Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

ProRail denkt onderwijsstaking om

05-03-2019 2 minuten leestijd

Op vrijdag 15 maart organiseren de onderwijsvakbonden een landelijke staking. Ze roepen basisscholen, middelbare scholen én hoger onderwijs op om mee te staken met als doel meer geld voor salarissen en een verlaging van de werkdruk. Los van wat je van deze actie vindt, levert het in ieder geval voor veel ouders een praktisch probleem op: de kinderen kunnen die dag niet naar school.

Spelende kinderen op de gang

Wat doe je met je vrije kinderen? Ze hebben net voorjaarsvakantie gehad. Oppas regelen? Opa en oma bellen? Zelf een vrije dag opnemen? Hoe dan ook: gedoe. Sommige mensen zullen zelfs - noodgedwongen - hun kinderen meenemen naar hun werk. En ja, dan weet je hoe dat gaat: hartstikke gezellig, overal spelende kinderen op de gang, maar van werken komt helemaal niets meer terecht.

Ze benut de extra vrije dag om haar kinderen te laten zien waar ze werkt en wat ze doet

ProRail

Geert werkt bij ProRail en stuurde ons een mail. Een van zijn collega's zat precies met dit probleem maar wilde het eens anders aanpakken. Ze ging praten met CEO Pier Eringa en regelde dat 15 maart bij ProRail een bijzondere dag gaat worden. Geert: "Ze omarmt de staking en in plaats van naar oplossingen te zoeken benut ze de extra vrije dag om haar kinderen te laten zien waar ze werkt en wat ze doet. Organisatiebreed werkt het door, want daar waar je kinderen normaal doordeweeks niet naar een open dag kunt meenemen en in het weekend geen vrijwilligers krijgt om jonge talentjes rond te leiden, is het nu voor iedereen een leuke dag."

Op de interne site van ProRail worden medewerkers nu opgeroepen om hun kinderen vooral mee te nemen naar het werk. Samen met hun ouders of grootouders zijn ze om 9.30 uur welkom in de Inktpot in Utrecht. Daar wacht ze een interactief programma waarbij de kinderen betrokken worden bij het werk van hun ouders. Op de agenda staat bijvoorbeeld vragen stellen aan de grote baas Pier, verschillende rondleidingen, op de foto als Incidentenbestrijders, kleurplaat kleuren en natuurlijk ook een lekkere lunch. En als je dan toch zoveel jonge geesten in huis hebt, kun je er maar beter gebruik van maken! Daarom stellen de medewerkers deze jongere generatie ook de vraag hoe zij de mobiliteit van de toekomst zien en wat de "oude mensen" daar nu al aan kunnen doen.

Omarmen

Door het organiseren van deze dag heeft ProRail de onderwijsstaking omarmd en er voor henzelf een nieuwe mogelijkheid van gemaakt. We zijn dan ook heel benieuwd of de dag een succes gaat zijn. Dat zullen we Geert na afloop zeker nog even vragen. Hij verwacht van wel: "Er hebben zich inmiddels al 150 kinderen aangemeld. Het is zelfs maar de vraag of oudere kinderen niet 'stiekem' vrij nemen van een school waar niet gestaakt wordt om ook mee te kunnen doen."

De Inktpot was een dag lang de grootste opvang van Nederland

Update

En een groot succes, dat was het. Voor de deelnemende kinderen was het één groot feest. Er waren er uiteindelijk meer dan 200. Ze kregen les van “meester” CEO Pier Eringa, mochten spoor bouwen, calamiteiten oplossen met incidentenbestrijding, het treinverkeer plannen en nog veel meer. Kijk die blije koppies op de foto's hierboven nou. Aaaaaah! Zie ook het leuke filmpje op de website van het AD.

Bron foto's: LinkedIn-pagina ProRail

Nelleke Poorthuis
05-03-2019
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden

Je kunt verdriet pas loslaten als je het kunt toelaten.