Boek ons

Uit eten om te vergeten

21-09-2017

Ook wij zijn het vandaag niet vergeten: Wereld Alzheimer Dag! Een paar weken geleden hebben we een artikel geplaatst over een restaurant in Tokio met in de bediening alleen maar mensen met Alzheimer. Gasten kregen zeer waarschijnlijk niet wat ze besteld hadden en dat was precies de bedoeling.

Restaurant in Tokio met dementerende bediening

Restaurant in Tokio met dementerende bediening

Initiatieven

Na het plaatsen van dit artikel hebben we heel veel positieve reacties gekregen. Veel mensen lieten ons weten dat ze, geïnspireerd door ons artikel, zelf soortgelijke initiatieven gestart zijn. Anita Schimmel van de King Arthur Groep, een thuiszorgorganisatie voor mensen met dementie, mailde ons dat het artikel haar inspireerde om met restauranteigenaren in gesprek te gaan. En met succes.

Leuk toch als je verrast wordt met een totaal ander gerecht.
Jarcine Spaander

Vergeten groenten

Zo opende Eetcafé Ieske in Hilversum in samenwerking met King Arthur Groep op zowel 14 augustus als 18 september haar deuren voor dementerenden en hun familie. 

Op het menu stonden vergeten groenten en een deel van de bediening was, net als in Tokio, dementerend. Om ze toch een beetje te helpen, werden er papieren placemats van het menu neergelegd waaruit gasten hun bestelling konden scheuren en meegeven aan de bediening. Dat is echter geen garantie dat je krijgt wat je besteld hebt. Mede-initiatiefnemer Jarcine Spaander: ‘‘Deze avonden zijn bedoeld om het gesprek over dementie op gang te krijgen en om te laten zien dat deze mensen nog een rol van betekenis kunnen spelen in onze samenleving. Leuk toch als je verrast wordt met een totaal ander gerecht.’’

Nog meer vergeten groenten

Maar niet alleen in Eetcafé Ieske stonden de vergeten groenten op het menu. Ook restaurant De Soester Duinen in Soest organiseerde op woensdag 20 september een diner waarbij een deel van de opbrengst maar Alzheimer Nederland ging. Daarnaast wordt er door het restaurant deze week €2,50 per dinerend persoon gedoneerd.
De opbrengst hiervan gaat naar het jaaruitje van zorggroep King Arthur in Soest, waaraan mensen met dementie en hun mantelzorgers samen deel kunnen nemen.

Nog een leuk initiatief is de samenwerking tussen Zorggroep Charim, King Arthur Group Veenendaal, Stichting Quarijn en andere zorgorganisaties in Veenendaal. Zij sloegen de handen in één en organiseerden twee avonden in het kader van Wereld Alzheimer Dag in Grand Café De Markt in Veenendaal. De eerste avond stond speciaal in het teken voor mensen met dementie, hun naasten en familieleden. Op de tweede avond was er een benefiet-diner waar iedereen kon aanschuiven. Een deel van de opbrengst gaat naar Alzheimer Nederland.

Dit is waar we het voor doen

Dit vinden we het allermooist: Als onze artikelen mensen tot actie inspireren. Sommige goede ideeën zijn heel simpel, het enige wat je moet doen is ze uitvoeren. Dus dank je wel Anita, voor jouw inzet en het realiseren van deze geweldige initiatieven. En aan iedereen die denkt: goh, goed idee zo’n restaurant waar vergeten centraal staat. Ga het doen!


Bron: De Gooi- en Eemlander
Bron foto: Yahoo News

0 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
Anne Diederik
21-09-2017

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.