zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Het restaurant van de foute bestellingen

20-06-2017 2 minuten leestijd

Lekker, uit eten! Je bestudeert rustig de hele menukaart en doet je best om een goede keuze te maken. De bediening neemt je bestelling op en... brengt je het verkeerde gerecht! Vervelend, toch? Wel als je verwacht dat de bediening je bestelling kan onthouden. Wat als we die verwachting loslaten en ons laten verrassen door de bediening? 'Het Restaurant van de Foute Bestellingen' in Tokio hanteert precies dit concept.

​Ik had een hamburger besteld, maar kreeg dumplings. Het was onverwacht lekker en de bediening was vrolijk en vriendelijk.
Foodblogger Mizuho Kudo

Prachtige ervaring

In het Japanse pop-uprestaurant werken mensen met dementie in de bediening, dus je bestelling zou zomaar anders uit kunnen pakken, of totaal worden vergeten. Als je dit van te voren weet, kun je er rekening mee houden en er zelfs van genieten. De positieve ervaring helpt je om in te zien dat mensen met dementie deel uit kunnen maken van de maatschappij.

Foodblogger Mizuho Kudo bezocht het restaurant en vond het een prachtige ervaring. De bestelde hamburger kwam niet, maar de dumplings die daarvoor in de plaats kwamen waren onverwacht lekker. De bediening had het erg naar hun zin, ze werkten met veel plezier.

Dementie-Eethuis2.jpg

Bron: Spoon & Tamago

Wereld Alzheimer Dag

Restauranteigenaar Shiro Oguni vertelt: "Als er iets misgaat met jouw bestelling, dan haal je gewoon je schouders op en geniet je van wat er op je af komt. In dit restaurant koesteren we deze ruimdenkende manier van voor elkaar zorgen, van vrijheid en communicatie."

Het restaurant was een groot succes. 37% van de bestellingen gingen mis, maar 99% van de bezoekers gaven aan tevreden te zijn. De eerste pop-up periode van het restaurant is inmiddels afgelopen, maar tijdens Wereld Alzheimer Dag op 21 september 2017 zal het waarschijnlijk weer tijdelijk de deuren in Tokio openen.

Karima, via wie wij dit prachtige verhaal onder ogen kregen, stelt zelfs voor om dit ook te gaan organiseren in Utrecht. Goed idee! Wij komen zeker eten.

Bedankt voor de tip Liza en Karima!

Dementie-Eethuis

Bron foto: Yahoo News

Update september 2017

Na het plaatsen van dit artikel hebben we heel veel positieve reacties gekregen. Veel mensen lieten ons weten dat ze, geïnspireerd door ons artikel, zelf soortgelijke initiatieven gestart zijn. Anita Schimmel van de King Arthur Groep, een thuiszorgorganisatie voor mensen met dementie, mailde ons dat het artikel haar inspireerde om met restauranteigenaren in gesprek te gaan. En met succes.

Eetcafé Ieske opende in Hilversum in samenwerking met King Arthur Groep op zowel 14 augustus als 18 september haar deuren voor mensen met dementie en hun familie. Op het menu stonden vergeten groenten en een deel van de bediening waren, net als in Tokio, mensen met dementie. Mede-initiatiefnemer Jarcine Spaander: "Deze avonden zijn bedoeld om het gesprek over dementie op gang te krijgen en om te laten zien dat deze mensen nog een rol van betekenis kunnen spelen in onze samenleving. Leuk toch, als je verrast wordt met een totaal ander gerecht?"

Dit vinden we het allermooist: als onze artikelen mensen tot actie inspireren. Sommige goede ideeën zijn heel simpel, het enige wat je moet doen is ze uitvoeren. Dus dank je wel Anita, voor jouw inzet en het realiseren van deze geweldige initiatieven. En aan iedereen die denkt: goh, goed idee zo’n restaurant waar vergeten centraal staat. Ga het doen!

Update augustus 2023

We krijgen dit mooie verhaal weer regelmatig getipt, dus hebben besloten het opnieuw te delen.

Met Wereld Alzheimer Dag op donderdag 21 september 2023 in het verschiet met dit jaar als thema 'Samen aan tafel', kan dit omdenkverhaal wellicht anderen inspireren. Kijk op de website van Restaurant of Mistaken Orders voor meer informatie over hoe je dit aan kunt pakken.

Ken jij een vergelijkbaar initiatief in Nederland? Laat het ons vooral weten via contact@omdenken.nl. We werden door jullie al gewezen op het prachtige tv-programma Restaurant Misverstand.

Sabine Sterk
20-06-2017
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden