Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Zelf bepalen wat je wilt betalen

19-10-2016

Begin oktober bereikte ons een interessant bericht. Directeur Ruut te Velthuis van theater De Reggehof durfde het aan om de rollen om te draaien. Bij een optreden van de Deense a capella groep BaSix besloot hij waardebepaling achteraf te proberen: iedereen mocht gratis naar binnen en pas na het concert mochten ze zelf bepalen hoeveel ze het waard vonden. Nu het concert geweest is, zijn we heel benieuwd naar het resultaat.

Onbekend maakt onbemind

We vroegen Ruut wat hem inspireerde tot deze actie. “Ik bedacht dit plan tijdens het hardlopen. Ik wist dat het concert van de geweldige a capella groep BaSix een succes zou worden. Ze stonden op 6 oktober in een volle zaal in Hamburg en de dag daarna uitverkocht op Texel. Ik was trots dat de heren in deze korte Nederlandse Tour ook naar Goor kwamen. Maar dat ons enthousiasme helaas niet iedereen had bereikt, bleek toen we een paar dagen voor het concert naar de bezoekersaantallen keken. Onder het motto onbekend maakt onbemind wilde ik bezoekers toch overtuigen dat dit concert de moeite waard is. Ik besloot de drempel te verlagen: ik heb de gasten getrakteerd op een geweldige avond en zij mochten na afloop zelf bepalen wat het hun waard was. Een prachtige kans voor iedereen.”

Resultaat

En het werkte! De actie was een groot succes. Er kwamen uiteindelijk vier keer meer mensen naar BaSix luisteren dan dat er in eerste instantie kaarten verkocht waren en die mensen zorgden voor een hele mooie opbrengst. De reacties waren, zoals Ruut al had verwacht, heel positief: de bezoekers konden zowel het concert als de opzet zeer waarderen. Mensen die al een kaartje gekocht hadden, kregen een enveloppe met hun geld terug, maar de meesten deden hem zo weer in de doos waarin de donaties verzameld werden.

Ruut geeft wel aan dat het voor hem niet gemakkelijk was: “Ik had niet veel te verliezen, dus ik besloot het gewoon te doen. Hoewel er best wat mensen cynisch waren over dit plan. Diverse mensen zeggen nu: moet je vaker doen. Dat is soms lastig omdat je in theater vaak afspraken maakt met impresariaten. Maar ik ga het wel doen. Waardebepaling achteraf als idee bestaat al, ik heb het niet zelf bedacht. Maar ik heb het wel aangedurfd.”

Nelleke Poorthuis
19-10-2016
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden