zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Speciale aanwinst voor de politie: mensen met autisme

05-09-2017 2 minuten leestijd

Één van de taken van politie-eenheid Den Haag is het urenlang kijken naar camerabeelden om verdachte personen op te sporen. Een taak die voor veel mensen bijna onmogelijk zou zijn: je urenlang concentreren en geen detail missen. We schreven al eerder over organisaties die op zoek waren naar mensen met juist die speciale talenten. Deze vonden ze in mensen met autisme. In die gevallen ging het bijvoorbeeld over bedrijven die zeer precieze autowasserssoftware-ingenieurs of software-testers zochten. Meestal mensen met een voorkeur voor herhaling in hun werk. 

Politie camera
Bij een onderzoek wordt er nagedacht hoe ze ons in kunnen zetten. Ik vind het bijzonder dat ik een bijdrage lever aan het opsporen van criminelen.
Richard, camerabeeldspecialist met autisme

Urenlang kijken

Deze keer werden we onder andere door de wijkagent van Kapelle getipt over een project van de politie-eenheid Den Haag. Zij hebben er sinds maart een nieuw team bij: camerabeeldspecialisten. Vier specialisten kijken iedere dag urenlang naar beelden van bewakingscamera's. Omdat deze mensen autisme hebben, kunnen ze zich ontzettend goed concentreren en hebben ze een geweldig oog voor detail. Hierdoor hebben ze al veel bij kunnen dragen bij het opsporen van verdachte personen en bewijs gevonden.

Kwaliteiten

Recherchekundige Jory de Groot kwam op het idee om de unieke kwaliteiten van mensen met autisme te gebruiken bij politiewerk. "Iemand vertelde me dat mensen met autisme in het buitenland worden ingezet om camerabeelden te bekijken. Bij ons op de afdeling moesten nog 1700 uur aan beelden bekeken worden. Ik zag potentie." Via detacheringsbureau AutiTalent, dat zich helemaal richt op passend werk vinden voor mensen met autisme, werden vier specialisten geselecteerd. Op het politiebureau creëerden ze prikkelvrije werkplekken zodat deze medewerkers hun werk zo goed mogelijk kunnen doen. Dus geen radio of flexplek. Daardoor is Richard in staat om urenlang met dezelfde focus zijn werk te doen. Al is het ook voor hem af en toe even lastig: "Soms is het ook even doorzetten, zoals laatst toen ik de camerabeelden van een winkelpand bekeek die op de straat gericht stond. Urenlang was het meest interessante een blaadje dat bewoog."

Bron: RTL nieuws
Tipgevers: LisetteWijkagent Kapelle

Sabine Sterk
05-09-2017
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden

Pas als je het niet meer perfect hoeft te doen, kun je het goed doen.