Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Rolstoelbank

27-02-2019 1 minuut leestijd

De makers beschrijven het zelf al heel mooi: "Je komt aan op Lowlands in een rolstoel samen met een groep vrienden. Je ziet mensen dansen of zitten in het gras. Het begint te regenen en de menigte verplaatst zich naar de overdekte feesttenten. Jij kunt er niet in komen. Het is daar te druk en te vol. Het rolstoelpodium staat ook nog eens ver van het muziekpodium en helaas mogen er niet meer dan twee begeleiders mee. Frustrerend, want hoe waardevol zou het zijn als jij het festival net zo kunt beleven als de andere festivalgangers, sámen met jouw vrienden?"

Perspectief

Als rolstoelgebruiker ervaar je de wereld vanuit een lager perspectief. Het is hierdoor lastig om overal bij te kunnen en alles goed te kunnen overzien. Ook ‘buiten een gesprek vallen’ door niet direct mee te kunnen praten, komt voor. Een veel ervaren probleem voor rolstoelgebruikers is het verschil in oog- en spreekhoogte met niet-rolstoelgebruikers. Om dit probleem sterk te verminderen en te verhelpen, bedacht Ongeremd de rolstoelbank. Deze innovatie maakt het veel eenvoudiger voor rolstoelgebruikers om sociale ontmoetingen aan te gaan en op gelijke hoogte met anderen te communiceren. ‘‘Je zit in een rolstoel en gaat samen met jouw vrienden iets te eten en drinken halen bij een food truck. Andere mensen staan te wiebelen, zitten op vieze kleedjes of drukken elkaar van één van de zes picknicktafels verspreid over het terrein. Jouw vrienden schuiven de rolstoelbank uit het wiel en gaan er op zitten. Fijn, want nu begeven jullie je op gelijke hoogte. Er komt nog iemand voorbij: ‘neem plaats!’.’’ De rolstoelgebruiker heeft nu zijn of haar beperking positief omgebogen naar een medium voor nieuwe sociale contacten.

De missie van Ongeremd is het zo veel mogelijk verkleinen van het verschil tussen mensen met en zonder (mobiliteits)beperking. Wij vinden dit ontzettend inspirerend, en blijven ze zeker volgen via Facebook.

Sabine Sterk
27-02-2019
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden