zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Pretpark voor gepensioneerden

21-05-2023

Personeelstekort? Niet bij kinderpretpark Julianatoren in Apeldoorn. Terwijl bedrijven en organisaties in allerlei sectoren de laatste tijd regelmatig worstelen met een tekort aan mensen, hebben ze daar bij Julianatoren helemaal geen last van. Er werken daar ongeveer 400 mensen. De jongste is 13, de oudste is 83. En daar zit het geheim: in het park werken 150 gepensioneerden.

Niet omdat het moet, maar omdat het kan

Het klinkt misschien wat gek om mensen aan te nemen die niet meer hoeven te werken, maar het levert vele voordelen op. Zo doen ze het bijvoorbeeld omdat ze het echt leuk vinden, niet omdat het moet. Frans Bongers (81) vertelt aan RTL Nieuws: "Ik begroet de bezoekers en controleer de kaartjes. Dit is mijn drieëntwintigste seizoen. Ik kwam hier weleens met mijn kleinzoon. Die was toen een jaar of vier, maar inmiddels dik in de twintig. Met mensen omgaan, een babbeltje maken, leuke collega's. Dat maakt het leuk. Je blijft er jong bij."

Het plezier dat ze hebben in hun werk, wordt ook door de bezoekers opgemerkt. Een greep uit de honderden positieve reacties op Facebook onder het artikel van RTL Nieuws:

"Wij hebben al een aantal jaar een abonnement, en het leuke is dat ze je gewoon nog gaan herkennen. Een praatje, grapje, super leuk en gezellig. Top👌"

"Super leuk park. En je merkt dat iedereen er met veel plezier werkt. Grapjes die worden gemaakt met de kinderen, langer in de attractie. Dit zorgt voor een gezellige en ontspannen sfeer."

"En vaak super vriendelijk!! 😄 soms even een dolletje met de kleintjes je ziet echt dat deze mensen voor hun plezier werken en niet omdat het “moet” 🙂"

02 a Kinderpretpark Julianatoren Achtbaan Juls Rollerskates 1200 x 900

Vele voordelen

En uiteraard komen de ouderen alleen werken als de arbeidsvoorwaarden goed zijn. Daar zorgen ze bij Julianapark dan ook voor. Ze verdienen een bruto uurloon van 13,27 euro, iets boven het minimumloon. Voor velen is dat een fijn extra zakcentje. André Lis (75) vertelt aan RTL Nieuws: "Ik krijg aow en ben geen miljonair, met het salaris kunnen we lekker op vakantie. Volgende maand vertrek ik met mijn kleinzoon richting Oost-Europa."

De senioren krijgen de meest comfortabele baantjes in het park. Niet de hele dag je benen uit je lijf lopen in de horeca of ijs scheppen in een kraam, dat doen de jongeren wel. De gepensioneerden worden veelal ingezet bij de attracties en als portier. Plekken waar ervaring met kinderen een pré is. Velen zijn zelf opa of oma, dus daar weten ze wel raad mee. Ze werken op oproepbasis en de diensten beginnen om half elf en duren tot vijf uur. Al is het niet ongewoon dat ze er al eerder zijn. Voor de gezelligheid.

Want ook dat is een groot voordeel van werken na je pensioen: sociaal contact. Doorwerken na je pensioen werkt namelijk heel erg goed tegen eenzaamheid bij ouderen. Voor een klein bedrag kunnen de gepensioneerden in Julianapark ook een warme maaltijd nuttigen. André: "Portier of attracties bedienen: van spookslot tot reuzenrad. Ik doe alles en vind het allemaal leuk. Maar de collega's maken het werk het meest leuk."

Op Facebook vertelt Isabel Berkhoff over haar opa:

"Mijn lieve opa heeft hier jaren met veel plezier nog gewerkt. Vanaf zijn 70ste tot letterlijk enkele maanden voor zijn dood in 2006 op zijn 76ste. Hij genoot elke dag van al die kindertjes. Hij had ook altijd wat snoepjes bij zich en had altijd tijd voor een praatje of nog een extra rondje in de attractie. Ik ben er van overtuigd dat deze extra jaren hebben bijgedragen aan zijn levensgeluk. Dank jullie wel Julianatoren!"

Aan stoppen willen de meesten nog lang niet denken. Sommigen blijven net als Frans meer dan 20 jaar werken bij Julianatoren. Vaak in goede gezondheid. En wordt die iets minder door bijvoorbeeld een nieuwe heup? Dan zoeken ze samen naar een functie die nog wél past.

Bedankt voor de tip Margreeth!

Omdenken op het werk

Benieuwd naar meer voorbeelden over Omdenken op het werk? We schreven er een boekje over. Het wordt namelijk tijd dat we werk gaan omdenken. Want waarom werken wij eigenlijk? Waarom timmeren we alles dicht met eindeloze regelgeving en maken onze ‘oplossingen’ de problemen alleen maar erger?

We werken in een wereld van druk-druk-druk, stress en burn-out en er is veel onderling wantrouwen tussen werkgevers en werknemers. Bovenstaand verhaal over hoe Julianatoren omgaat met haar medewerkers kan een voorbeeld zijn voor andere werkgevers. Het laat zien wat er gebeurt als mensen vrijwillig en zonder druk in een prettig omgeving aan het werk mogen.

lees het boek
Omdenken Op Het Werk Lage Resolutie 6 Vierkant

Heb jij ook een omdenkverhaal?

Iedere zondag lees je op deze website een Omdenkverhaal. Kom je zelf zo'n verhaal tegen? Bijvoorbeeld in de krant, op je werk, thuis of online. Of heb je zelf iets omgedacht dat perfect past tussen alle Omdenkverhalen op deze website? Laat het ons dan vooral weten, want we zijn altijd op zoek naar fraaie voorbeelden. Mail jouw verhaal of tip naar contact@omdenken.nl. Dank je wel!

Nelleke Poorthuis
21-05-2023
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden