Boek ons

Vieze wc's

23-05-2014

Op basisschool de Cocon in Alkmaar waren de wc's zo smerig dat de leerlingen met pijn in hun buik in de klas zaten. Bodil (10): 'Er lagen druppels op de grond en het was nooit eens schoon. Echt smerig. Dan maar liever ophouden.' Wat directrice Karin Donkers ook deed, niets hielp. Tot ze besloot dan maar helemaal te stoppen met het schoonmaken van de toiletten.

Vieze wcEen extra schoonmaakbeurt door de conciërge tussen de middag, papieren handdoekjes afschaffen, de leerlingen erop aanspreken, niets hielp. De wc's bleven smerig en de leerlingen gaven andere klassen hiervan de schuld.

Donkers realiseerde zich dat de verantwoordelijkheid voor de toiletten bij de leerlingen moest komen te liggen, anders zou er nooit iets veranderen. Dus besloot ze dat de schoonmaakster de wc's niet langer zou poetsen. Iedere klas kreeg twee toiletten toegewezen; eentje voor de jongen en eentje voor je meisjes. Niet alleen kregen de leerlingen de verantwoordelijkheid voor het schoonhouden van deze wc's, ze mochten er ook mee doen wat ze zelf wilden.

Dus hangen de wc's vol met posters. Posters met dieren erop, maar bij de jongens hangen natuurlijk ook mooie meiden aan de muur. Bij de meisjes zien we foto's van boybands zoals Mainstreet en B-Brave. En het allerbelangrijkste: ze zijn schoon en netjes. Het simpele maar doeltreffende plan van Donkers bleek een schot in de roos.

Bron: AD - 4 april 2014

Bron foto en oorspronkelijke verhaal: hetkind.org

In het AD stond overigens ook een reactie van het RIVD. Ze vinden het slim bedacht, maar merken wel op dat posters aan de muren niet heel hygiënisch zijn. Over vastdenken gesproken...

28 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
23-05-2014

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
j
jip
14-03-2017
politie naast de wc werkt heel goed [met wapen]
M
Monique
25-08-2016
Wat een super plan van deze directrice. Dat is nou inventief zijn en je in de ander verplaatsen.Wel vind ik het te gek voor worden dat , ook zoveel volwassenen ( en dan vooral vrouwen ) toiletten zo vies kunnen achter laten.
S
Silvester
11-11-2014
Cool! Zou dit in een winkel ook werken???
k
kees
14-10-2014
In mijn diensttijd werd er op de deuren van de toiletten geschreven. Elke dag poetsen hielp niet. Totdat de mededeling kwam dat elke deur die beschreven zou worden, zou worden verwijderd. Van de vijf deuren op een rij bleef alleen de laatste onbeschreven. Alle andere deuren werden verwijderd en er stond altijd een rij voor het ene toilet met de deur. Binnen een maand was het gedaan met de graffity. Echter, elke twee maanden kwam er een nieuwe lichting dus moest deze aanpak wegens succes telkens worden herhaald.
A
Anoniem
02-09-2014
Belachelijk dat ze de wc zelf schoonmaken. .!!
O
Omdenken: rechte fietsband maakt een band verwisselen supersimpel » hetkanWel.nl
28-05-2014
… omdenkcasussen Vieze wc’s geen probleem Stoere vader weet raad met ADHD-er Omdenken: werkeloze begint bedrijf als professioneel …
k
kenneth
27-05-2014
en zo valt er altijd wel wat te 'zeiken'. als de RIVD het allemaal zo goed weet, laat ze er dan lekker naar handelen. Geen oplossing? Mond dichthouden en initiatieven van anderen toejuichen en er lering uit trekken, dat zouden ze moeten doen. Misschien zou een abonnement op Omdenken wat voor ze kunnen zijn......
w
wil van drimmelen
27-05-2014
Kunnen ze de posters niet lamineren? Maat te groot misschien maar het moet kunnen. Zelf schoon houden is echt geen probleem
W
Wessel
27-05-2014
Kritische noot: Waarom hangen er posters van "mooie meiden" bij de heren. Uit eigen ervaring weet ik dat dit, zelfs op die leeftijd, stigmatiserend werkt. Je creeërt het gevoel van "er niet bij horen" en "anders zijn" als die posters niet bij je passen. Stop met de hokjesgeest. Dat maakt gelukkiger.
W
Meike
03-06-2014
Waarom uberhaubt een toilet voor jongens en voor meisjes? Je ziet toch niks van elkaar als de deur op slot zit? Waarom niet 1 of 2 unisex toiletten per klas waarvoor iedere leerling posters mag meenemen. Dus van mooie meiden tot boybands tot dierenfoto's, voor ieder wat wils enniemand die ziet naar welke poster je aan het kijken bent.
h
herkenbare moeder
27-05-2014
Lamineren, probleem opgelost.
Idee voor meer scholen,mijn dochter ( leerling MBO ) komt óók iedere dag thuis met buikpijn.........