Training Omdenken

Een diepgaande, inspirerende en alles veranderende kennismaking met omdenken.

3 uur of 6 uur
12 tot 24 personen

Training Omdenken voor uw bedrijf of organisatie

Problemen ervaren we in de regel als lastige dingen. We willen er vanaf. Een gemiste kans! Je kan ook naar het probleem toe. Het accepteren. Een probleem bevat in nogal wat gevallen namelijk de bouwstenen om een nieuwe mogelijkheid te creëren. Precies dat leer je in de ontregelende Training Omdenken.

Wat levert de training op?

Deelnemers leren hun aandacht te verschuiven van het oplossen van problemen, naar het omdenken van problemen. Oplossingsgericht denken klinkt al leuk, maar zoals je in de training zult merken is omdenken een totaal andere tak van sport. Aan de hand van hun eigen dilemma’s, vragen, irritaties - kortom ‘problemen’ - leren de deelnemers de stappen van het omdenken toe te passen in hun eigen leven. Privé en werk. Zowel met betrekking tot complexe vraagstukken, als lastig huis-tuin-en-keuken gedoe. Dankzij de training worden die problemen interessante dingen, die hen uitdagen hun creativiteit te ontwikkelen.

Zie je hieronder geen video? Klik dan hier om hem op YouTube te bekijken.

Hoezo zou leren saai moeten zijn?

Werkvormen

Dankzij het hoge tempo, de inspirerende werkvormen, de voortdurende interactie en de afwisseling tussen doen en denken, zullen de deelnemers opgeladen huiswaarts gaan. Hoezo zou leren saai moeten zijn? Geen beamer, tafels in U-vorm en post-it's: aan de hand van voorbeelden en casuïstiek gaan we echt aan de slag met onze eigen problemen. Zowel individueel als in groepsverband. Er is genoeg tijd voor reflecteren en nadenken.

Voor wie?

De Training Omdenken is bedoeld voor afdelingen, teams, maar ook losse individuen binnen een bedrijf of instelling die willen leren omdenken en daarbij bereid zijn hun eigen ervaringen mee te brengen, verrast te worden, op het verkeerde been gezet te worden, uit hun comfortzone gehaald te worden en plezier te hebben. De enige échte eis is dat de deelnemers de bereidheid hebben hun eigen vraagstukken, dilemma’s en problemen in te brengen. We stellen geen minimale eisen aan ervaring of opleidingsniveau. De groep bestaat uit maximaal 24 personen.

Duur en locatie

De training bestaat uit één dag van 6 uur of een halve dag van 3 uur, inclusief pauzes. De halve dag bestaat uit Afhankelijk van de wens van de organisatie kan de training in eigen huis gegeven worden of op de locatie die de organisatie wenst. Het regelen van de locatie en de logistiek kunnen wij desgewenst ook voor jullie verzorgen.

Inhoud training 6 uur

In deze training gaan we ontrafelen wat een probleem nou eigenlijk voor een ding is en wat dat te maken heeft met onze eigen verwachtingen.

Omdenken - de basis (deel 1)

Aan de hand van de Omdenkmatrix (uit het laatste boek 'Zoals verwacht loopt alles anders’ van Berthold Gunster) gaan we zien dat je een probleem op vier verschillende manieren kunt verlichten of zelfs laten verdwijnen. Soms is oplossen of loslaten de beste manier, soms kun je er niets mee en blijf je het probleem waarnemen, maar soms kun je het probleem omdenken: zou het probleem niet de bedoeling kunnen zijn?

Omdenken in communicatie (deel 2)

Tijdens de training gaan de deelnemers ook aan de slag met lastig gedrag en de communicatiestijlen van andere mensen: hoe communiceer je met die trage collega of die irritante zwager? En hoe kun je ze met de techniek van het omdenken anders benaderen zodat het allemaal veel makkelijker en leuker wordt?

Inhoud training 3 uur

Wil je liever een training van een dagdeel? Dat kan. In dat geval kies je tussen Omdenken - de basis kiest of Omdenken in communicatie. Deze trainingen duren 3 uur. Net als de training van een dag, waarin beide onderwerpen aan bod komen, zijn ze interactief, direct toepasbaar en sluiten ze aan op onze boeken en shows.

Lekker praktisch

Niets van dit alles gebeurt op een schoolse of theoretische manier, juist niet! Dat zou toch niets voor ons zijn. We doen dit op een inspirerende, gezellige en uiterst praktische manier waarop we het geleerde direct in de praktijk brengen. We hebben namelijk onze praktijk altijd bij ons: onszelf met al ons gedoe én onze mogelijkheden. Een schier onuitputtelijke bron van ellende en plezier. Jezelf tegenkomen, om jezelf kunnen lachen, relativeren, durven ontregelen, humor. Allemaal belangrijke onderdelen van de Training Omdenken. Als we al niet om onszelf kunnen lachen, tja, dan houdt het zo’n beetje op natuurlijk.

Belangrijk om te weten

 • Inhoud

  Kies je voor de halve training (3 uur)? Dan halveren we de inhoud en is aan jou de keuze of we de Omdenkmatrix óf de communicatiestijlen behandelen.

 • Gemotiveerde deelnemers

  Omdenken leren kan alleen in een sfeer en omgeving waar de deelnemers zich ongedwongen en vrij kunnen voelen. Een door de baas opgelegde training zal dan ook niet of minder goed werken. Gemotiveerde deelnemers zijn een vereiste voor het welslagen van deze dag. De training biedt geen theoretische modellen, uitvoerige theorieën of tijdverslindende begripsbepalingen. Daar zijn al omdenken boeken over geschreven. Naslagwerk genoeg. De training is wat het zegt te zijn: een training.

 • Resultaat

  Aan het eind van deze training begrijpen de deelnemers wat omdenken is en hoe je het kunt toepassen. Wat ze wel en ook vooral wat ze niet kunnen omdenken. Ze kennen de Omdenkmatrix (die ligt waarschijnlijk de komende jaren op hun bureau om er nog eens bij te pakken als - zoals verwacht - alles weer eens anders loopt). Ze begrijpen het verschil tussen omdenken en vastdenken, weten wat contrasteren doet en spiegelen hen brengt en ze hebben inzicht in de stappen probleem-feit-mogelijkheid.

 • Materiaal

  Deelnemers ontvangen gedurende de training uniek, exclusief voor deze training door Omdenken ontwikkeld materiaal.

 • Individueel

  De Training Omdenken individueel volgen is ook mogelijk. Data, een inschrijfformulier en meer informatie over hoe de training er dan uitziet, vind je in het menu bovenin, onder het kopje 'voor mijzelf'.

Boekingen en informatie

Je kunt altijd bellen of mailen met ons kantoor. We zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09:30 tot 17:00 uur via 030-2334062. Een e-mail kun je sturen naar info@omdenken.nl.