Boek ons

Van alcohol naar alcohol

01-04-2020 1 minuut leestijd

Het is knap als je het als ondernemer tijdens deze crisis voor elkaar krijgt om niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar er wat van weet te maken. Kijkt naar wat er nog wel kan in tijden van corona. Gelukkig zien we hier heel veel voorbeelden van voorbij komen. En nog mooier: er zijn ook ondernemers die het roer helemaal omgooien en inzien dat ze met wat zij kunnen en hebben, de medische wereld een handje kunnen helpen.

Ontsmettingsalcohol

Neem nou stokerij Rubbens uit het Vlaamse Wichelen. Normaal gesproken stoken ze daar jenever, maar ze zijn nu overgeschakeld op ontsmettingsalcohol. Een neut is lekker, maar ontsmettingsalcohol is op dit moment veel harder nodig. Toen Hendrik Beck van de stokerij hoorde dat er een tekort dreigde, twijfelde hij geen moment. Hij deed de broodnodige aanvragen voor de vergunningen die hij nodig heeft en dankzij een spoedprocedure kon hij een paar dagen later beginnen met stoken. Ze kunnen voor zorgorganisaties in heel België nu tot 30.000 liter ontsmettingsalcohol per week produceren.

Oud bier hergebruiken

Deze Vlaamse stokerij is zeker niet de enige die omdenkt en tijdelijk even een andere soort alcohol gaat produceren. In Amerika maakt stokerij Anheuser-Busch inmiddels ontsmettende handgel. En in Nederland schiet Bavaria te hulp. Binnen drie dagen wisten zij de productielijn van desinfectiemiddelen op te zetten. Veel gesloten horeca zitten met een overschot aan Bavaria bier in hun tanks, want dat bier blijft maar vier tot zes weken goed. Bavaria zag een kans om zowel de zorg te helpen, als het bier op een duurzame manier her te gebruiken. Ze halen de (half)volle biertanks op bij de gesloten horeca en die krijgen hiervoor geld terug. Van het bier in die tanks maken ze desinfecterende spray. De spray verspreiden ze vervolgens kosteloos onder ziekenhuizen, huisartspraktijken en verzorgingshuizen, zowel in Nederland als in het buitenland.

Prachtig om te zien dat er zoveel bedrijven en ondernemers mogelijkheden zien om de medische sector bij te staan en op die manier bij te dragen aan het onder controle krijgen van het coronavirus. Ben je ook ergens een mooi voorbeeld tegengekomen? We horen graag van je via één van onze social media kanalen of via contact@omdenken.nl

Bronnen

Eos Wetenschap
Stijn Swinkels
Omroep Brabant

Bedankt voor de tips B. en Edith!

Nelleke Poorthuis
01-04-2020
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden

De persoon die zegt dat het niet kan, moet de persoon die het aan het doen is niet voor de voeten lopen.