Boek ons

Alle tentamenvragen openbaar

14-10-2016

Hogescholen worstelen al heel lang met tentamenfraude. Leerlingen spieken, maar de toetsen werden ook regelmatig gestolen. Uiteraard is er door de hogescholen en docenten van alles geprobeerd om de vragen van de tentamens angstvallig geheim te houden, maar slimme studenten vonden altijd wel een manier. Gisteren werd bekend dat vijf hogescholen besloten hebben om het helemaal anders aan te pakken: zij maken juist álle tentamenvragen openbaar.

Duizenden tentamenvragen

Op de Haagse Hogeschool, Hogeschool Saxion en de Hogescholen van Utrecht, Rotterdam en Amsterdam is deze nieuwe manier van toetsen nu (deels) ingevoerd bij de opleidingen Bedrijfseconomie en Bedrijfsadministratie. Alle tentamenvragen staan online in een database. Het zijn er letterlijk duizenden, waarvan de studenten maar een kleine selectie hoeven te beantwoorden op het tentamen. Het is bijna onmogelijk om alle vragen en antwoorden uit je hoofd te leren. Lukt het een student wel, dan is er nog niets aan de hand. Zoals initiatiefnemer en directeur van de onderwijsacademie Bart Velt zegt: 'Op het moment dat je 10.000 vragen hebt over een onderwerp en een student heeft ze allemaal uit z'n hoofd geleerd, dan is ons doel bereikt: wat hij moet kennen, dat kent hij.'

Extra voordelen

Dit nieuwe systeem heeft naast het tegengaan van fraude nog veel meer voordelen. De vragen worden bedacht door docenten van alle deelnemende hogescholen samen. De docenten controleren elkaars vragen, wat de kwaliteit ten goede komt. En samen kun je er uiteraard veel meer genereren.

Daarnaast wordt de database met vragen ook gebruikt door studenten om te oefenen voor een tentamen. Sommige scholen gebruiken dit systeem eigenlijk alleen hiervoor, een prettig extra voordeel naast het tegengaan van fraude. Bij hogeschool Saxion kunnen de studenten tot nu toe alleen oefenen met de database en de studenten die daarvan gebruik maken, halen betere cijfers dan anderen.

Bedankt voor de tip Sandra Sluijter!

Bron: RTL Nieuws

Foto: Greg Myers

Licentie: CC BY-NC-SA 2.0

7 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
Nelleke Poorthuis
14-10-2016

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
E
Erik
05-01-2017
Als je voor 10000 vragen de antwoorden uit je hoofd geleerd hebt, dan lijkt het me sterk dat de hogeschool hun doel bereikt heeft en je de stof dan kent. Kan me voorstellen dat het vak economie ook heel wat rekenopgaven bevat... Als je de antwoorden uit je hoofd leert, dan hoef je dus de stof niet te begrijpen en ben je dus niet in staat om na het tentamen te functioneren in een bedrijf
K
Kevin Jaartsveld
19-11-2016
Helemaal voor dit idee! Examencommissies zijn ongelofelijk moeilijk hierover maar "at the end" wat is het punt
H
Hans van de Wetering
25-10-2016
Hiermee stopt het leren! Net als vinklijstjes. De drang om iets te begrijpen, streven naar transfer, je verdiepen etc, heel dat proces wordt gestopt. Scholen die blij zijn dat studenten alle vragen kennen! Niet nieuw dit idee.
K
Kristien Lippens
18-10-2016
En wat dan als de student na het examen vaststelt dat ze een vraag gekregen heeft die niet opgenomen is in de database....en als deze student een onvoldoende behaalt, dit gebruikt als reden van niet slagen tijdens een intern beroep of voor Raad van Examenbetwistingen..... Ook goede afspraken maken op papier (ECTS-fiche) is belangrijk!
O
Olga van Diem
18-10-2016
Transparantie die leidt tot betere resultaten...Geweldig!
S
Saskia
17-10-2016
Eindelijk, als er dan studenten alle vragen met antwoorden kennen, is het doel bereikt (dan weten ze alles). Fantastisch plan!
W
Wouter Weber
15-10-2016
Dit past in de tijd van Kennis Economie! Gek dat niemand dit eerder omdacht heeft...