zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Slapen kan ook op de bank

30-04-2023

In januari deelden we dit omdenkverhaal over het omgaan met dementie en hoe meebewegen vaak veel meer oplevert dan vasthouden aan je eigen verwachtingen. Als reactie daarop mailde Daphne ons over iets dat ze zelf meegemaakt had met haar moeder.

U hoort nog van mij

Mijn moeder heeft ook Alzheimer. Ze viel altijd op de bank in slaap en sliep dus niet meer boven in haar bed. Ik had daarom al een goede, dure bank gekocht waar ze ook lekker en goed op kon slapen. Want haar naar boven krijgen, dat lukte toch niet…

Toen we sociale controle kregen, vroeg mevrouw waar mijn moeder sliep. Heel eerlijk vertelde ik haar het verhaal. Ze zei: "Oei, dit moet ik wel even overleggen met mijn leidinggevende, want dit kan eigenlijk niet. Mensen horen in een bed te slapen en niet op een bank." Ze ging weg met de woorden: "U hoort nog van mij."

Slapen kan ook op de bank

Problemen creëren

Een paar dagen later werd ik inderdaad gebeld door mevrouw. Ze zei: "Ik heb het overlegd met mijn leidinggevende. We zijn tot de conclusie gekomen dat meer mensen moeten denken zoals jij. Het wordt verwacht dat mensen in bed slapen. Maar we gaan allemaal problemen creëren voor diegene met Alzheimer, terwijl het veel makkelijker kan. Als je moeder hier goed slaapt, waarom zouden we haar dan verplaatsen? Dus we laten het zo." Ze sloot af met de woorden: "Ik heb iets geleerd van je. Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat."

Waar zitten we in de matrix?

Binnen het gedachtegoed van Omdenken onderscheiden we vier manieren om met een probleem om te gaan: oplossen, loslaten, waarnemen en omdenken. In de omdenkmatrix komen ze samen en kun je zien hoe ze in verband staan met de feiten en onze verwachtingen.

Voor Daphne was er eigenlijk helemaal geen probleem. Maar doordat de mevrouw van de sociale controle vasthield aan haar verwachtingen, was er ineens wel een probleem. Het is dan ook een zeer bevrijdend inzicht dat sommige problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen als je jouw verwachtingen kunt loslaten. Meer weten over hoe deze matrix werkt? Dat lees je in ons boek Zoals verwacht loopt alles anders.

lees het boek
Omdenkmatrix voor artikelen loslaten

Heb jij ook een omdenkverhaal?

Iedere zondag lees je op deze website een Omdenkverhaal. Kom je zelf zo'n verhaal tegen? Bijvoorbeeld in de krant, op je werk, thuis of online. Of heb je zelf iets omgedacht dat perfect past tussen alle Omdenkverhalen op deze website? Laat het ons dan vooral weten, want we zijn altijd op zoek naar fraaie voorbeelden. Mail jouw verhaal of tip naar contact@omdenken.nl. Dank je wel!

Nelleke Poorthuis
30-04-2023
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden