zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Zeilboot voor zittenblijver

22-07-2022

Zittenblijven op de middelbare school. Voor veel ouders én kinderen een nachtmerrie. Maar als het dan toch gebeurt, hoe ga je er dan mee om? Straf? Bijles? Motiverende gespreksvoering? De ouders van defensiespecialist Rob de Wijk pakten het anders aan en kochten voor hem een zeilboot.

Zeilboot voor zittenblijver

Een fantastische zet

In het interview met defensiespecialist Rob de Wijk dat op 19 juni in de Volkskrant verscheen, licht hij de opmerkelijke aanpak van zijn ouders toe:

"Ik vond school niet leuk, ik paste niet in dat systeem. Ik ben naar de ulo gegaan, waar ik ben blijven zitten, en vervolgens naar de mavo, waar ik ook weer ben blijven zitten."

Journalist Nathalie Huigsloot sprak ook met zijn vriendin Dorien. Zij vertelt dat het voor een kind verschrikkelijk is als je alleen maar het gevoel krijgt dat je niets kunt, dat alles wat je doet mislukt. En dat ze denkt dat drive van Rob de Wijk voortkomt uit de drang om te laten zien dat hij wél wat kan.

"Ik denk dat daar een grote kern van waarheid in zit, dat heeft me wel gevormd. Dat ik die drive kreeg, komt ook door de reactie van mijn ouders. In plaats van me te straffen omdat ik twee keer was blijven zitten, gaven ze me een zeilboot, als aanmoedigingsprijs. Zodat ik iets kon doen waar ik wel goed in was, zeiden ze. Dat is psychologisch gezien echt een fantastische zet geweest. Ik was een jaar of 15, ben heel fanatiek gaan wedstrijdzeilen, en hoewel er daardoor veel minder tijd naar mijn schoolwerk ging, werden mijn prestaties steeds beter. Ik ging naar de havo, naar het vwo, naar de universiteit, ik ben zelfs gepromoveerd."

Bron: De Volkskrant, 19 juni 2022

Nelleke Poorthuis
22-07-2022
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden