Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Schoffelkippen

24-01-2017

Van legkip tot professioneel schoffelaar? In Rijnsburg krijgen legkippen een nieuwe kans. Omscholen is niet eens nodig, ze doen het meteen goed. De lokale lelieteler kan hun natuurlijke schoffelkwaliteiten goed gebruiken!

Legkippen redden is een heel nobel idee. Ze inzetten als schoffelaar gaat een stapje verder. Lelieteler Gerben Ravensbergen uit het Zuid-Hollandse Rijnsburg wilde graag stoppen met het gebruiken van chemische bestrijdingsmiddelen voor zijn bloemen en besloot op zoek te gaan naar een milieuvriendelijk alternatief. Wat bleek? Legkippen zijn hier ontzettend goed in: rustige witte kippetjes met wat grotere voeten. Tijdens hun zoektocht naar eten schoffelen ze de aarde en houden zo de paden tussen de lelies vrij van onkruid.

Inmiddels heeft Gerben veertien legkippen geadopteerd via Stichting Red een Legkip.

,,Ze scharrelen kalmpjes rond in de kas en doen zo hun werk'', legt de bloementeler uit. ,,Voorheen moesten we bestrijdingsmiddelen gebruiken om het onkruid weg te halen en nu schoffelen zij het pikkend weg. Erg handig. (...) Als ik na een weekendje weg binnenkom, dan ligt er overal lekker geschoffelde aarde. Dat hoeven wij niet meer te doen.''

Gerben hoopt dat meer tuinders legkippen in gaan zetten: ‘De schoffel’ snijdt aan drie kanten: de dames een goed pensioen, wij een onkruidvrije kas en onze medewerkers elke dag een eitje!”

Bedankt voor de tip Carmen!

Bron: AD, HetKanWel & RTL Z

Foto: Lilies of Life

Sabine Sterk
24-01-2017
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden