zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Hoera, ontslagen!

26-03-2023

Op een maandagochtend tijdens de corona-pandemie moest Michael bij de baas komen voor een gesprek. Het was slecht nieuws. Maar hij ging niet bij de pakken neerzitten. Hij greep deze nare situatie aan om eindelijk iets te doen dat hij voorheen nooit had gedurfd.

Kiezen voor zekerheid

Michael Graman uit Almere was als kind al aan het striptekenen en schilderen. Hij wilde het liefst kunstschilder worden. Maar van alle kanten hoorde hij dat je met kunst je geld niet kon verdienen. Hij koos voor zekerheid, ging commerciële economie studeren en daarna werken bij een bedrijf dat kantoorartikelen verkoopt. Tijdens de corona-pandemie kwam het bedrijf in moeilijkheden en Michael werd na 11 jaar ontslagen. Zo zeker bleek die "zekerheid" dus helemaal niet...

Hoera ontslagen

Fotograaf: Kerry-Lynn Prince/@kerryprophoto

Kiezen voor zijn droom

Het was voor Michael een behoorlijke klap. Hij dacht veilig te zijn en maakte zich uiteraard ook meteen zorgen om zijn jonge kinderen. Hoe nu verder? Van zijn oude werkgever kreeg hij een bedrag mee. Hij koos voor wat hij eigenlijk altijd al wilde en ging schilderen. Inmiddels hangt zijn werk bij verschillende galerieën en maakt hij schilderijen in opdracht. Michael is blij dat hij zijn vaste baan heeft verloren en voor zijn droom heeft gekozen. "Het is een vervelend zetje dat je niet wilt hebben. Maar ik ben achteraf eigenlijk heel blij dat ze me dat zetje toch hebben gegeven." Tegen zijn jonge kinderen zegt hij dat je hart volgen je het gelukkigst maakt.

Benieuwd naar de kunst van Michael? Bekijk zijn website voor een impressie van zijn werk.

Bron: Omroep Flevoland

Fotograaf: Kerry-Lynn Prince

Waar zitten we in de matrix?

Binnen het gedachtegoed van Omdenken onderscheiden we vier manieren om met een probleem om te gaan: oplossen, loslaten, waarnemen en omdenken. In de omdenkmatrix komen ze samen en kun je zien hoe ze in verband staan met de feiten en onze verwachtingen.

Voor Michael veranderden de feiten, daar had hij weinig invloed op. Wel kon hij ervoor kiezen om zijn verwachtingen over werk, zekerheid en zijn toekomst ook te veranderen. Zo ontstonden er ineens nieuwe mogelijkheden die er niet waren geweest als hij niet was ontslagen. Probleem omgedacht, nieuwe mogelijkheid gecreëerd!

lees het boek
Omdenkmatrix voor artikelen omdenken

Heb jij ook een omdenkverhaal?

Iedere zondag lees je op deze website een Omdenkverhaal. Kom je zelf zo'n verhaal tegen? Bijvoorbeeld in de krant, op je werk, thuis of online. Of heb je zelf iets omgedacht dat perfect past tussen alle Omdenkverhalen op deze website? Laat het ons dan vooral weten, want we zijn altijd op zoek naar fraaie voorbeelden. Mail jouw verhaal of tip naar contact@omdenken.nl. Dank je wel!

Redactie Omdenken
26-03-2023
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden