zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Scherven brengen... geld in het laatje

05-03-2023

Stel je voor. Je bent op een poepchique VIP-avond op een kunstbeurs in Miami. Op een sokkel staat een glimmend blauw beeldje van een hondje. Peperduur. Het lijkt alsof de hond gemaakt is van ballonnen. Een iconisch werk van zeer succesvol kunstenaar Jeff Koons. "Zouden het echt ballonnen zijn?", vraag je jezelf af. De nieuwsgierigheid wint en je raakt het beeld aan. Heel even maar. De hond wankelt en voor je het weet spat het kunstwerk uit elkaar op de grond. Oeps...

Scherven

Bron foto: Bel-Air Fine Art Contemporary Art Galleries

Aan diggelen

Dit klinkt als een nachtmerrie, maar overkwam een vrouw twee weken geleden echt op de Art Wynwood kunstbeurs in Miami. (Alhoewel andere bronnen weer melden dat ze per ongeluk tegen de pilaar stootte door een combinatie van de welkomstcocktail en de drukte rondom het kunstwerk. Hoe dan ook, ze schrok zich te pletter.) De hond, die ruim € 39.000 waard was, lag compleet aan diggelen. Alleen z'n staartje was nog herkenbaar. Gelukkig was de kunst goed verzekerd en hoeft de vrouw niet zelf voor de kosten op te draaien.

Het is het verhaal dat voor mij de kunst alleen maar interessanter maakt.
Kunstverzamelaar Stephen Gamson

Het verhaal is de kunst

Kunstverzamelaar Stephen Gamson zag het beeldje vallen en in zijn brein ontstond onmiddellijk een idee. "Wil je me de staart verkopen?", vroeg hij meteen aan de medewerker die de scherven stond op te vegen met stoffer en blik. Voor hem werd het kunstwerk alleen maar interessanter nu het kapot is. "Ik vind het van waarde, zelfs nu het kapot is", vertelt hij de pers. "Het is het verhaal dat voor mij de kunst alleen maar interessanter maakt."

Ook Bénédicte Caluch, werkzaam bij de Bel-Air Fine Art gallerie, ziet de meerwaarde van dit ongeluk. "Het was een hele happening", vertelt ze de Miami Herald. "Iedereen kwam erop af om te zien wat er gebeurd was. Het was net als toen Banksy zijn kunstwerk door een shredder liet gaan."

Stephen benaderde Bénédicte meteen en bood aan om de scherven te kopen. Maar zij zag ook in dat het kunstwerk in gruzelementen misschien nog wel meer waard is. "Voor 15 miljoen dollar mag je ze hebben", grapte ze. Maar de kunstverzamelaar is nog steeds geïnteresseerd. "Ik ben een soort kind dat voetbalplaatjes spaart. Als je er maar gepassioneerd genoeg over bent, dan zijn de beschadigde plaatjes voor jou ook van waarde." We zijn benieuwd voor hoeveel de scherven uiteindelijk verkocht zullen worden...

Bronnen:
The Washington Post
NPR.org
Miami Herald

Bedankt voor de tip George!

Waar zitten we in de matrix?

Binnen het gedachtegoed van Omdenken onderscheiden we vier manieren om met een probleem om te gaan: oplossen, loslaten, waarnemen en omdenken. In de omdenkmatrix komen ze samen en kun je zien hoe ze in verband staan met de feiten en onze verwachtingen.

Dit is een heerlijk voorbeeld van omdenken. Dankzij het probleem is er nu een geheel nieuwe mogelijkheid ontstaan. Een nieuw kunstwerk dat er nooit was geweest als die arme vrouw het hondje niet had omgegooid. En zeer waarschijnlijk gaat het nieuwe kunstwerk dus nog meer opleveren dan het hondje ooit waard was.

lees het boek
Omdenkmatrix voor artikelen omdenken

Heb jij ook een omdenkverhaal?

Iedere zondag lees je op deze website een Omdenkverhaal. Kom je zelf zo'n verhaal tegen? Bijvoorbeeld in de krant, op je werk, thuis of online. Of heb je zelf iets omgedacht dat perfect past tussen alle Omdenkverhalen op deze website? Laat het ons dan vooral weten, want we zijn altijd op zoek naar fraaie voorbeelden. Mail jouw verhaal of tip naar contact@omdenken.nl. Dank je wel!

Nelleke Poorthuis
05-03-2023
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden