Boek ons

Oprechte kaarten: de Nederlandse variant

16-02-2017

Een tijdje geleden schreven we over de bijzondere en oprechte kaarten die Emily McDowell had ontworpen. Op haar 24e bleek Emily lymfeklierkanker te hebben en ze ontving een heleboel goedbedoelde maar volkomen misplaatste beterschapswensen. Daar heb je weinig aan als je echt heel ziek bent. Ze ontwierp daarom eerlijke, oprechte kaarten met als doel de ontvangers van de kaarten het gevoel te geven dat ze gezien worden en zich begrepen en geliefd te laten voelen. Op haar Empathy Cards staat geen 'beterschap' of een plaatje van een fruitmand. Vele van jullie vroegen toen naar een Nederlandse variant van deze kaarten. En die zijn er nu!

Oprechte kaarten

Eerlijke beterschapskaarten

Illustrator Nanda Broekhuizen vond de kaarten van Emily zo'n goed idee, dat ze haar eigen eerlijke beterschapskaarten ontwierp. Op haar kaarten staan teksten als 'Sorry dat ik niets liet horen, ik wist niet wat ik zeggen moest (en nu nog steeds niet)' en 'Trots op jou! Wat jij meemaakt is gewoon echt #!@!*!#'.

Nanda merkte dat het niet gemakkelijk is om het juiste te zeggen tegen iemand die echt heel erg ziek is.

Een passend kaartje vinden voor een heftige gebeurtenis, of een ernstig ziek iemand. Wat een ramp! Je bent sprakeloos en alle kaarten lijken zo 'cliché'. Daarom ontwierp ik deze eerlijke maar vrolijke kaartenset.

Je kunt de kaarten van Nanda hier bestellen.

Oprechte kaarten

Bron foto's: Marisa Elisa Photography
4 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
Nelleke Poorthuis
16-02-2017

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
A
Anoniem
17-02-2017
Super idee !!
Tuurlijk lief en fijn als iemand een kaartje stuurt..
Want als je erg down bent KAN die eerlijkheid juist wel heeeeel fijn zijn !!
Echt super gaaf!!
A
Anoniem
16-02-2017
Wow wat een mooie kaarten. Mijn beste vriendinnetje is ongeneeslijk ziek.. zij vind het erg confronterend als mensen haar een 'beterschaps kaart' sturen, want ze weet dat ze nooit beter zal worden... Dan kan het gebaar van een kaartje nog zo lief zijn, maar houd zij er toch een naar gevoel aan over. Ik ben altijd op zoek naar passende kaarten om haar een hart onder de riem te steken, en ik kan je vertellen hoe lastig dat is. Deze kaarten zijn perfect!
A
Anoniem
16-02-2017
Mooie kaarten! Maar hoe kan een kaart en de tekst die iemand kiest misplaatst zijn? Nee, je weet niet wat je moet schrijven als iemand heel ziek is of de dood in de ogen kijkt, best logisch toch? En heeft de zieke daar weinig aan? Ik vraag het me af. Het gaat om het gebaar, er wordt aan je gedacht. Dus mooi artikel maar de head vind ik een beetje misplaatst. Maar de kaarten vind ik tof
A
Anoniem
16-02-2017
Helemaal mee eens. Alleen het sturen van een kaart op zich is al een gebaar waar veel troost uit geput kan worden. Het hoeft allemaal niet perfect...