Training Omdenken

Een diepgaande, inspirerende en alles veranderende kennismaking met omdenken in één bomvolle dag.

7 uur
Tot 24 personen

Eendaagse training Omdenken voor uw bedrijf of organisatie

Problemen ervaren we in de regel als lastige dingen. We willen er vanaf. Een gemiste kans! Je kan ook naar het probleem toe. Het accepteren. Een probleem bevat in nogal wat gevallen namelijk de bouwstenen om een nieuwe mogelijkheid te creëren. Precies dat leren de deelnemers in de inspirerende Training Omdenken. Zij leren de aandacht te verschuiven van oplossen van problemen, naar het omdenken van problemen. Aan de hand van hun eigen dilemma’s, vragen, irritaties, kortom ‘problemen’ leren de deelnemers de strategieën van het omdenken toe te passen op hun eigen leven. Privé en werk. Zowel met betrekking tot complexe vraagstukken, als onbenullige huis-tuin-en-keuken vraagstukken. Dankzij de training worden ‘problemen’ interessante dingen, die je uitdagen om de eigen creativiteit te ontwikkelen en nieuwe mogelijkheden te ontwikkelen.

Dankzij het hoge tempo, de inspirerende werkvormen, de voortdurende en vanzelfsprekende interactie en de afwisseling tussen doen en denken, zullen de deelnemers opgeladen huiswaarts gaan. Hoezo zou leren saai moeten zijn? De Training Omdenken is geen cursus met beamers, tafels in U-vorm en post-it’s; het is een aaneenschakeling van oefeningen die alleen, in tweetallen, in kleine of grote groepen gedaan worden, met als doel veel te ervaren en te doen.

De training bestaat uit één dag van 7 uur, inclusief pauzes. Afhankelijk van de wens van de organisatie kan de training in eigen huis gegeven worden, of op een locatie die de organisatie wenst. Het regelen van de locatie en de logistiek kunnen wij voor u verzorgen.

Zie je hieronder geen video? Klik dan hier om hem op YouTube te bekijken.

Inhoud

In korte tijd komen tijdens de dag alle aspecten van het omdenkproces aan bod. Wat is omdenken? Wat is vastdenken? Hoe kom je van probleem naar feit en van feit naar mogelijkheid? De deelnemers leren dat meebewegen, ja-en zeggen (in plaats van ja-maar) essentieel is om te kunnen omdenken. Aan de hand van eigen ingebrachte problemen worden de vier vragen van het omdenken behandeld. Om een probleem aan te pakken moet je goed kunnen benoemen wat nou eigenlijk het probleem is, wat de feiten zijn. Bovendien moet je kunnen aangeven of het probleem een erg probleem is en in hoeverre jij zelf het probleem veroorzaakt. Als die drie vragen beantwoord zijn, kan de vierde vraag worden beantwoord: is het probleem niet die bedoeling? Als laatste onderdeel van de dag worden alle technieken en strategieën van het omdenken geoefend; niet op een schoolse en theoretische, maar op een praktische manier brengen we het geleerde in de praktijk.

Werkvormen

In de training wordt gebruik gemaakt van zeer diverse werkvormen. Er is een voortdurende afwisseling in energie, leerstijl en groepsgrootte. Humor, plezier en luchtigheid worden op een natuurlijke manier afgewisseld met nadenken en reflecteren. Alhoewel sommige werkvormen afkomstig zijn uit of (sterk) verwant zijn aan het theater, de wereld van de psychologie en de creativiteit, zijn de meeste werkvormen door het omdenk-team van Berthold Gunster en 5 collega-trainers-omdenkers exclusief voor deze training ontwikkeld.

De Training Omdenken is bedoeld voor afdelingen, teams, maar ook losse individuen binnen een bedrijf of instelling die willen leren omdenken en daarbij bereid zijn hun eigen ervaringen mee te brengen, verrast te worden, op het verkeerde been gezet te worden, uit hun comfortzone gehaald te worden en plezier te hebben. De enige échte eis is dat de deelnemers de bereidheid hebben hun eigen vraagstukken, dilemma’s en problemen in te brengen. We stellen geen minimale eisen aan ervaring of opleidingsniveau. De groep bestaat uit maximaal 24 personen.

Belangrijk om te weten

 • Gemotiveerde deelnemers

  Omdenken leren kan alleen in een sfeer en omgeving waar de deelnemers zich ongedwongen en vrij kunnen voelen. Een door de baas opgelegde training zal dan ook niet of minder goed werken. Gemotiveerde deelnemers zijn een vereiste voor het welslagen van deze dag. De training biedt geen theoretische modellen, uitvoerige theorieën of tijdverslindende begripsbepalingen. Daar zijn al omdenken boeken over geschreven. Naslagwerk genoeg. De training is wat het zegt te zijn: een training.

 • Onderwijs

  We hebben ook een eendaagse incompany Training Omdenken speciaal voor het onderwijs, gericht op óf het primair onderwijs óf het voortgezet onderwijs.

 • Resultaat

  Aan het eind van deze dag hebben de deelnemers kennis gemaakt met het gedachtegoed en het proces van Omdenken. Ze weten in grote lijnen wat omdenken is, welke problemen wel en welke niet om te denken zijn, wat de vijftien stragieeën van het omdenken zijn, welke de vier cruciale vragen zijn, en hebben inzicht in de stappen probleem-feit-mogelijkheid. Vanaf hier kunnen de deelnemers aan de slag met het leren en toepassen van het omdenken in de praktijk. En dat zal vaak nog knap lastig blijken te zijn, want de werkelijkheid is weerbarstig en omdenken vraagt oefening en een ja-en levenshouding. Ja-maar zal nooit meer klinken als vroeger.

 • Materiaal

  Deelnemers ontvangen gedurende de training uniek, exclusief voor deze training door Omdenken ontwikkeld materiaal.

 • Individueel

  De Training Omdenken individueel volgen is ook mogelijk. Data, een inschrijfformulier en meer informatie over hoe de training er dan uitziet, vind je in het menu onder 'voor mijzelf'.

Boekingen en informatie

Je kunt altijd bellen of mailen met ons kantoor. We zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09:30 tot 16:30 uur via 030-2334062. Een e-mail kun je sturen naar info@omdenken.nl.

“Verfrissend”

We hebben met ons team een training omdenken gedaan omdat we de komende tijd out-of-the-box moeten gaan denken. Je merkt dat als je al een tijdje samenwerkt het steeds lastiger wordt om je denkpatronen aan te passen en anders naar dingen te kijken. De training omdenken heeft ons zeker geholpen om ons te prikkelen en eens met andere ogen naar problemen te kijken. Vooral de simpele ongedwongen manier van trainen inclusief DJ was erg verfrissend en maakte het tot een leuke dag.

ProRail

Dit vind je misschien ook interessant