Boek ons

Voetbalvader

04-05-2016

Iedereen (her-)kent ze wel, van die fanatieke voetbalvaders die het team van hun zoontje gaan coachen en dan vooral zien wat er allemaal ‘mis’ gaat. Zo’n voetbalvader was ik ook en dat beeld beviel mij allerminst. Want dat kinderen een spel spelen en daarbij fouten maken is juist goed, daar leren ze van.

F-pupillen team

Dit inzicht zorgde ervoor dat ik niet meer het team van mijn zoontje zou gaan coachen, maar wel voor de club als vrijwilliger de F-jes zou gaan trainen en begeleiden. Zo op het oog alleen maar voordelen, ook voor de club en alle betrokken ouders, want ik had zelf geen kinderen in die leeftijdscategorie op voetbal en kon er dus redelijk objectief in gaan staan. Daarmee kom ik op mijn volgende omdenkervaring: de eerste wedstrijd van een nieuw F-pupillen team.

Eerste wedstrijd

Ik woon in een klein dorp van nog geen 3000 inwoners, dus de plaatselijke voetbalvereniging kenmerkt zich als gemoedelijk, leuk voor kinderen, niet pretentieus, etc. Als gedurende een seizoen nieuwe spelertjes zich aanmelden, dan is het leuk om met die meisjes en jongens een F-team samen te stellen om ook wedstrijdjes te spelen. Die kunnen via de KNVB opgegeven worden als ‘eerstejaars F-team', zodat ze (het liefst) tegen gelijkwaardige teams uitkomen. De eerste wedstrijd voor dit F3-team was tegen een F-team van een grotere club uit een grote stad. Ook zij spelen voor het eerst competitie via de KNVB, maar hebben dan al anderhalf seizoen ervaring met onderlinge competities en wedstrijden.

Verander de regels van het spel

U begrijpt, ons team kreeg in de eerste helft al 12 doelpunten tegen en ik zag beteuterde gezichtjes voor me tijdens de rust. Hier hadden ze zich wel wat anders van voorgesteld! Wat te doen? Ik besloot de kinderen mee te nemen in een stuk accepteren. Zij snapten namelijk best dat die andere kinderen veel beter waren en dat die al veel meer wedstrijden hadden gespeeld. Was het dan een probleem dat ze deze wedstrijd verloren? Nee, helemaal niet, daar ging het eigenlijk niet om. Maar hoe kon ik ze op de juiste manier motiveren en toch plezier laten beleven aan de wedstrijd? Ik gaf de kinderen een simpele opdracht mee die ze dan zo goed mogelijk proberen uit te voeren. “Probeer zo vaak mogelijk de bal tegen te houden. Elke keer dat dit ons lukt, tel ik als een punt!” Daarmee pasten we zelf de spelregels aan en met veel enthousiasme gingen de kinderen de tweede helft voetballen. Ik stond achter onze eigen goal en elke keer als het lukte om een bal tegen te houden riep ik hardop: “Goed zo, een punt!”. Ook al verloren we het wedstrijdje uiteindelijk met 20-0, de kinderen juichten regelmatig, hadden plezier en alleen de ouders van de tegenstander keken soms wat ongemakkelijk (wat ik zelf wel weer vermakelijk vond stiekem). Als klap op de vuurpijl mochten ze ook nog allemaal een penalty nemen en deerde de uitslag de kinderen totaal niet.

Moet je altijd winnen?

Met veel plezier vertel ik dit verhaal nog aan andere pupillen- en jeugdtrainers, want wat is nou het beoogde resultaat? Dat kinderen wedstrijden moeten willen winnen? Dat hoef je helemaal niet te stimuleren, want dat willen ze zelf maar al te graag. Nee, elk team en zelfs elk kind kan zijn eigen leerdoel hebben en ik probeer juist dat onderdeel te stimuleren. En voor alle ouders; het is totaal geen ramp als uw kind een wedstrijd met ...tig-0 verliest, dat zijn ze heel snel vergeten hoor!

Foto: Ryan and Sarah Deeds

Licentie: CC BY-SA 2.0

15 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
Nelleke Poorthuis
04-05-2016

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
M
Mariëlle
10-01-2017
Mooi om te lezen dat je de kinderen op zo'n positieve manier laat spelen.
S
Stephan Hoekstra
23-05-2016
Mooi bericht. Hoewel ik graag over je aanpak wil discussieren of het veranderen van de regels wel handig is; hulde om in te zetten op spelplezier!! Zelf ben ik ook trainer van een gelijkend team, vanaf het begin van het seizoen heb ik alle wijsheden opgeschreven. Graag wil ik het resultaat met jullie delen (sorrie voor de lap tekst; OMdenken, veel leesplezier!).

Een jaar trainer zijn van vv Gorredijk F6 levert prachtige uitspraken op. Jongens van ús F6, bedankt!
vv Gorredijk F6 | 2015-2016 | QUOTES
· In de rust van de eerste wedstrijd, bij een 6-1 voorsprong: "meester, beginnen we de tweede helft weer met 0-0?"
· De trainer wordt structureel aangesproken met meester. Behalve Jesse, die zegt papa. En Wessel: papa van Jesse.
· "Heb je een bloedneus?" vroeg ik Aljer, nadat hij de bal op zijn neus kreeg: "Nee, maar wel een snotneus!"
· Nee het is geen hoekschop, maar een corner!!!
· Wil je mijn veters vastmaken?
· Eerste herfstachtige training: "meester, waarom heb je een pyjamabroek aan!?"
· Jongens, wat is dat nou voor schot, zelfs mijn beppe schiet nog harder!
· De tegenstander was op Thies zijn vinger gaan staan en dat deed héél veel pijn. "Rick, jij bent toch Thies zijn beste vriend? Geef er maar even een kusje op." De pijn was gelijk weg.
· Veters vast? Klitteband vast?
· Ruben gortdroog, nadat een van onze jongens een penalty hard binnen schoot: “moewaa, dat was niet slecht.”
· Op deze leeftijd is nog niet iedereen doordrenkt van voetbal. Jesse gaat bij Thies spelen. Thies: “Jesse, zullen we gamen?” “Wát?!” “Gamen... ehh... Fifa, FIFA!” Jesse: “ Je bedoelt vissen?”
· Wil je mijn veters vastmaken?
· Tijdens de thuiswedstrijd tegen Langweer F1: Vlak na rust scoorde Wessel de 4-0, maar kon dit zelf bijna niet geloven. In plaats van stoer te juichen, schreeuwde Wessel verontwaardigd richting de zijlijn “papa… ik heb gescoord!!!”
· Op weg naar de Heerenveense Boys zegt Jesse: "Papa, we moeten toch in het Abe Lenstra Stadion voetballen?"
· Rick kwam wat te laat voor de wedstrijd, zijn verklaring: “de baby had overgegeven op de vloer en toen moest papa het opruimen, want mama was er niet.”
· Wil je mijn veters vastmaken?
· 6 jaar en nu al een mening… Messi is beter dan Ronaldo! Ronaldo is beter dan Messi!
· Rick wilde graag scoren, omdat zijn broertje die week jarig was geweest en hij vond een goal een mooi cadeau. Rick scoorde praktisch nooit, maar die wedstrijd prompt 4 keer. Vanaf die dag gaat Rick door het leven als Hattrick-Rick.
· Na de uitwedstrijd in Heerenveen moest Elian terug gebracht worden naar het restaurant van zijn ouders, Pom Lai. Wytze vraagt hem ad rem: “Elian, daar staat afhalen, maar waar moeten we jou dan terug brengen?” Elian reageert laconiek: “dat weet ik ook niet, ik ga wel gewoon via het restaurant naar binnen.”
· Jesse had na de uitwedstrijd bij vv Heerenveen een raadsel. Rara, welk gras kun je niet plukken? Kunstgras. Hij had het geprobeerd, maar het lukte niet.
· Voor de wedstrijd tegen Irnsum had de trainer tegen Aljer gezegd dat hij vandaag zijn eerste goal ooit zou maken. En ja hoor, hij maakt hem! Thuis vertelde Aljer: “ik ben zóó blij dat ik gescoord heb, ik kan wel huilen…”
· Wil je mijn veters vastmaken?
· De eerste twee zaaltrainingen kon de trainer niet aanwezig zijn, dit was Hidde ook opgevallen. “Mem, volgens mij vindt Stephan de zaaltrainingen niet leuk, hij is nog nooit geweest.”
· Op de reservebank in de zaal: Meester mag ik er in! Trainer mag ik er in! Coach mag ik er in! Papa mag ik er in! Wanneer mag ik er in! Hoe lang nog mag ik er in! Hoezo mag ik er niet in! Voor wie mag ik er in! Als hij er uit gaat mag ik er dan in!
· Thies heeft onze yell bedacht, voor diegene wie voor de wedstrijd alleen gebulder hoorde, hier de lyrics: YELL! YELL! YELL! WIJ WINNEN WÉL!!!!!
· Hidde is het kleinste van het team en moet altijd tegen grotere jongens opboksen. Op een ochtend had hij een pet op van de Hünekop. Per direct Hidde omgedoopt tot Jappie Commando en prompt scoort hij de eerste twee wedstrijden daarop bijna en schoffelt de tegenstander van de bal.
· Wanneer gaan we nou partijtje doooeeen???!!!
· Nee, dat was geen panna, alleen maar een poortje!
· Tijdens de wedstrijdbespreking van de een na laatste competitiewedstrijd van het seizoen: “meester, wat is eigenlijk een competitie?”
· BONUS omdat deze zo mooi is, vanuit de F8:
Bram (5) moest als aanvoerder bij de scheidsrechter komen voor de toss, na de wedstrijd vertelt hij: “ik moest raden in welke hand de scheidsrechter zijn fluitje hield. Ik had het niét goed, maar ik vond het wel een héél leuk spelletje!!!”
Een seizoen lang deze wijsheden van dichtbij mee mogen maken, maakt het leven van een trainer een dankbare zaak!
T
Tjerja-Dave Knaken
13-05-2016
Hulde hiervoor. Het gaat bij kinderen in deze leeftijd niet om winnen, maar om het ontwikkelen van technische en motorische vaardigheden. Balgewenning & Balgevoel noem ik dat. Vaak zijn het de ouders/trainers/toeschouwers/volwassenen die niet met (ruim) verlies of winst om kunnen gaan. Als de kinderen hebben gedoucht, zijn ze de uitslag allang weer vergeten!
F
Francois Peeters
13-05-2016
Dit seizoen trainde ik twee U21-ploegen. Elke match speelden we met een ander elftal. We verloren vrijwel alles. Sombere gezichten. Maar ik liet iedereen met een eigen kleine opdracht voetballen. Zo leerden veel jongens toch wat bij. Ik vond de manier van voetballen veel belangrijker dan de uitslagen: die waren logisch, omdat ik met U15's en U17-jongens speelde. We kwamen elke keer in de tweede helft fysiek tekort. Niet erg, dan kan je er alleen maar van leren door tactische aanwijzingen te geven. Zo hebben we vaak toch kunnen lachen na afloop. Ik probeerde veel humor toe te passen en vond dat een nederlaag zondere dubbele cijfers prima was gezien het krachtsverschil. Positive coaching vind ik heel belangrijk in het jeugdvoetbal. Proberen positief te blijven als trainer langs de lijn, dan gaan je jongens ook veel meer voor je willen werken. :)
J
Johan veldhuis
12-05-2016
Alle goedbedoelde papa's/mama's aan de zijlijn /achterlijn , het gaat bij jeugdvoetbal om de kinderen . Doelpunten is mooi mee genomen maar het gaat om de teamspirit en het samen doen ,kunnen wij 'volwassenen' nog wat van leren
W
Wout
12-05-2016
Het probleem herken ik direct, ben zelf jaren met de jeugd bezig geweest als trainer en jeugdbestuurslid.
Het probleem is dat alle ouders denken dat ze een Johan Cruijff naar het voetbalveld brengen.
Ik heb menig vader aangesproken op hun doen en laten.
De meeste kinderen die zo'n ouder hadden vielen al snel af omdat ze daar geen zin meer in hadden.
Het voetbal bestaat voor plezier, en met een kritieke ouder valt dat plezier snel weg, en was het kind inderdaad een topper in spe maar is dat dan door de ouders teniet gedaan.
Als ik trainer was zei ik altijd "zo dat hebben jullie goed geprobeerd, volgende keer gaat het vast beter",
dan krijgt een kind geen faal angst en leert het snel bij.
Ik wens je veel succes met je team want je hebt de juiste weg gekozen.
A
Anoniem
12-05-2016
Zo moet het zijn. Kinderen moeten met plezier kunnen sporten, winnen is ondergeschikt.
Zelf loop ik vanaf de f'jes mee met mijn zoon (inmiddels c1 van een club uit net zo'n klein dorp) en ik zit soms met kromme tenen te kijken als de "wissels" nauwelijks gewisseld worden omdat die misschien niet het "topniveau" van de anderen hebben.
Bij mij kreeg iederen evenveel speeltijd, daar heb ik een horloge voor....
A
Ad Schoof
12-05-2016
Wat een briljant idee.

Bij hockey hebben ze bij de kleintjes de officiële regel dat als je meer dan drie doelpunten voor staat je alleen nog kunt scoren als je minimaal drie keer de bal hebt overgespeeld zonder dat de tegenstander de bal aanraakt. Maakt dit soort potjes ook wat gelijkwaardiger.
F
Frans Zeelen
11-05-2016
Als we zorgen dat alle kinderen een goed opgeleide docent bewegingsonderwijs/ lichamelijke opvoeding/ sport en bewegen krijgen dan krijgt iedere zoon en/of dochter met dit positief gedachtengoed te maken..! Dat zijn de vakmensen die deze gedachte les op les aan de kinderen meegeven...! Naast dd uitwerking van dit mooie voorbeeld helpen we onze kinderen daar nog veel meer mee!!
C
Carl
11-05-2016
Ik hoorde van een trainer van een team dat -tig-0 voorstond : vanaf nu enkel nog scoren met je slechte voet. De linksvoetigen met rechts en omgekeerd.