelijk en met passie uitlegt waarom het concert zo belangrijk voor jou is. Theo Ze zijn dan in ieder geval even stil tijdens het lezen. Een anonieme omdenker voegde er aan toe: Neem dan zoveel papieren mee dat ze tenminste even blijven lezen!

Meedenken? Meezingen!

Tenslotte kwam Astrid met het idee om iedereen mee te laten zingen, zodat je samen bezig bent met de muziek. Want wie zingt, kan niet kletsen. Astrid: Ik weet alleen niet of het concert er dan op vooruit gaat.

De reactie van Ilonka

Ilonka heeft gereageerd op jullie tips en laat het volgende weten:

Allereerst was het goed om te weten dat ik niet de enige ben die last heeft van concertkletsen. Blijkbaar zijn er meerdere mensen bekend met dit (nieuwe) fenomeen.

Ik wil iedereen bedanken voor de vele reacties met tips en adviezen. Humor is erg belangrijk in de omgang met mensen en zeker tijdens een leuke concertavond. Maar het meeste heb ik gehad aan het advies van Rudy en van Carla.

Het is namelijk onmogelijk om anderen te veranderen. Mijn eigen beleving en gevoel daarentegen kan ik wel veranderen. De concertkletsers hebben ook betaald voor een leuke avond en komen ook om plezier te hebben. Dat gegeven hield ik in mijn achterhoofd. Door mijn aandacht meer te focussen op het podium waar de muzikanten stonden in plaats van mijn irritaties ten opzichte van alle kletsers, kan ik meer genieten van de muziek.

Het ultieme omdenken dus! Er is namelijk pas sprake van een probleem als je er een probleem van maakt. Dus ik liet de concertkletsers voor wie ze waren en heb genoten van het concert van Blaudzun in Metropool afgelopen december. Een nummer werd zelfs akoestisch gespeeld en dat was prachtig. Je kon geen speld horen vallen, ook geen doosje, maar het was bijna stil in de zaal

En Carla adviseerde mij om naar een hardrockconcert gegaan en dat is goed bevallen. Bij Lemmy Lives (tribute to Motorhead) heb ik geen moment last gehad van concertkletsers, alleen van mijn oren. Dat dan weer wel...

Wij willen jullie weer bedanken voor het meedenken! Rudy en Carla, één van onze boeken is naar jullie onderweg! Heb je zin in meer meedenkers? Je vindt op onze website weer een paar kersverse problemen. Alle casussen vind je hier. Schroom je ook vooral niet om je eigen meedenkverhaal in te sturen.

P.S. In februari 2018 voerde concertzaal Paard in Den Haag de Lul-Niet-Lollie in. De lieflijkste manier om concertbezoekers de mond te snoeren.

39 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
Nelleke Poorthuis
29-11-2016

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
M
Margreet
13-05-2017
Laat ze een speciaal "doorkletsconcert" houden, en de rest niet
J
Jeanette Mennes
13-12-2016
Wat omdenkinspiratie...

Kletsen tijdens een concert...
Dat maant de muzikanten tot stilteklank,
tot zitten en luisteren naar het publiek.
Het publiek, is de ultieme muzikant.

Zeg, kunnen jullie wat harder kletsen?
Jullie links daar wat meer als bas.
Jullie rechts daar wat meer als een trompet.
Die noten op de zang mistte ik nou nog net,
nu ben ik klaar om het concert te spelen.

Kletskoppig... Iemand in het publiek die weigert te kletsen tijdens het concert...

Lekker Kletsen tijdens een concert? Laten we dan samen een dijenkletser doen, dat kletst lekker mee op het ritme van de drum.

Kletsen tijdens een concert? Een Gesamtconcertwerk in uitvoering, uitvoerig besproken, zelfs voordat het concert voorbij is.

Kletsen tijdens het concert? Zijn ze allemaal van de pers? Wat komt er morgen dan wel niet in de krant? Kun je ook allemaal opstaan om dan een mooie foto te maken voor het nieuwsartikel?
H
Heiko de Jonge
12-12-2016
Als je er goed in bent is een aardige mogelijkheid om je op een positieve manier in het gesprek te mengen. Maar de kans bestaat -ik merk dat bij mezelf altijd- dat als ik de grens eenmaal over ben om er iets van te zeggen ik ongelofelijk geïrriteerd reageer. Ik heb wel eens heel hard geroepen: 'GEZELLIG HIER HÈ?' Maar ja, daarmee zet je als snel kwaad bloed.

Wat echter ook kan: Een stapeltje kaartjes bij je dragen met een humoristische tekst als 'vervelend hè, die muzikanten die zonder respect door je verhaal heen spelen'.

Of juist heel serieus: ik heb lang uitgekeken naar dit concert en het heeft me ook aardig wat gekost. Dat geldt ws. voor veel mensen hier. Ik begrijp heel goed dat je gezellig wilt praten maar je zou ons -en de muzikanten waarschijnlijk- een groot plezier doen wanneer je daarmee wilt wachten tot na het optreden. Bij voorbaat dank!

Of dus een hele stapel met allerlei variaties op dit thema.

Zoiets?

(en dan die kaartjes als free cards mee kunnen nemen de zaal in?)
H
Heiko de Jonge
14-12-2016
Ook een idee: een kaartje met de tekst 'je verknalt mijn concert, vergoed je dan ook mijn kaartje?' (als in 'u staat op mijn plaats, wilt u dan ook mijn handicap hebben?')
C
Chris
12-12-2016
Lekker hard meezingen en je eigen feestje maken!
P
Pien
11-12-2016
Het heet 'de Hollandse ziekte' of iets dergelijks, heb ik mij door kenners in de 'business' laten vertellen. De artiesten die Nederland aandoen weten inmiddels dat het zo is, ze vinden het absoluut niet tof. Het is een probleem van de Nederlanders. Helaas. Ik kreeg er ruzie over in Tivoli Vredenburg tijdens een concert omdat ik de mensen vroeg waarom ze dan niet gewoon naar de kroeg gingen. Ik begrijp het niet en als oud artiestenproducent, zal ik het ook nooit begrijpen. Kennelijk hebben onze concertbezoekers tegenwoordig geld genoeg om veel neer te leggen voor een duur concertkaartje om er vervolgens doorheen te ouwekletsen. OMdenken? Ik zou graag willen dat die kletsers zich konden inleven in de mensen die op het podium staan en daar hun ziel en zaligheid in iets leggen dat vervolgens wordt vertrapt als een onbetekenend insect. Zo zonde, omdat het uiteindelijk tot kaalslag in onze concertzalen zal gaan leiden.
J
JJ Koole
10-12-2016
Het grote verschil tussen muzikale interactie en perfectie in audio-kwaliteit: Als je thuis op je dure, perfecte hifi-instalatie de muziek luistert, met prachtige boxen, wellicht high-res bestanden, gewoon perfect qua geluid, dan weet je dat die perfectie nooit in een een een of andere zaal behaald kan worden. De acoustiek is anders als in een perfecte studio, en dat hoor je! Maar je krijgt er iets voor terug: je hebt mensen om je heen. Dat is gezelliger, je ziet en ervaart wat hun reactie is op die prachtige muziek, kortom je maakt onderdeel uit van het geheel van muziek artiesten en toehoorders, er ontstaat iets tussen hen in. Wat met perfect geluid zonder stoorzenders nooit zou kunnen. Dan is de audio perfect maar de ambiance gemankeerd. Soms wil je dat gewoon, dan ga je in je eentje in je eigen huiskamer het perfecte beluisteren....
P
Peter
06-12-2016
Volgens mij gaan mensen om verschillende redenen naar een concert. Belangrijkste voor allemaal is om plezier te hebben. Voor de 1 betekent dit gefocust luisteren, voor de ander is dat een avondje uit met grienden en goede (achtergrond) muziek. In beide gevallen is er interactie. Bij de één interactie tussen muzikant en luisteraar en bij de ander interactie tussen bezoekers onderling. Volgens mij kiezen mensen zelf voor de interactie die zij op dat moment het meest interessant vinden. Ook een opdracht voor de muzikant dus om hiermee om te gaan. Overigens hebben grote kroegen hier een oplossing voor: op de dansvloer klinkt de muziek hard, bij de bar (die ver van de dansvloet/het podium is) geldt de muziek als achtergrond. Misschien dus achterin de zaal een kroeg setting inrichten voor de praters?
M
Marco
04-12-2016
Vanuit het publiek is reageren op 'praters' zinloos, soms werkt het, slechts binnen een straal van een meter om je heen. Het mooiste is als artiesten er wat mee doen (die zich overigens ook ergeren). Laatst zag ik de 'bluegrass boogie man' die vrijwel akoestisch speelden. Het publiek kakelde maar door het was immers voorprogramma. De zanger legde vriendelijk uit na drie nummers dat enige stilte wenselijk was of we onze mond even dicht wilde houden. Het werd daardoor even rustig, maar erg lang duurde het niet. Ik vond het wel een mooi statement. Het is een begin.
R
Rufus Von der Fuhr
04-12-2016
Laat de muziek voor je spreken ipv spreken door de muziek Kwestie van omdenken
M
Monique
03-12-2016
Binnenkort avondje omdenken in de schouwburg met een groep vriendinnen, ook maar s uitproberen in het theater; gezellig kletsen en kijken of er een een goeie omdenking van de omdenkers komt. Vervolgens toepassen in bioscoop, concert, theater etc.