Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

The Ransom of Red Chief

07-08-2013

Met de strategie van het rolverwisselen heb je een middel in handen om de last die anderen voor jou veroorzaken terug te leggen. Een humoristische en tegelijkertijd uiterst spannende illustratie van dit principe van ‘de last terugleggen’ is het korte verhaal van O. Henry uit 1910, The Ransom of Red Chief.

Twee criminelen, Bill Driscoll en Sam Howard, kidnappen de zoon van de steenrijke Ebenezer Dorset en eisen 2.000 dollar losgeld. De zoon blijkt echter een irritant kind te zijn, dat het idee heeft met de twee ontvoerders op een soort vakantietochtje te zijn.

Uit bewondering voor de indianen noemt de jongen zichzelf Red Chief. Hij dwingt de ontvoerders tot paardje rijden, indiaantje spelen, etcetera. Uit angst hun buit kwijt te raken stemmen ze daar omstebeurt en met veel tegenzin in toe. Is de vader inderussen ongerust? Niet echt. Waarom? Omdat hij er op vertrouwt dat de boeven binnen de korste keren zijn zoon desnoods met geld toe terug zullen willen brengen.

Wat is dan ook zijn reactie op de eis losgeld te betalen? Niks. Hij reageert niet eens! De ontvoerder verlagen daarna het losgeld naar 1.500 en uiteindelijk zelfs tot 250 dollar. Uiteindelijk gaat de vader – met gespeelde tegenzin – met dit laatste bedrag accoord en brengen de twee ontvoerders Red Chief terug naar huis.

Op het moment dat ze hem willen afleveren bij zijn vader, smeekt Red Chief de ontvoerders echter of hij toch weer alsjeblieft met ze mee mag. Zo leuk had hij het gevonden. Op dat moment draaien de rollen definitief om. De ontvoerders vluchten er vandoor om maar zo snel mogelijk verlost te zijn van de zorg voor Red Chief en vergeten zelfs de 250 dollar mee te nemen.

Berthold Gunster

Ik ben oké, jij bent een sukkel, pag. 188

07-08-2013
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!