Boek ons

Weet je wat? Ik begin gewoon een luchthaven!

07-03-2019 2 minuten leestijd

Toen we dit bericht voor het eerst lazen, dachten we dat het een grapje was. Maar we waren toch echt op de website van de NOS en niet van De Speld. Het bleek echt waar: deze aardappelteler heeft van zijn landbouwgrond een luchthaven gemaakt, zodat hij er met zijn drones kan vliegen. Prachtig!

Regelgeving

Wat was er nou precies aan de hand? Jacob van Borne uit Reusel houdt al vanaf 2010 zijn aardappelplanten vanuit de lucht in de gaten met drones. Zo krijgt hij informatie over of ze te droog of te nat zijn en of er wellicht ongewenste insecten aan zijn planten knabbelen. Maar Jacob wilde graag verder gaan dan dat en er lekker op los experimenteren. Hij runt namelijk het Praktijkcentrum voor Precisielandbouw. Dat houdt in dat hij met steun van de overheid continu werkt aan opleiden en innoveren. En dat lukt niet zonder een beetje experimenteren. Helaas liep hij daarbij tegen de regelgeving omtrent drones aan. In Nederland zijn er namelijk, terecht, restricties aan het formaat van een drone. En Jacob mocht bijvoorbeeld ook niet met meerdere drones tegelijk vliegen.

List

Maar Jacob ging niet bij de pakken neerzitten en bedacht een list. Of een creatieve oplossing. Het is maar net hoe je er naar kijkt. Waar mag je namelijk wel met grote gevaartes vliegen? Op een luchthaven! Dus heeft hij voor zijn 80 hectare een vergunning aangevraagd. Het lukte, dus we hebben er in Nederland nu Reusel Airport bij. Jacob stelde een luchtvaartmeester aan (een oud-piloot) en die geeft netjes aan alle benodigde instanties door waar en hoe hoog er die dag gevlogen word. Dat mag dankzij de luchthavenstatus nu met drones tot 150 kilo en tot een hoogte van 300 meter.

Iedereen die iets wil testen met een drone is welkom

Nieuwe mogelijkheid

Het is natuurlijk leuk voor Jacob dat hij dit voor elkaar kreeg, maar nog leuker is dat de creatieve oplossing voor dit probleem ook een nieuwe mogelijkheid opleverde. Niet alleen Jacob kan er op Reusel Airport op los testen, iedereen die wil experimenteren met een drone is welkom! Het maakt niet uit waarom, als je eens iets wil uitproberen met een drone, ben je bij in Reusel op het juiste adres. Ze hebben bos, bebouwing, open vlaktes. Voor ieder wat wils. Maar voordat je met je drone onder je arm naar Reusel rent: Jacob en zijn luchtvaartmeester zijn de baas en bepalen wie wanneer vliegt. Wel even overleggen dus.

Bedankt voor de tip Esther en Adriaan!

Bron: NOS
Bron foto: Praktijkcentrum voor Precisielandbouw

0 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
Nelleke Poorthuis
07-03-2019

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Jarig zijn is gezond. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die meer verjaardagen vieren langer leven.