Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Van bosbrand naar whisky

28-11-2016

Woekerende bosbranden die je brouwerij in ontzettend slechte staat achterlaten. Klinkt als een catastrofe, toch? Hoofdbrouwer van de Canadese Wood Buffalo Brewing Company Spike Baker zag het inderdaad somber in. Honderden liters bier bleken weggegooid te moeten worden toen hij na de brand terugkeerde naar zijn brouwerij.

Rokerige mout

Op een gegeven moment herinnerde hij zich dat hij een pallet mout buiten had laten staan. Deze mout bleek, na een maand op een nasmeulend pallet, de bijzonder rokerige geur en smaak van de bosbrand opgenomen te hebben. Spike liet het testen in een laboratorium en het bleek veilig voor consumptie.

Een prachtige mogelijkheid om deze mout te gebruiken voor speciale bosbrand-whisky: The Beast. Spike vertelt trots:

Dit heeft veel betekenis, omdat iedereen in de gemeenschap door de bosbrand is beïnvloed en veranderd. Dat kunnen we nu vangen in een whisky.

Goed doel

Het distilleren van de whisky kost tijd: over ongeveer 5 jaar zullen de flessen met The Beast gevuld kunnen worden. De opbrengst van de speciale whisky zal gaan naar goede doelen. De eerste tien (lege) flessen brachten op een veiling al ongeveer € 28.000,- op voor de stichting Friends of Fort McMurray Firefighters Association.

De bosbranden blijven natuurlijk verschrikkelijk en hebben voor veel narigheid gezorgd. Toch is het mooi om te zien dat Spike het probleem om kon denken: hij zag de feiten die zorgden voor een nieuwe mogelijkheid, eentje die er zonder het probleem nooit was geweest.

Bedankt voor de tip, @MRVosJ!

Bronnen: AD, Metro, The Guardian, Whiskeycast

Bron foto: Wood Buffalo Brewing Company

Sabine Sterk
28-11-2016
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden