Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Vakantiebus met nieuwe bestemming

21-05-2021 2 min leestijd

Pouw Vervoer uit Vianen rijdt al jaren met ruim honderd touringcars door binnen- en buitenland naar de zon en de sneeuw. Dat kwam in één klap stil te liggen door de coronacrisis. Beer op de weg! Wat nu..?

Grote schoonmaak

“De eerste weken maak je je bussen schoon. Je denkt: het loopt zo’n vaart niet”, zegt Johan Pouw. Maar snel daarna beseften ze dat het menens was. “We móesten afschalen om te overleven. Je moet dan hele intense gesprekken voeren. Met mensen van wie je weet dat ze voor hun hypotheek van het bedrijf afhankelijk zijn. Dat doet vreselijk zeer."

Nieuwe bestemmingen

Pouw wilde er alles aan doen om zoveel mogelijk werknemers te behouden. Dus: waar konden de bussen nog meer voor worden ingezet? Er bleken verrassend veel alternatieve bestemmingen te zijn. Zo werden de bussen bijvoorbeeld omgebouwd tot mobiele testlocatie van de GGD. Daarmee kunnen mensen dichter bij huis getest worden op corona en kunnen de bussen op specifieke plekken worden ingezet waar een corona-uitbraak is geweest.

Mobiel kantoor en medicijntransport

Ook werden de touringcars ingezet als mobiel kantoor en als jurybus bij evenementen. De bussen blijken ook ideaal voor vervoer dat normaal met kleine busjes gebeurt: “we rijden schoonmakers naar vakantieparken, wegwerkers en seizoensarbeiders naar projecten”, zegt Pouw. Perfect op 1,5 meter afstand.

Daarnaast keek Pouw naar alternatieve werkzaamheden voor de chauffeurs. "De één rijdt nu op een heftruck, de ander haalt schadeauto’s op, brengt medicijnen rond of maaltijden voor thuisuiteten.nl – een blijvertjes die zijn ontstaan dankzij corona. Ander werk, maar ze blijven wel in de running en betrokken.’’

Extra chauffeurs

Het gaat nu zelfs zó goed bij Pouw, dat ze op zoek zijn naar extra chauffeurs. “Dat klinkt gek als je vaste chauffeurs nog elders rijden, maar we willen er klaar voor zijn als straks de evenementen weer doorgaan en alles weer los gaat.”

Trots

De mannen van Pouw Vervoer zijn terecht trots: “Toen onze ‘zeilboot’ op zee stil kwam te liggen, zijn we gaan roeien in plaats dat we op de wind zijn blijven wachten. Het is nooit verkeerd om op een andere manier naar je werk te kijken. Het dwingt je tot omdenken. We zijn trots hoe dat is gelukt.''

Beer op de weg? Give him a hug!

Bron: AD.nl

Diede Wieman
21-05-2021
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden