zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Op de beat van de heipaal

16-07-2023

Bam, bam, bam. In Nieuwegein werd er volop geheid bij de bouw van duizenden woningen, met enorm veel lawaai en trillingen tot gevolg. Om knettergek van te worden. Hoe verzacht je zulk lawaaileed?
De gemeente Nieuwegein vond een manier om de geluidsoverlast op een bouwplaats iets dragelijker te maken. Het gemeentehuis lag vlak naast de bouwplaats – dat hielp vast ook bij het ontstaan van dit grappige idee.

Op de beat van de heipaal

Happy of relax

Bij de bouwplaats plaatste de gemeente een bord met een QR-code en de tekst: ‘Van een heimachine die keer op keer slaat, naar een muziekstuk op maat’. Scande je de QR-code, dan kwam je op een website waar je kon kiezen uit vier 'moods': motivation, focus, happy en relax. Je koos voor een mood en vervolgens tikte je het ritme van het heien op je scherm. Dan hoorde je een muziekje waarin de ‘bam’ van het heien perfect werd geïntegreerd. Opeens klonk die als een keiharde drumbeat op maat onder je muziekstuk. Je oordopjes hoefde je niet uit te doen, de heibeat kwam er gemakkelijk doorheen.

Bron: RTV Utrecht

Waar zitten we in de matrix?

In ons boek 'Zoals verwacht loopt alles anders' behandelen we de Omdenkmatrix. Hierin worden feiten tegenover verwachtingen gezet. Soms kun je die veranderen, soms niet. Het kenmerkende van omdenken is dat je zowel je verwachting als de feiten verandert.

Als dat lukt, is het probleem niet opgelost of losgelaten, maar is het getransformeerd tot een nieuwe mogelijkheid, zoals in Nieuwegein. Het heien geeft nog steeds lawaai, maar vormt nu ook een beat in een muziekstuk. En die muziek was er niet geweest als er niet werd geheid.

lees het boek
Omdenkmatrix voor artikelen omdenken

Heb jij ook een omdenkverhaal?

Iedere zondag lees je op deze website een Omdenkverhaal. Kom je zelf zo'n verhaal tegen? Bijvoorbeeld in de krant, op je werk, thuis of online. Of heb je zelf iets omgedacht dat perfect past tussen alle Omdenkverhalen op deze website? Laat het ons dan vooral weten, want we zijn altijd op zoek naar fraaie voorbeelden. Mail jouw verhaal of tip naar contact@omdenken.nl. Dank je wel!

Redactie Omdenken
16-07-2023
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden