Boek ons

Stoere vader

07-08-2013

Een vader wordt gevraagd om mee te helpen met een activiteit in de klas van zijn vijfjarige dochter. De juf organiseert een boswandeling. Voorafgaand aan de wandeling wijst ze de vader op één van de leerlingen die hij onder zijn hoede heeft.

Ze zegt: `Dat is Johan. Johan heeft ADHD. Pas op, hij loopt weg in het bos. Dit weekend waren zijn ouders hem ook weer twee uur kwijt. Let alsjeblieft goed op hem, want je kunt hem niet vertrouwen.`

De vader besluit de situatie anders te bekijken. Hij zet het jochie op de achterbank van zijn auto, klapt de spiegel om en kijkt hem in de ogen. `Johan, ik heb een probleem. We gaan zo naar het bos. Je zult denken dat ik er als papa stoer uitzie, maar ik kan je vertellen dat ik het doodeng vind in het bos. Zou jij een beetje op me willen letten zo meteen?` In het bos grijpt Johan de hand van de vader. De hele wandeling wijkt hij niet van zijn zijde, apetrots als hij is dat hij voor die stoere papa mag zorgen.

Bron: Handboek positieve groepsvorming

Maya Bakker-de Jong en Ivo Mijland

Uitgeverij Quirijn.

Bedankt voor de tip Chris!

58 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
07-08-2013

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
A
Anoniem
08-04-2015
ADHD bestaat niet. Verzonnen en toegegeven door de "ontdekker" ervan op zijn sterfbed. De natuurlijke energie van een kind.. wat een volwassenen niet heeft door heel veel redenen.
O
Omdenken: op kamers in een bejaardentehuis - hetkanWel.nl
11-12-2014
… omdenkcasussen Autistisch jongetje maakt huiswerk te goed Stoere vader weet raad met ADHD-er Meisje van dove ouders steelt de …
h
hein van der meijs/energetisch therapeut
30-10-2014
Adhd is een verzonnen ziekte, de meeste van deze kinderen zijn hooggevoelig. Ze krijgen zoveel prikkels binnen waar ze niet mee overweg kunnen, waardoor ze erg druk worden.
O
Omdenken: werkeloze bedenkt alternatief voor wachten in de rij - hetkanWel.nl
28-10-2014
… omdenkcasussen Autistisch jongetje maakt huiswerk te goed Stoere vader weet raad met ADHD-er Meisje van dove ouders steelt de …
H
Handje de panda
20-10-2014
Koekjes zijn lekker
C
Coen
10-10-2014
Duef een kind verantwoordelijkheid te geven
P
Petra
29-09-2014
Hoe simpel kan t zijn! En daar moeten die kinderen dan medicatie voor slikken! Slimme vader!!
H
Hanna
15-09-2014
Tegenwoordig heten de drukke chaootjes uit vroegere gezinnen " ADHD" kinderen. Prima, dat dit een naam en een behandeling heeft. Ik liet mijn zoon vroeger heel veel buiten spelen, maar wij hadden dan ook veel ruimte om huis heen. Op die manier kon hij zijn lichamelijke energie kwijt. Zijn emotionele ontlading vond hij in zijn passie: schilderen en tekenen. Verder gaven wij hem 1 opdracht tegelijk en boden de ouderwetse RRR rust, reinheid en regelmaat.
Hij heeft het gered zonder medicijnen. Zit nog vol met ideeën , en is een spring in' t veld. Maar als hij nu een kleuter zou zijn , vraag ik mij af hoe het dan gegaan zou zijn, met zo veel prikkels van tv,computergames, smartphones, wisselingen...als niet ADHD- er zou je er al overprikkeld van raken.
Iets meer rust en vaker: " pas op de plaats" zou voor iedereen goed zijn. Papa en mama met een full time baan, tussendoor kinderen zien groot te brengen tot verantwoordelijke &fatsoenlijke mensen. Stress op het werk, een overvolle ( kinderen) agenda, een full time taxichauffeur en secretaresse job om alles in goede banen te leiden.. Wasvrouw, kok, pedagoog, en o, ja je hebt ook nog een partner...en help! Op het werk wordt ook aan je getrokken en o, hè, de oppas Is ziek. Kinderen pikken alle stress haarfijn op. Ik weet zeker, dat een stap terug,het even stilstaan voor iedereen goed zou zijn. Wie durft???
m
maureen
04-09-2014
Wat een slimme pappa
P
Petra
30-08-2014
En als mensen zich beter verdiepten in dingen zouden ze minder onzin verkopen Bert en Cisca. ADHD is met een scan aan te tonen. Bij gewone mensen is de ene hersenhelft groter dan de ander, bij ADHD mensen is dit gelijk. Tengevolge hiervan kunnen mensen met ADHD zich minder goed concentreren en missen ze een bepaalde rem waardoor ze impulsief zijn en soms last hebben van bewegings onrust. Dit is dus niet iets wat maar een naampje voor druk gedrag is.