Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Typhoon gaat politie trainen

01-06-2016
Typhoon Kleiner 1

Afgelopen maandag plaatste rapper Typhoon een bericht op Instagram. Hij werd in Zwolle door de politie aangehouden omdat "zijn auto niet matcht met zijn profiel". Waarmee eigenlijk wordt gezegd dat het verdacht is dat een donkere man in zo'n dure auto rijdt. Het was voor Typhoon niet de eerste keer dat hij te maken kreeg met etnische profilering en daarom besloot hij zijn ervaring op internet te delen.

Een error in onze samenleving

Hij schreef: "Ik kies ervoor dit nu te delen omdat dit niet een op zichzelf staand iets is. Het is niet alleen de politie, dit is een dikke error in de NL'se samenleving. Eerste stap naar verandering is toegeven dat racisme/discriminatie/onderscheid nog steeds onderdeel van onze cultuur is. We zijn er nog lang niet!" Zijn bericht bleef niet onopgemerkt en vooral op social media werd er druk over gediscussieerd. Het duurde niet lang voor de politie openbaar haar excuses aanbood voor de onterechte aanhouding. In dat bericht geeft de politie al aan dat ze graag willen leren van dit incident.

Importeren

Omdat de gemoederen zo hoop opliepen, werd minister van der Steur van Veiligheid en Politie tijdens het Vragenuur in de Tweede Kamer om opheldering gevraagd. Daar paste de minister een sterk staaltje importeren toe en vertelde dat hij Typhoon zou gaan vragen om hem te helpen met het actieplan om etnische profilering in de toekomst te voorkomen. Van der Steur stelde voor dat Typhoon aan agenten in een training gaat vertellen hoe het is om ten onrechte aangehouden te worden vanwege je huidskleur en hoe schadelijk dat kan zijn. Gistermiddag liet Typhoon weten, wederom via Instagram, dat hij op de uitnodiging van de minister in zal gaan, "mits dat op structurele wijze gaat gebeuren en niet als snelle pleister zal dienen voor een dieper liggend probleem in NL". Een mooi voorbeeld van het tot bondgenoot maken van iemand met wie je een conflict hebt.

Bedankt voor de tip Richard!

Bron: Telegraaf

Foto: Serge Lichtenberg

Licentie: CC BY-SA 4.0

Nelleke Poorthuis
01-06-2016
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden