Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Rennen in de gangen

28-08-2014

Hoe vaak werd het vroeger tegen jou geroepen op school? Niet rennen in de gangen! En hoe vaak deed je het alsnog? Precies. Kinderen willen nou eenmaal rennen maar dat kan natuurlijk gevaarlijke situaties opleveren in de gangen van een school. Verbieden vond de Deense Tovshøjskolen school geen goed idee. Ze deden het tegenovergestelde: als je je in het rengedeelte van de gang bevindt, dan moet je wel!

"We hebben vaak gewaarschuwd dat leerlingen niet mochten rennen. Maar ze deden het toch. Toen bedachten we de renbaan.", vertelt een onderwijzer. De helft van de gangen in deze school zijn bedoeld om te rennen, de andere helft om rustig te lopen. Zo kan iedereen zelf kiezen hoe snel hij wil gaan. In de praktijk bleek dat bijna alle kinderen de renbaan gebruiken en dat de leraren de enige zijn die rustig lopen. Maar ze hebben nu geen last meer van elkaar. In deze reportage van het Jeugdjournaal zie je de renbaan in actie.

Kinderen laten rennen heeft een paar heel belangrijke voordelen merken ze op de Tovshøjskolen school. De kinderen krijgen er energie van als ze moe of slaperig zijn. Drukke kinderen kunnen juist hun energie kwijt. En de leerlingen zijn natuurlijk nooit meer te laat in de klas. Een mooi voorbeeld van collaboreren. Er rest ons nog één vraag: welke Nederlandse school gaat dit als eerste doen?

Bron: Jeugdjournaal

Bedankt voor de tip Marion, Maaike, Liesbeth en Merel!

Nelleke Poorthuis
28-08-2014
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden