zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Post-it-tiefjes

16-03-2016

Ik ga al bijna tien jaar met de fiets, trein en vervolgens weer met de fiets naar mijn werk. Ik ben ’s morgens niet op mijn best en zat dan vaak humeurig op de fiets. Aan de andere kant kwam het er vaak niet van om te sporten en daar voelde ik me dan een beetje schuldig over. Op een gegeven moment heb ik bedacht dat deze fietstochtjes samen met het nemen van trappen op station en kantoor ‘mijn fitness’ is. Sindsdien voel ik me niet meer schuldig en het bespaart me tijd en geld voor sporten!

Mindset

Door dit voorbeeld en een training op mijn werk, kwam ik tot het inzicht dat het bewust veranderen van je mindset ervoor kan zorgen dat je de dag anders ingaat. Er waren momenten in mijn leven dat ik dat principe bewust gebruikte of het soms per ongeluk ervoer, maar me er dan dus wel van bewust was. Juist als je in een wat sombere bui bent of er een negatieve spiraal om je heen zit, is het dan fijn als je er even aan herinnerd wordt om je mindset te veranderen, je bewust te zijn van de mooie dingen die er WEL zijn. Een ‘trigger’ helpt daarbij.

post-it-tiefjes

Post-its plakken

Daardoor kwam ik op het idee mensen in een andere mindset te krijgen met een korte positieve boodschap, geschreven op de bekende gele plakbriefjes: post-it-tiefjes. Met als enige doel een glimlach op iemands gezicht toveren of een bewustwordingsmomentje creëren bij degene die het leest. Wellicht kan ik hiermee op mijn eigen manier een kleine bijdrage leveren aan een positievere omgeving. Ik begin heel klein en absoluut anoniem want dat is in mijn ogen deel van de charme. Het zou extra leuk zijn als het een sneeuwbaleffect heeft en groter groeit.

Ik ben een Twitteraccount gestart en heb met veel plezier voor het eerst in mijn leven een website gemaakt en ben begonnen te plakken binnen mijn eigen bedrijf. Ook in dit geval blijkt de praktijk weerbarstig: de post-it-tiefjes in de lift hingen er niet lang omdat onze facilitaire afdeling de heilige kantoorregel dat er niets in het hele gebouw mag hangen zonder goedkeuring zeer strikt handhaaft. Oei. Eerste hobbel. Hoe geef je dat een positieve wending?

Plan B

Ik bedacht plan B: ik plak de post-it-tiefjes onderweg in en rond het OV. Bus, trein, fietsenstallingen, bus- en wachthokken, prullenbakken, etc. En nu wacht ik vol spanning op reacties via Twitter of de website. Ik heb in elk geval al een aantal persoonlijke positieve effecten bereikt:

  • ik heb geleerd een website te bouwen
  • ik ben zelf positiever omdat ik positieve boodschappen bedenk, zoek, opschrijf en mijn eigen mindset daarmee ook positief beïnvloed
  • bovendien train ik mezelf in het nog bewuster en vaker kijken naar wat WEL goed is
  • ik kan mijn creativiteit kwijt en word daar enthousiast van

post-it-tiefjes

Geïnspireerd?

Ik zou het leuk vinden als mijn idee overgenomen wordt. Doe dus lekker mee en ga ook post-it-tiefjes plakken! Zorg je er alsjeblieft wel voor dat het geen bende wordt? En laat even weten wat je “gepost-it” hebt via mail of twitter met de hashtag #postittiefjes. Als je ergens een post-it-tiefje tegen komt, zou een foto helemaal leuk zijn!

Nelleke Poorthuis
16-03-2016
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden